Приштина тражи да Београд пусти на слободу косовске грађане

ПРИШТИНА: Косовско министарство спољних послова и дијаспоре најоштрије је осудило хапшење грађанина тзв. Косова Агима Ђоцаја у централној Србији и затражило да се он, као и Незир Мехметај, хитно пусте на слободу.
pristina
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

У саопштењу тог министарства тврди се да су оптужбе против њих неутемељене, намерне и политички мотивисане и позивају се Брисел и државе Квинте да се обрате властима у Београду, да, како се наводи, "једном заувек забране такву незакониту праксу неоснованог притварања косовских грађана који пролазе кроз територију Србије".

"Министарство захтева од Србије хитно пуштање на слободу Агима Ђоцаја и Незира Мехметаја, који су неправедно притворени већ десет месеци", наводи се у саопштењу.

Тврди се и да је такво понашање у супротности са основним људским правима, споразумом о слободном кретању постигнутим у Бриселу 2011. године и потпуно супротно духу споразума о опредељењима Вашингтона за економску нормализацију.

"Стара политика Србије, коју води Вучић, и даље је у супротности са свим европским вредностима којима теже и у супротности су са изјавама које дају пред међународном заједницом о наводној ''посвећености и спремности'' ка процесу пуне нормализације односа са Косовом", додаје се у саопштењу, које преноси Косово онлине.

Министарство тврди да су ове акције наставак напора Београда да саботира Приштину, "издајући лажне потернице и манипулишући њиховим медијским каналима кроз сталну расистичку пропаганду".

"Имајући у виду ове околности, Министарство спољних послова понавља позиве грађанима Косова и сународницима из дијаспоре да избегавају путовања у Србију и кроз Србију, због ризика од задржавања и због политички мотивисаних оптужби", закључује се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести