Тачи: Харадинај подстиче мржњу и освету

ПРИШТИНА: Председник Косова Хашим Тачи је оценио да претње не-албанском становништву Косова подстичу мржњу и освету, блокирају дијалог о нормализацији односа са Београдом и доводе у питање помирење и европску и мултиетничку перспективу Косова, пише данас приштинска штампа.
Hasim Taci
Фото: Tanjug

Тим речима је Тачи реаговао на изјаву посланика Алијансе за будућност Косова Даута Харадинаја, који је запретио ратом уколико његов брат, бивши косовски премијер  Рамуш Харадинај, буде изручен Србији, где је осумњичен за ратне злочине.

 Шеф цивилне мисије Уједињених нација Захир Танин је затражио покретање истраге, због "неприхватљивог језика мржње и претњи етничким чишћењем".

Алијанса за будућност Косова је саопштила да је изјава Даута Харадинаја извучена из контекста и да се није радило о позиву на етничко чишћење, већ о скретању пажње на "провокације Србије против Косова".

Рамуш Харадинај је на Косову штитио цивилно становништво и децу, штитио је српске цркве, стварао је програме за интеграцију Срба у косовске институције, први се  отворено супротставио верском екстремизму, наведено је у саопштењу.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести