Поповић: Јаче везе између Србије и РС будућност региона

Јачање економских веза и стварање јединственог економског простора Србије и Републике Српске је будућност региона и идеја која доприноси јачању мира и стабилности у окружењу, оценио је данас министар за иновације и технолошки развој у досадашњој Влади Србије Ненад Поповић
nenad popovic, tanjug jpap
Фото: TANJUG/ JAROSLAV PAP/ bk

БЕОГРАД: Јачање економских веза и стварање јединственог економског простора Србије и Републике Српске је будућност региона и идеја која доприноси јачању мира и стабилности у окружењу, оценио је данас министар за иновације и технолошки развој у досадашњој Влади Србије Ненад Поповић, подржавањући заједничке иницијативе две државе које је најавио председник Републике Србије Александар Вучић.

Посебно је истакао значај најављеног формирања заједничке индустријске зоне у пограничном делу Србије и БиХ, и то између места у Србији и РС: Љубовије и Братунца, Малог Зворника и Зворника, као и на потезу између Сремске Раче, Дворова и Бијељине, сапштено је из његовог кабинета.

Он сматра да је то велика шанса за развој Западне Србије и читаве области Подриња.

Поповић, који је и лидер Српске народне партије, напоменуо је да се планираним пројектима даје подршка јачању српског националног јединства са обе стране Дрине, које је, како каже, посебно важно у условима притисака на Србију и српски народ да се одрекну својих националних интереса на Косову и у Републици Српској.

Посебно је истакао значај успостављања заједничког националног празника Дана српског јединства, слободе и националне заставе, који ће Србија и Република Српска обележавати 15. септембра.

Одабир датума када је пробијен Солунски фронт има, према речима Поповића, снажну симболику јер говори да се српски народ увек у својој историји борио против окупатора, нациста и фашиста, чиме, како је истакао, не могу да се похвале баш све државе у региону.

Поповић је подсетио да је српски народ у Првом и Другом светском рату ослобађао Европу од завојевача и да зато нико не може да каже да Срби нису европски народ и да не припадају Европи.

Према његовим речима, Срби су по својој традицији, државотворности и демократском стремљењу увек били део Европе.

 

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести