Стефановић осудио напад Новаковића и чланова НС на полицију у Врбасу

Београд: Министар унутрашњих послова Небојше Стефановић најоштрије је данас осудио напад на полицајце који се догодио у Општини Врбас, а који су извршили политичари Народне странке и њен повереник за Војводину Борислав Новаковић и група особа коју је предводио. 
Новаковић у сукобу са полицајцима
Фото: Youtube Printscreen

Општина Врбас саопштила је јуче да је запосленима ЈКП „Комуналац” Врбас онемогућено да уклоне монтажни објекат, да се општина обратила полицијској станици да би полиција пружила асистенцију и омогућила извршење решења о уклањању летње баште те да није речи ни о каквом политичком прогону већ о деловању по закону против оних који су уклањање покушали да спрече.

Политичке позадине нема, а једини разлог је дуг Војислава Павловића од 135.695,29 динара за закупнину која није плаћана 11 месеци

Општина Врбас је прецизирала да се тај инцидент десио приликом спровођења закона, а све везано за неплаћање закупа земљишта на којем је постављена летња башта „Центар кафеа” – ПР Павловић Војислав из Врбаса.

Како се наводи, закупнина није плаћана 11 месеци, а дуг износи 135.695,29 динара, што је Павловића чинило највећим дужником по том основу у општини Врбас, те су се стекли услови за раскид уговора о закупу. Додају и да је опомену пред тужбу за плаћање дуга закупац примио 11. јула 2018. с роком да измири дуговања јер ће је у супротном закуподавац намирити судским путем.

Будући да је запосленима ЈКП „Комуналац” Врбас онемогућено да уклоне монтажни објекат, Општина Врбас се обратила Полицијској станици Врбас да би јој пружила асистенцију и омогућила извршење решења о уклањању летње баште и јуче је, уз асистенцију полиције, то и учињено.

„Том приликом је двадесетак лица ометало службена лица у вршењу дужности, вређајући запослене у Општинској управи и полицију”, речено је у саопштењу, у којем се додаје да се по медијима пласирају нетачне информације о политичком прогону Огњена Вујичића и Народне странке.

У Општини истичу да „Огњен Вујичић, иако се представља као сувласник поменутог кафића, то није, политичку позадину уклањања баште несавесном закупцу праве они који би на тај начин да дођу до мало жељеног простора у медијима”. Управо зато је, како се наглашава у саопштењу, јуче од седам часова испред летње баште пристигло више људи из Новог Сада, који су бахатим понашањем и увредама покушали да спрече уклањање баште за коју 11 месеци није плаћен закуп, истичу у Општини.

Како наводе, повереник Народне странке за Војводину Борислав Новаковић непримереним понашањем, које је евидентирано на снимцима начињеним на лицу места, онемогућавао је службеним лицима да врше своју дужност.

„У било којем уређеном систему не постоји толеранција за такво опхођење и насртаје на службена лица те је исти приведен. Још један у низу политичара који су јучерашњем догађају пружили подршку је народни посланик Иван Костић. Општина стиче утисак да наведеним политичким представницима није важно функционисање локалне самоуправе и решавање огромних финансијских проблема због затечених дугова већ пружају заштиту бахатом, неодговорном и безобзирном понашању појединаца”.

Додају и да Општину Врбас није представљао нико од политичких представника, већ су радници Општинске управе Врбас, запослени у Одељењу за инспекцијске послове, присуствовали уклањању баште.

Политичке позадине нема, поручују, и наводе да је једини разлог дуг, односно омаловажавање и непоштовање три најважнија органа у општини Врбас: Скупштине општине, председника општине и Општинске управе и ускраћивање прихода свим грађанима општине.

Истине ради, није јасно у којем својству су била присутна лица која су онемогућавала спровођење решења, када га сам власник није оспоравао, нити је подносио жалбе, нити је био присутан приликом извршења, поручују из Општине Врбас.

Општински одбор Покрета социјалиста у Врбасу саопштио је да се јучерашњи догађај у том граду сврстава у категорију најгоре примене бахатог односа бившег осуђеника према закону. Наводе да је Борислав Новаковић, познатији као Бора Солунац, лажно се представљајући као народни посланик, најгрубље насрнуо на припаднике полиције и позвао се на имунитет који, као покрајински посланик, нема. Ипак, право питање је зашто се јуче, на извршењу санкције уклањања баште „Центар кафеа” није појавио прави власник, Војислав Павловић.

„Зашто није дао ни једну једину примедбу на предлог раскида уговора о закупу с Општином Врбас, а његов дуг је порастао на више од 135.000 динара, што га чини највећим дужником по том основу у општини. Ко су уопште људи који су данас бранили уклањање баште док правог закупца нема?”, питају из врбаског ПС-а.

Новаковић, истичу, мора да схвати да ово више није досовско време, када је он, као високи функционер ДС-а, стварно и могао да једним позивом заустави спровођење закона.

Градски одбор СНС-а Београда саопштио је да је срамно то што, уместо да осуде напад на припаднике МУП-а у Врбасу, који часно и у складу са законом обављају свој посао, лидери Савеза за Србију мисле да су недодирљиви и својим изјавама јасно подржавају насиље над њима.

Из ГО СНС-а Београда поручују Савезу за Србију, које називају „Савез за пљачку и обману грађана”, као и свим вођама тог савеза – Ђиласу, Јеремићу и Бошку Обрадовићу – да је њихово време, у којем је партијска књижица била изнад закона, давна прошлост.

То што су, каже, спречавали уклањање незаконите летње баште Јеремићевог кафића не оправдава Новаковићев напад на полицију.

Е. С. Х.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести