Представници Републике Српске неће учествовати у раду институција БиХ

БАЊАЛУКА: Лидери политичких партија из Републике Српске закључили су да српски представници у институцијама БиХ, односно Председништву, Савету министара и Парламенту БиХ не учествују у доношењу одлука.
bojkot
Фото: Танјуг (видео)
Практично, то значи да се српски представници неће повући из институција, али да неће учествовати у раду и доносити одлуке док се не реши питање наметнутог закона о забрани негирања геноцида у БиХ.
Један од закључака састанка у Бањалуци јесте да ће у процедуру бити упућене измене два закона, пренеле су бањалучке "Независне новине".
Такође, договорено је да се на седници Скупштине РС у петак нађу измене два закона, као и да та седница буде затворена за јавност.
Недељко Чубриловић, председник Скупштине РС, након састанка лидера парламентарних политичких партија из Републике Српске рекао је да не постоје услови за рад српских представника у институцијама БиХ.
"Не повлачи се нико, али нема услова за рад у Савету министара, Председништву БиХ И Парламентарној скупштини БиХ", рекао је Чубриловић.
Милорад Додик, члан Председништва БиХ и лидер СНСД-а, рекао је да се одлука одлазећег високог представника Валентина Инцка одбацује као ништавна и да српски представници у институцијама БиХ неће учествовати у одлучивању.
Бранислав Бореновић, лидер ПДП-а, рекао је да то значи да неће бити доношене одлуке у тим институцијама до даљег, односно док се не реши питање наметнутог закона.
Мирко Шаровић, председник СДС-а, рекао је да су сви сагласни да се више никада неће прихватити било која одлука високог представника.
Ненад Стевандић, лидер Уједињене Српске, рекао је да ће РС истрајати на одлукама које су донели лидери политичких партија.
Након одржаног састанка председника парламентарних странака у РС донесено је неколико закључака.
Политички представници из РС одбацују наметнуте одлуке високог представника и сматрају их неприхватљивим и ништавним.
Они сматрају да не постоје услови за рад српских представника у институцијама БиХ - Председништву БиХ, Парламентарној скупштини и Савету министара.
Одбацује се свако наметање на нивоу БиХ и не постоји легални високи представник јер није изабран у складу са процедурама и одбацује се сарадња с њим.
На састанку је било речи и о другим активностима које ће се обављати у наредном периоду.
Преко посланичких клубова биће упућена два закона везана за ову тематику, а реч је о кривичним законима.
У петак Скупштина РС поводом одлуке Инцка
Седница Народне скупстине РС поводом одлуке одлазећег високог представника Валентина Инцка да наметне допуне Кривичног закона БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца" биће одржана у петак, 30. јула, најавио је вечерас српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, пренео је РТРС.
Раније данас, лидери политичких партија из Републике Српске закључили су да српски представници у институцијама БиХ, односно Председништву, Савету министара и Парламенту БиХ не учествују у доношењу одлука.
Практично, то значи да се српски представници неће повући из институција, али да неће учествовати у раду и доносити одлуке док се не реши питање наметнутог закона о забрани негирања геноцида у БиХ.
 
EUR/RSD 117.1117
Најновије вести