ВУЧИЋ ИЗ ЊУЈОРКА Курти је кренуо у једну од последњих операција у циљу чишћења Срба са КиМ; Многима се неће допасти оно што будем говорио

Председник Републике Србије Александар Вучић борави у Њујорку где ће учествовати на генералној дебати Генералне скупштине Уједињених нација.
1
Фото: Instagram buducnostsrbijeav

Вучић је рекао да се интезивно воде разговори са међународним представницима око Косова и Метохије, додаје да је сада јасно после претњи да ће Срби да пате и плате, да је Курти кренуо у једну од последњих операција у циљу чишћења Срба са Косова и Метохије.

- Желим да кажем лажним патриотама да преузимамо све што је у нашој моћи и да желимо да искористимо сва политичка средства, али да знамо какав нам је посао у заштити нашег народа - рекао је Вучић.

Вучић је позвао све међународне представнике да реагују. Додаје да је о свему што се тамо збива и Шпанског премијера.

- Разговарао сам поново и са Шарлом Мишелом и многим представницима ЕУ - рекао је Вучић.

Како каже, тражиће помоћ и од Кине, додаје да ће тражити и седницу Савета безбедности. Додаје да ће раде и реагују у складу са нашим интересима и истиче да никоме неће дозволити да за два, три дана реше нешто што су наумили.Вучић је рекао да се сагледавају могућности и да ће тражити седницу, и додаје да ако им не буду дозволили хитну седницу, то ће свакако бити сигнал.

- Очигледно је ко је овде крив, као и да је јасно ко подржава Куртија, па ће се све јасно видети чак и ако одбију хитну седницу. У суботу или у недељу ћемо разговарати о томе и донети коначну одлуку - рекао је председник.

Вучић је рекао да ће главна тема његовог говора у Њујорку бити главни принципи међународног права, као и Косово и Метохија.

- Као ветеран у овом послу и као неко ко ће вероватно бити и најдуже на власти до сада од када имамо вишестраначку демократију у Србији, желим да оставим печат тим говором и молим грађане у Србији да то послушају. Говорићу истину и чињенице и верујем да се многима неће допасти - рекао је Вучић.

Како каже, можда ће говорити и нешто дуже, додаје да ако покушају да га прекину, да то неће дозволити.

- Верујем да се мој говор многима неће свидети, јер је пуно лицемера у свету. Ако принципе користимо само онда када нам одговара, онда то више нису принципи, нису начела - рекао је Вучић.Како каже, тражимо да оно што се поштује у Украјини, да се поштује и код нас.

Вучић је рекао да се многе земље држе међународног права и принципа, осим у случају Србије. Додаје, такође, да не очекује да ће се нешто променити након његовог говора.

редседник је рекао да ће се борити храбро и одлучно и да нема проблем са тим колико ће неко текстова да плати у западној штампи против њега, додаје да ће борба бити дуга и не лака, али да је сигуран да ће слободарски свет да победи.

Вучић је рекао да је интересантно како различите закључке извлаче Хрвати и лажни десничари у Србији.

- Ми не припадамо ни једном војном пакту, ми смо војно неутрални, док Јерменија припада руској војној формацији. Ми имамо право да то радимо са ким хоћемо и је наша ствар, јер смо ми неутрални - истакао је Вучић.

Како каже, нико на свету неће одлучивати са ким ће Србија имати вежбе и са ким ће сарађивати, додаје да Србија може да се ослони сама на себе.

Председник је рекао да Србија јесте мала, да се труди да сарађује са свима, додаје да када је рачунање на некога у питању, да ћемо увек моћи да рачунамо искључиво само на себе.

- Зато нам је потребна јака војска, јака економија и мислим да то радимо. Наша војска је много јача, а биће још јача. Улажемо много и наставићемо да улажемо и да купујемо. Много очекујем од посете Републици Кини, за коју сматрам да ће бити једна од најважнијих посета у историји Србије у последњих 30 година - рекао је Вучић и рекао да се та посета очекује око 16, 17. октобра.

Вучић је рекао да се не плаши избора већ ситуације на Косову и Метохији. Додаје да су за њега светиња и Грачаница и Дечани, као и Пећка патријаршија и Богородица Љевишка.

- Ми смо сада потпуно посвећени ономе што се збива на КиМ и посети НРК и то из много разлога. Треба да видимо на кога и до које мере можемо да рачунамо. Ово већ постаје такав безобразлук што Курти ради а да нико не реагује - рекао је председник.

Како каже, осећа се мирис слободе у свету, снажније неко икада, иако не могу да кажем да нам је пред вратима, али видим како слободарска идеја добија све више поклоника у целом свету.

(Пинк.рс)

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести