Посланици различито о Сребреници, радикали носе беџеве

БЕОГРАД: Шеф посланичке групе Српске радикалне странке (СРС) Војислав Шешељ данас је у делу скупштинске седнице предвиђене за посланичка питања, питао премијерку Ану Брнабић и министра спољних послова Ивицу Дачића зашто нису реаговали на изјаву комесара Јоханеса Хана да у Европској унији нема места за оне који негирају геноцид у Сребреници”. 
skupstina, tanjug
Фото: Tanjug/O.Toskić, arhiva

Шешељ је поновио свој став да у Сребреници није било геноцида и додао да је крајње време да се власт захвали и каже да неће у ЕУ.

Он је казао да власт треба да прикупи све аргументе којима би обавестила светску јавност да је реч о великој подвали у којој је учествовао Међународни суд правде, наводећи да се геноцид не може утврдити док се конкретној особи не докаже да је имала геноцидну намеру. 

“Имате конкретне податке у књизи Миливоја Иванишевића о Сребреници да су муслимански судови у Федерацији доносили решења којима се удовицама мења датум и место смрти супруга да би, како се каже у решењу, могле да добију одштету од холандске владе. Скоро 1.000 људи који се воде као нестали су, касније, 1996.године гласали, а после сахрањивани у меморијалном центру у Поточарима”, рекао је Шешељ.

Посланици СРС, данас, иначе носе беџеве на којима пише да у Сребеници није било геноцида.

С друге стране, посланик Странке модерне Србије Владимир Ђурић подсетио је надлежно тужилаштво да је Кривичним закоником Србије прописано да ће казном затвора до пет година казнити онај ко јавно одобрава, негира постојање или значајно умањује тежину геноцида и уколико су та дела утврђена правоснажном пресудом.

Ђурић је навео да је Међународни суд правде у Хагу пресудио да се у Сребреници десио геноцид и осудио 15 особа. 

“Свеокупно Хашки суд, судови у БиХ, Хрватској и Србији до сада су осудили 47 особа на укупно 704 године затвора за геноцид, злочин против човечности и друге злочине почињене у Сребреници јула 1995. године, а Европски парламент је у резолуцији прошле године изнео став да жали због континуираног порицања геноцида од неких српских власти”, рекао је Ђурић. 

Он је навео да се у резолуцији наглашава да је признавање геноцида основни корак на путу Србије ка ЕУ.

Посланик СМС је од тужиоца за ратне злочине затражио статистику предмета у вези са Сребреницом, а Министарство за европске интеграције и председницу Владе Србије Ану Брнабић питао како ће реаговати на одредбу резолуције ЕП.

На његово излагање одговорио је посланик Народне сељачке странке Маријан Рстичевић рекавши да је Ђурић злонамерно прочитао одредбе закона које се односе на негирање геноцида.

“Забрањено је негирати геноцид, али само онај који је утврђен сталним Међународним судом правде, а не Хашким трибуналом. Још једном је грубо обмануо народне посланике и овде некима припретио казном затвора”, рекао је Ристичевић.

Он је додао да жали за свим жртвама у Сребреници, али и за жртвама око Сребренице. “Да није било жртава, њих 3.267 српске националности, и злочина око Сребренице који има више елеманата геноцида него што бошњачки лидери тврде, верујем да не би био злочина ни 1995.године”, рекао је Ристичевић.

Ристичевић је питао и да ли су српске жртве проглашене ван закона, као и да ли је неко од бошњачких лидера дошао у Братунац да се поклони и ода почаст српским жртвама због којих су се, каже десиле “њихове” жртве.

Наводећи да је тадашњи премијер Александар Вучић ишао у Сребреницу и да је јавност могла да види како је прошао, Ристичевић је констатовао да Изетбеговић, и старији и млађи, нису дошли у Братунац. 

Зато је срамота оно што је Ђурић, народни посланик урадио”, рекао је Ристичевић и упитао председавајућег шта ће предузети због Ðурићевог наступа, подсетивши да постоји Декларација Народне скупштине о великом злочину у Сребреници. 

Каже се да је велики злочин, а не геноцид”, навео је Ристичевић и поручио да они који не поштују документе Народне скупштине, не заслужују да буду пошланици.

Заменик шефа посланичке групе ЛДП-ЛСВ-СДА Енис Имамовић рекао је на конференцији за новинаре у Скупштини Србије да је забрана негирања геноцида први корак који Србија мора да учини ако жели да покаже искрену намру да гради добре односе са БиХ и између бошњачког и српског народа.

Имамовић је казао да је то и услов за приступање Србији ЕУ и додао да је очигледно да европска заједница не жели оне који негирају и подржавају геноцид.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести