Рама представио пројекат "уједињења Албаније и Косова"

ПРИШТИНА: Премијер Албаније Еди Рама је, на данашњој заједничкој седници косовске и Владе Албаније у Пећи, представио идеју о "националном пројекту уједињења Албаније и Косова". 
1
Фото: Youtube Printscreen

Како је пренела приштинска ГазетаЕџпрес, Рама је позвао премијера привремених приштинских институција, Рамуша Харадинаја, да започне са израдом "заједничке стратегије уједињења Албанаца до 2025.".

Према његовим речима, на припреми тог пројекта ће радити косовско и мнистарство спољних послова Албање.

Приштинска Коха је пренела да је на заједничкој седници косовске и Владе Албаније прихваћен предлог министра спољних послова Беџета Пацолија, о изради студије "Албанска нација у наредних 50 година".

Пацоли, је рекао да је реч о документу који ће послужити као "платформа за развој и јачање албанске нације на Балкану".

"Суочени са многим изазовима, Албанци морају имати заједничку будућност", рекао је Пацоли, након седнице.

Рама је, наводи се, казао да Албанија не може бесконачно да чека одлуку ЕУ о приступању тој организацији, те да су и Тирана и Приштина уморни од чекања визне либерализације за Косово.

Рама и Харадинај на гробу Адема Јашарија

Представници косовске и Владе Албаније, након даншње заједничке седнице у Пећи, обишли су гроб оснивача тзв. Ослободилачке војске Косова Адема Јашарија у Преказу, а премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај је рекао да то место "уједињује Албанце". 

Премијер Албаније, Еди Рама, рекао је да су данас у Преказу "у част славе и историје породице Јашари", пренео је портал Индексонлајн.

"Делимо славну историју ове породице и верујем да нема бољег места са којег свим Албанцима, где год да су, да честитам празник заставе са двоглавим орлом, симболом који треба да нас инспирише сваки дан", рекао је Рама.

Присутни су били председник парламента Кадри Весељи и представници породице Јашари.

Рифат Јашари је свим Албанцима честитао 28. новембар, Дан албанске заставе и изразио наду да ће Албанци, где год да су, увек бити заједно .

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести