Полетели ремонтовани МИГ-ови, у њима први пут српски пилоти (фото)

БЕОГРАД: Два ремонтована МИГ-а 29, које је Србија набавила од Русије, успешно су данас обавила први, пробни лет са аеродрома у Батајници, у присуству председника Србије Александра Вучића.
Remontovani MIG 29 i predsednik Vucic/Tanjug
Фото: Tanjug

Ово је први пут да овим летелицама управљају српски пилоти.

Једним МИГ-ом 29 управља пуковник Александар Пипоски, а у другом се налазе мајор Зоран Јокић и пуковник Бране Крњајић.

Пробни лет авиона траје укупно 35 минута, са полетањем и слетањем.

Фото: Tanjug

Председник Србије је претходно присуствовао пријему два МИГ-а 29, који су модернизовани и у потпуности припремљени за лет.

Фото: Tanjug


Вучић: Очекујемо посету Путина, до договора важна подршка Русије

Вучић је изразио је уверење да ће председник Русије Владимир Путин посетити Србију ове године, те рекао да је за долазак до договора о КиМ потребна и подршка Русије.
Ми њега чекамо. Он је обећао да ће доћи и сваки пут када је рекао да ће доћи он је дошао, нагласио је Вучић.
Истакао је да Србија има много тога ове године да слави, покаже.

Србија се поноси својим резултатима, а поноси се и својим пријатељством. За разлику од других, ми их не кријемо“, објаснио је Вучић.
На питање да ли ће и где доћи до његовог сусрета са Путином, који је планиран идућег месеца, у Русији, Вучић је одговорио да кабинети раде на томе.
Да ли ће бити у Москви или неком другом месту није важно. Надам се да ћу имати прилике да сретнем руског председника пре његове посете Србији“, подвукао је он.

Поводом данашњег разговора шефа српске дипломатије Ивице Дачића са његовим руским колегом Сергејом Лавровим, Вучић је указао да је Србији важна подршка Русије.
"Да дођемо до договора око КиМ, потребна нам је подршка Русије", подвукао је он.


 

Фото: Tanjug

Ремонт ова два авиона МИГ-29 обављен је у Србији. 

Србија војно данас и пре пет година није за поређење

Председник Србије Александар Вучић позвао је данас, после свечаности пријема два авиона типа МИГ 29 на Батајничком аеродрому, младе људе да се школују у војним школама и на војним институтима, где ће имати бољу будућност и боље услове за живот.Вучић је говорећи о наоружању Војске Србије и борбеној готовости наше земље рекао да стање данас у односу на претходни период није за поређење, та је разлика огромна."То је сада небо и земља", рекао је председник Вучић.

Подсетио је да смо ове авионе добили од Русије, њихов ремонт и надградња је плаћена и урађена је у Србији.Обишао је каже на Батајничком аеродрому још шест МИГ-ова на којима раде руски и српски стручњаци, значи, казао је, укупно осам који ће први пут летети на паради почетком новембра у Београду.

"Осморица српских пилота ће летети у српским МИГ-овима 29. Имамо ми и МИГ-ове 21, али то није за поређење", рекао је Вучић.Истакао је да предлог, те да се нада да ће Војска Србије то прихватити, да ови авиони добију назив по именима, како је рекао, јунака из периода НАТО агресије, а то су: Величковић, Ђурић, Радосављевић, Павловић..., свих оних људи који су дали своје животе.

"Данас су овде пуковници Крњајић и Јокић који знају у шта улазе, у коју машину и шта бране, шта штите и шта чувају..., чувају грађане Србије, чувају ашу земљу", рекао је Вучић.

Додао је да је захвалан начелнику Генералштаба Диковићу, јер, како је рекао, имали смо један МИГ 29, данас имамо три у ресурсу, за 10-12 дана имаћемо шест, за најмање два месеца имаћемо девет, а најмање осам ће их летети почетком новембра на великом митингу који ће бити организован овде у Београду.

"Тиме показујемо колико је Србија ојачала, напредовала, колико је снажна. А у року од 12 до 14 месеци, платили смо и добићемо седам хеликотера МИ 34 и МИ 35, то су најбољи борбени хеликоптери... То је једна фасцинантна машина која ради огроман посао, а узимамо још три типа МИ 17, тзв. ''Ђаволе кочије''. И долази нам девет А145, а то је нешто сасвим друго. Наша војсци је сада потпуно промењена крвна слика".

Уз захвалност руском председнику Путину за, како је рекао, развој српских оружаних снага, али и Шојгуу, руским војницима и стручњацима, који заједно раде на борбеној готовости наше војске са нашим стручњацима, Вучић је казао да пре четири-пет година нисмо веровали и нисмо сањали да ће се наша економија тако опоравити и да ћемо данас имати такву снагу.

"Знам да људи када се говори о економији окрећу главу, али да није било тако данас не бисмо успели", казао је председник.Као добру вест је издвојиио то да је први пут стопа незапослености у Србији пала испод 12 одсто, те да очекује да ће и у наредним зимским месецима бити испод 13 одсто, што је, како је рекао, за те месеце такоће нижа стопа.

"Али, још ћемо морати да радимо да би људи осетили бољитак. Наша војска данас и пре нису за поређење, то је небо и земља", истакао је и додао да је проблем, међутим, недостатак младих генерација.

"Имамо дивне људе, дивне момке, али нам недостају младе генерације. Имаћемо новца, али нам недостају људи зато ћемо их постицати већим примањама, која ће кренути већ крајем ове године, имаћемо изградњу станова за официре подофицицре и војнике, али ћемо морати да радимо на побољшању школског система и на привлачењу младих људи", казао је председник.

Вучић је позвао младе момке и младе људе да се школују у војним школама и војним установама, где их чека боља будућност. "Наша војска ће бити моћна и снажна крила Србије данас и моћи ће много јаче, озбиљније и снажније да чувају нашу земљу него што је то раније био случај.

Поносан сам на вас драги војници, желим вам много успеха и много летова, у чувању нашег неба. Надам се да нећемо имати непријатеља, али и ако га будемо имали надам се да ћете успети да им се одупрете", рекао је Вучић.

Разматрамо враћање обавезног војног рока после 2020, 2021.

Вучић је изјавио да држава разматра да од 2020/21 године поново уведе обавезни војни рок, у трајању од три или шест месеци.  
Он је рекао да ће то зависити од анализа и процена Министарства одбране и расположиувих финансијских средстава. 
Вучић је објаснио да се разматра увођење војне обавезе од три или шест месеци за мушкарце, који би потом имали предност при запошљавању у јавној служби. 

Све радимо да би сачували мир, да превентивно можемо да делујемо против сваког ко би покушао да проведе агресију на нас", подвукао је Вучић.
Додао је да се не плаши медијске кампање против евентуалног тромесечног служења војног рока, јер је народ довољно паметан да препозна добре намере и ко ради у његовом интересу.

Он је указао да је био критикован прошле године од неких медија што немамо једногодишњи војни рок, а данас, када каже да разматра могућност поновног увођења војне обавезе на три месеца, говоре му да жели да уведе земљу у рат.
До јуче сте говорили да су вам деца постала слабићи, јер немају војну обавезу. Ајде договорите се са собом шта хоћете од државе по питању КИМ, економије. Пошто сте говорили да је најважније питање раста, а сада када имамо највећи раст у Европи, онда ни то није важно", рекао је Вучић.

Вучић: Држава чини колико може за српску држављанку у ЦГ

БЕОГРАД:Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да држава Србија чини колико може у случају притвора држављанке Србије Саре Видак у Црној Гори.Он је, новинарима на aеродрому у Батајници, рекао да је разговарао с тим у вези са министарком правде Нелом Кубуровић.

„Оно што ми као Србија можемо да урадимо, чинимо. Колико можемо као држава ми чинимо и то треба да знају и њени родитељи“, поручио је Вучић.

Ванрасправно веће Основног суда у Котору одбило је јуче приговор адвоката на одређивање притовра Београђанки Сари Видак, тако да она остаје у притвору до 30 дана који јој је одредио судија за истрагу Основног суда у Котору 

Судија Шпиро Павићевић је притвор одредио раније по захтеву основног државног тужилаштва, које Видак (20) терети да је починила кривично дело напада на службено лице, односно судију Суда за прекршаје Јелену Станишић.

Станишићева тврди да ју је Видак физички напала након што је њеном дечку изрекла прекршајну казну, док друга страна тврди супротно, односно да је судија најпре вербално и физички насрнула на Београђанку, а када је схватила шта је урадила оптужила је девојку да ју је напала док је обављала дужност.

Вучић: Стопа незапослености пала испод 12 одсто

Стопа незапослености у Србији пала је на испод 12 одсто, саопштио је данас председник Србије Александар Вучић.Он је, у обраћању новинарима на аеродрому у Батајници где је присуствовао пријему два ремонтирана МИГ-а 29, казао да данас први пут после више деценија имамо стопу незапослености испод 12 одсто.

„Стопа је на 11,8 или 11,9, видећемо још званичне бројке. Вероватно ће током зимских месеци бити нешто испод 13, али и то ће бити најнижа стопа незапослености до сада“, објаснио је Вучић.

EUR/RSD 117.1197
Најновије вести