Вучевић: Све спремно за приказ, Војска Србије јача него што је била

БЕОГРАД: Министар одбране Милош Вучевић изјавио је да је све спремно за сутрашњи приказ способности Војске Србије "Гранит 2023" на аеродрому у Батајници и додао да ће грађани моћи да виде колико је Војска Србије јача него што је била.
milos vucevic, Ministarstvo odbrane
Фото: Министарство одбране

Вучевић је за ТВ Прва рекао да је јуче одржана генерална проба приказа способности Војске Србије на војном аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници и позвао грађане да присуствују приказу, подсећајући да ће улаз бити отворен од 9 сати, а да ће централни део манифестације почети у 11 сати.

"Веома сам поносан и задовољан генералном пробом. Председника Србије Александра Вучића као врховног командата војске сам обавестио да је генерална проба апсолутно успела", навео је Вучевић.

Он је навео да ће сутра за посетиоце бити обезбеђено вођење кроз цео програм од стране припадника Војске Србије, те да ће моћи из непосредне близине да виде наоружање и све оно чиме војска располаже када је реч о производима из наменске индустрије.

"Када дођете на аеродром у Батајници, а верујем да ће сутра на десетине хиљада људи присуствовати, видећете колико је Војска Србије јача него што је била. То више нијие питање личног убеђења, већ нешто што је видљиво и опипљиво и поносан сам и захвалан свима којима су радили на томе", навео је Вучевић.

Он је рекао да одржавање приказа способности Војске Србије није никаква претња било коме, већ да је реч о манифестацији која се одржава поводом Дана Војске и део је наше историје.


„Циљ Квинте је да Србија што пре призна независност КиМ“

Милош Вучевић је оценио да је циљ земаља Квинте да Србија што пре призна независност КиМ.

Вучевић је за тв Прва рекао да они желе да "затворе ту причу" што пре, да не би Русија или неко други користио тзв. "косовски преседан" и агресију на једну државу како би отцепили део територије.

"Ако се Србија усагласила са незавишноћу КиМ онда нема насилног оцепљења и обећавају да ће Србија тек тада добити неку перспективу", рекао је Вучевић.

Према његовим речима добро је да је председник показао своја осећања, јер је Србија коректна, али да се толико некоректно понашају према Србији везано за преговарачки процес око КиМ, да је немогуће да скријете разочарање, бес и забринутост за безбедност Срба на КиМ.

И Вучевић је, као и председник Вучић, апеловао на Србе на КиМ да буду мирни.

"Не наседати на провокације у недељу, да не би било да су Срби спречили да се избори организују, ми треба са презиром да гледамо на то и ако се српска заједница одлучила на бојкот, онда бојкот мора да буде апсолутни, како не би испало да смо ми спречили тај тзв. фестивал демократије који су они спремили са два одсто људи, који желе да наметну власт већини од 98 одсто", рекао је Вучевић.

Он је оценио да, и након 10 година после Бриселског споразума постоји бојазан да ће стварање Заједнице српских општина бити карикирање и симулирање без стварних ингеренција.

"То је пут да Курти денуцира целу причу око ЗСО да каже да то нема више никаквог смисла пошто градоначелници Косовске Митровице, Северне Митровице, Звечана, Зубиног потока и Лепосавића не желе да буду у ЗСО" рекао је Вучевић.

Поновио је да је председник Вучић врло сликовито објаснио како на полицијским пунктовима и контејнерима које обезбеђује КФОР, специјалне полицијске снаге и тајна полиција, ће бити више наоружаних људи око бирачких места него што ће гласати, што је, по његовим речима, да би се одржао "демократски миље" који подржавају земље Квинте.


"Ми смо овај догађај по наредби председника организовали везано за Дан Војске. Никоме не претимо, али да, ово јесте приказ наше способности и јесте одвраћајући фактор преме свима онима који нису добронамерни према нашој држави", навео је Вучевић.

Објаснио је да ће на сутрашњој манифестацији учествовати око 5.100 војника, а кроз дефиле ће проћи око 1.600 припадника јединице за специјалне намене док ће остатак војске бити распоређен на различитим тачкама у оквиру програма.

 "Имамо пилоте који имају фантастични део програма, тај летачки део, са њима и почиње, а и ратно ваздухопловство учествује кроз налете летачког ешалона док иде дефиле специјалних јединица", навео је Вучевић.

Навео је да се велики део оно што ће бити приказано производи у наменској индустрији наше земље и да ће посетиоци моћи и да виде нову даљински управљану летилицу која је скоро стигла у нашу земљи, нешто што до сада нисмо имали.

"Ово је највећи приказ војне способности у последњих 20 и више година у нашој земљи", рекао је он.

Министар је поновио да Србија своје оружје из наменске индустрије не продаје зараћеним странама те да не жели да учествује у рату.

"Нашу муницију неко купује, од тога нам живе градови, шта треба да урадимо, да угасимо све фабрике? Да ли неко ко је купио од нас злоупотребљава, могуће је, али то није ништа што можете да ставите на терет Србији која се понаша као савесни продавац и која поштује све норме и правила међународне трговине", рекао је Вучевић.

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести