Покрајинска каса 18 милијарди тежа него 2016.

Пред посланицима Скупштине Војводине на данашњој седници која ће бити одржана у „Мастер центру” Новосадског сајма налази се деветомесечни извештај о извршењу покрајинског буџета за ову годину.
д
Фото: Dnevnik.rs

Ради се о једном од последњих извештаја о стању покрајинске касе који при крају четворогодишњег мандата Покрајинска влада подноси Скупштини Војводине.

Председник Одбора Скупштине Војводине за буџет и финансије Јован Лазаров каже за „Дневник” да је посланичка група „Александар Вучић – Србија побеђује” изузетно задовољна извештајем јер на крају овог деветомесечног периода показује да обим буџета после ребаланса износи непуних 75 милијарди динара, што је 18 милијарди више у односу на основни буџет за 2016. године. Лазаров се посебно осврнуо на уступљене приходе које Република Србија уступа Војводини од пореза на зараде и добити предузећа. То су значајни подаци јер указују на привредна кретања и стање запослености у Војводини.     

– Уступљени приходи су у 2015. години износили 10,5 милијарди динара, 2016. године 11,2 милијарди, 2017. године 14, 2018. године 16 милијарди, а ове године 17,1 милијарди динара – истиче Лазаров.

Фото: Dnevnik.rs
Јован Лазаров наводи да је ова покрајинска влада затекла јавни дуг већи од девет милијарди динара, а да је сад смањен на 6,7 милијарди

Деветомесечни извештај такође посматра и стање јавног дуга Војводине. Лазаров наводи да је ова покрајинска влада затекла јавни дуг већи од девет милијарди динара, а да је сад смањен на 6,7 милијарди, и поред нових улагања у свим локалним самоуправама у Војводини.

– Ако посматрамо Управу за капитална улагања, у периоду од 2016. до 2018. године за капитална улагања планирано је 20 милијарди динара, и то у 2016. години 4,4 милијарде, у 2017. години 6,8 милијарди, а 2018. године девет милијарди– нагласио је Лазаров.

Како је навео, огромна свота уложена је у здравство и пољопривреду у Војводини. У протекле три године, примера ради, кроз аграрни буџет уложено је у пољопривреду 22,7 милијарде динара. 


Незапосленост испод десет посто

– Велики раст од 70 одсто у овој години у односу на 2015. годину показује да су привредна кретања у Војводини изузетно добра, и да је стање незапослености пало испод десет одсто. Подсећам на то да је пре неколико година стопа незапослености ишла чак до 27 одсто- напомиње председник Одбора Скупштине Војводине за буџет и финансије Јован Лазаров.


– Веома је важно истаћи да су ова покрајинска влада и Секретаријат за пољоприивреду посебну пажњу посветили руралном развоју и останку младих на селу. Учеђће младих у програмима Секретаријата за пољопривреду је 2016. било испод 20 одсто, годину касније 36 одсто, 2018. 50,4 одсто, а ове године учешће младих на конкурсима Секретаријата је веће од 60 одсто – наводи Лазаров. 

Осим извештаја о извршењу буџета за период јануар–септембар, пред посланицима су и извештаји о прошлогодишњем пословању јавних предузећа „Воде Војводине“ и „Војводинашуме“, као и извештај о пословању Гаранцијског фонда Војводине.

Е. Марјанов

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести