Вучевић: Пробој Солунског фронта увод у присаједињење 

СОЛУН: Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је на Зејтинлику у Солуну, где је обележена стогодишњица пробоја Солунског фронта, да је управо тај велики јубилеј увод у скорашње обележавање века од присаједињења Бачке, Баната, Барање и Срема Србији.
vucevic zejtinlik
Фото: Tanjug (video)

Овај датум је и увод у оно што ћемо обележити ове године у новембру, а то је велика стогодишњица присаједињења Бачке, Баната, Барање и Срема Србији. Велика тековина и нешто што ми чувамо негујући мултикултурализам и мултиконфесионализам све оно што краси Србију, рекао је Вучевић након централног комеморативног скупа на српском војничком гробљу Зејтинлик. 

Вучевић је подсетио да је са Солунског фронта кренуо победнички јуриш ослободилачке српске војске, који су, како је рекао, вероватно највише чекали Срби Пречани, Срби у Војводини, Срби свуда где живе на просторима некадашње Југославије. 

И та победничка војска донела је испуњење, односно боље услове да се коначно испуни, да се досања сан који су сањали наши преци у српској Војводини и да се створе услови да у Србији остану Словени који живе на тим просторима и да могу да донесу одлуку о присаједињењу матици Србији, рекао је Вучевић. 

Оценио је и да је управо то разлог зашто је за Србе Пречане посебно значајан и емотиван овај датум, односно обележавање годишњице пробоја Солунског фронта. 

Градоначелник је захвалио прецима који су нас заветовали и показали нам куда и како треба да се крећемо.

Загазили смо у будућност наших синова и кћери и добили могућност да градимо бољу Србију, рекао је Вучевић на скупу којем су, уз бројне грађане присуствовали и изасланик председника Србије Никола Селаковић и министар одбране Александар Вулин.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести