Тахири: Без подршке Српске листе нема нове владе у Приштини

ПРИШТИНА: Нова влада у Приштини не може бити изабрана без подршке посланика Српске листе, каже приштински аналитичар Рамуш Тахири, уз оцену да ће коалициона влада Демократског савеза Косова (ДСК) и Алијансе за будућност Косова на челу са Авдулахом Хотијем бити стабилнија и демократичинија од претходне, али и прихватљивија међународној заједници. 
pristina, tanjug
Фото: Tanjug/C. Vitorović,ilustracija

Он очекује да ће укосовски парламент у суботу изгласати поверење новој влади и да ће добити 65 гласова, али да је неопходно да за њу гласа и десет посланика Српске листе пошто Самоопредељење и Демократска партија Косова остају у опозицији са укупно 53 посланичка места. 

Тахири, такође, сматра да ће политика будућег премијера Хотија бити ’’практична’’, а да ће ’’дијалог са Београдом бити лакши’’ уз подсећање да се ДСК јасно изјаснио да ће укинути таксе и реципроцитет, као и да ће, уз поштовање косовских закона и Устава, водити дијалог са Београдом о свим питањима. 

’’Мислим ће бити много лакше у дијалогу са Београдом јер ДСК већ зна на чему и знаће да користи практичност преговора’’, истиче Тахири. '' Сматра да ће влада бити стабилнија и демократичнија од Куртијеве владе која је била оптерећена размирицама две политичке партије са готово идентичним бројем посланичких мандата. У новој влади већину ће имати ДСК, али ће морати да се договора са Алијансом, Српском листом и осталим мањинама'', каже Тахири. 

Он поздравља најаве појединих приштинских званичника да ће Српска листа бити део владајуће коалиције и да ће имати два министра од којих ће један бити и заменик премијера и верује да ће то допринети побољшању односа између Срба и Албанаца на КиМ и развоју општина са већинским српским становништвом на КиМ , посебно јужно од Ибра и повратку расељених Срба.

Како каже, није сагласан са ставовима да је Српска листа продужена рука Београда и да јој не треба дати велики значај напомињући да косовско друштво треба да буде грађанско и да не треба правити разлике по националној припадности. 

''На крају, свака политика, па и Српске листе, води се у складу са косовским законима и у реду је да се постигне хармонизација ставова у оквиру владе, али министри Српске листе, Бошњачке листе и осталих мањина треба да имају пуну одговорност према својој заједници, али и према свим грађанима'', наводи Тахири. 

Подсећа да је Курти као премијер предложио одређену методологију дијалога и преговарачки тим за вођење дијалога предвођен од стране владе.

’’Верујем да се Самоопредељење неће противити да тај тим сада води Хоти јер обухвата партије широког спектра, а Косову је потребно политичко јединство по том питању’’, оцењује Тахири. 

Упитан и за очекивања о томе какав ће бити однос будуће владе према Европи и САД-у, Тахири указује да је ДСК партија либерално-демократске оријентације и чланица Европске народне партије која има добре односе са свим европским државама, као и да има традиционалне везе за САД још од времена председника Ибрахима Ругове. 

Сматра да је Хотијева влада прихватљивија међународној од претходне јер, каже, од њеног настанка 1989. године није имала ниједан неспоразум са међународном заједницом, а уверен је и да неће ’’посезати’’ за ауторитаризмом као Курти већ да ће се договором решавати свако питање. 

Будућег премијера Авдулаха Хотија описује као интелектуалца и сталоженог политичара који није склон било каквом есктремизму и који ће, за разлику од претходника, уравнотежити косовску политику. 

’’Мислим да ће развијати добросуседске односе са целим регионом и то ће се показати врло брзо’’, наводи Тахири. 

Додаје да је Хоти универзитетски професор економије школован у инсотранству родом из Ораховца, средине која, истиче Тахири, негује толеранцију. 

’’Он је један од бољих, ако не и најбољи премијер које је Косово имало. Мислим да ће његова политика бити практична и усмерена на развој Косова у чему он има више искуства’’, каже Тахири.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести