Шиб: Европска солидарност није само гест, већ инвестиција

БЕОГРАД: Немачки амбасадор у Србији Томас Шиб изјавио је данас да је пандемија Ковида-19 показала колико је битно да се ради заједно, а истовремено да се покаже да европска солидарност није само гест већ дугорочна инвестиција.
sib, tanjug
Фото: Tanjug/R.Prelić, arhiva

Шиб је на панелу "Од Немачке до Португала, предвођење Уније у тешким временима” у организацији Делегације ЕУ у Србији и Центра за европске политике (ЦЕП), казао да је циљ да се покаже да се ЕУ држи заједно и да се покаже да је неопходно заједно да се дође до решења, што је криза врло јасно показала.

“Доста новца ће бити бити потребно да се ублаже економске и социјалне последице и зато смо срећни што је Европски савет постигао договор око вишегодишњег буџетског оквира и око Фонда за опоравак”, истакао је Шиб и навео да у је буџет Фонда за опоравак историјски са 1,8 билиона евра.

Како је нагласио, битно је да се тај новаца паметно потроши.

Каже и да су, осим пандемије, постојали и други изазови који су остали на европској агенда и поред пандемије.

"Зелена агенда, заштита животне средине, питања су која, када пандемија буде под контролом, морају опет да буду у фокусу, као и владавина права, јер су људска права заједничке вредности ЕУ и то је наша светиња", казао је Шиб.

Додаје да Зелена агенда даје оријентацију за економски опоравак Европе, те да ће учинити отпорнијом и одрживијом европску економију.

Када је реч о Фонду за опоравак и механизама који ће условљавати коришчење тих фондова стањем владавине права, Шиб каже да ће дефицит у области владавине права у одређеним чланицама Уније бити санкционисан у буџетском контексту.

И Фонд за опоравак због механизама, каже, условљава коришћења ових средстава стањем владавине права.

"Овај фонд укључује и економски инвестициони план за Западни Балкан од девет милијарди евра и мислимо да је то још један пример солидарности који смо показали према региону", рекао је немачки амбасадор.

На међународном плану, каже Шиб, ЕУ мора да спроводи кохерентно своје активности како би ојачала свој геополитички положај.

"Договорили смо се око ојачаног трансатлантског партнерства, јер смо убеђени да ће администрација Џозефа Бајдена бити добар и поуздан партнер за ЕУ", истиче Шиб.

На питање да прокоментарише како је дошло до бугарске блокаде у процесу проширења када је у питању Северна Македонија, Шиб каже да су имали амбицију током немачког председавања да се отворе преговори са Скопљем, а по могућности и са Тираном, али, како је казао, то се неће догодити до краја немачког председавања.

"Ови преговори ће започети веома брзо. Проблем је билатерални. Кад стављамо билатералне проблеме на сто, ми смо у проблему. Зато је добро да их оставимо по страни, јер овако улазимо у проблем. Ми као Немачка смо урадили шта смо могли, али нисмо успели. Надамо се да ће током португалског председавање бити успех и на овом плану, али и на политику проширења у целости", нагласио је Шиб.

Упитан да ли ће и земље кандидати учествовати на најављеној конференцији следећег пролећа о будућности Европе, Шиб је казао да на то не може да одговори без инструкције званичног Берлина.

"Будућност у Европи је важна и за будуће земље чланице. Принципијелно гледајући треба да буду укључени у све то, али не могу без инструкције Берлина да кажем шта ће бити. Заинтересовани смо да земље кандидати треба да учествују, али видећемо у ком формату", казао је Шиб.

Шиб: Очекује се напредак Србије у области владавине права

Немачки амбасадор Томас Шиб, коментаришући то што Србија ове године није отворила ни једно поглавље у преговорима са ЕУ, изјавио је данас да је направљен напредак, али да то није довољно и да се очекује напредак у области владавине права.

"Напредак није довољан. Напредак у области владавине права је био изузетно ограничен, али нису потребна разочарања, јер је процес у току", казао је Шиб на панелу "Од Немачке до Португала, предвођење Уније у тешким временима", у организацији Делегације ЕУ у Србији и Центра за европске политике.

Шиб истиче да је нова српска влада почела да удвостручује напоре у реформама у областима владавине права.

Он је казао да охрабрује нову владу да настави реформе и да се креће у смеру који воду Србију напред.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести