Вархеји: Србија направила уступке у дијалогу

БРИСЕЛ: Комесар за проширење и суседство Оливер Вархеји рекао је данас да Србија у последње време прави уступке у дијалогу са Приштином и навео као пример договор о личним картама који је постигнут летос.
varheji
Фото: Youtube Printscreen

"То је био заиста велики напредак у дијалогу", оценио је Вархеји и додао да су се са друге стране из Приштине виделе унилатералне акције косовске владе.

Он је то рекао током дебате у Комитету за спољну политику у Европском парламенту у Бриселу одговарајући на питање посланика Лукаса Мандла из Аустрије зашто у извештају Комисије пише да Приштина треба више да се ангажује у дијалогу са Србијом, ако је како тврди, Србија та која блокира Косово.

"Мислим да је важно да се обе стране ангажују и да на крају дијалог донесе резултат", одговрио је Вархеји.

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик рекао је да се од Србије очекује да брзо формира владу и да продужи са реформама као и усклађивање са спољном политиком Уније и са санкцијама.

Билчик је рекао да се пуно говори о томе да је Србија под великим притиском да донесе неке одлуке, али је додао да је Србија донела јасну одлуку када је аплицирала за чланство у Европској унији и да се од Београда очекује да се понаша у складу са тим.

Он је рекао да му је драго што у новој Скупштини има плурализма и што ће Србија да продужи међупарламентарни дијалог са Европским парламентом.

На тврдње неких посланика да владавина права у Србији назадује, Вархеји је био изричит да Србија не назадује и да то стоји у извештају. „Србија продужава да напредује у судским реформама и наш закључак је да нема назадовања него напретка“, истакао је Вархеји.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести