Вархеји: Снажан сигнал посвећености ЕУ придруживању Србије

БРИСЕЛ: Отварање преговора о кластеру 4 представља снажан политички сигнал посвећености Европске уније придруживању Србије, истакао је данас европски комесар за проширење Оливер Вархеји.
varheji
Фото: Youtube Printscreen

Вархеји је, на конференцији за штампу после међувладине конференције, рекао да се сада по први пут отварају преговори о једном кластеру, који се састоји од четири поглавља.

Тиме, додаје, Србија предузима још један значајан корак ка придруживању ЕУ.

"Отварање поглавља представља веома добру вест за Србију и њене грађане, као и за цео Западни Балкан. Тиме је послата снажна порука да ЕУ жели да убрза свој ангажман на Зеленој агенди", објаснио је он.

Вархеји је казао да отварање кластер потврђује да постоји напредак у преговорима у процесу придруживања и да ЕУ подржава све реформе које су спроведене у Србији.

Такође, подвлачи, ово је и признање Србији за владавину права и кораке предузете на реформи Устава у вези области које се тичу отвореног кластера.

Указао је да сада предстоји пуно посла на суштинским преговорима, и да само посвећеним приступом Србија може да испуни све услове за затварање поглавља.

"Међувладина конференција је омогућила и да отворимо политички дијалог о кључним изазовима са којима се Србија даље суочава. Када је реч о владавини права и нормализацији односа са КиМ они остају кључни за приступни процес", поручио је он.

Вархеји је казао да је важно да Србија остварује добре резултате на терену, са чврстом амбицијом да отвара даље кластере током француског председавања ЕУ.

"Ми са наше стране урадићемо све да би се убрзали преговори", додао је он.

У оквиру кластера 4, који се односи на Зелену агенду и одрживу повезаност, данас су отворена поглавља 14 (транспортна политика), 15 (енергетика), 21 (трансевропске мреже) и 27 (животна средина).

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести