Вучић: Континентал ће учествовати са више од два посто у БДП-у Србије

КАЋ: Председник Александар Вучић изјавио је данас у Каћу, на свечаности поводом завршетка прве фазе радова на изградњи друге фабрике компаније Континентал аутомотив Србија, да ће немачки Континентал бити страна компанија са највећим доприносом БДП-у Србије - од преко два одсто, као и да ће те фабрике пуно значити за економски развој Новиог Сада, Војодине и целе земље.
vucic
Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/bs

Вучић је са представницима компаније Континентал у темеље фабрике која ће се градити у другој фази, поставио временску капсулу са докумнетима који сведоче о овом пројекту. Генерални директор Континентал аутомотиве Србије Саша Ћоринга  је у капсулу ставио данашњи број Дневника који сведочи и почетку рада Континентала у Новом Саду.

"Ово ће бити највећа и најзначајнија фабрика у Србији и највећи извозник из Србије, као и компанија са највећим доприносом БДП - у Србије, и биће завршена за мање од годину дана", рекао је Вучић током обиласка нова фабрке са представницима Континентала.

Казао је да ће ту бити запослено најмање између 600 и 700 људи, али да је значајније колика вредност ће се ту стварати и излазити из те фабрике, пошто ће електрични аутомобили имати, на пример, дисплеје који се ту праве.

Вучић је рекао да је замолио представнике Континентала да следећу фабрику отворе у Нишу и да они то још не могу да потврде.

Фото: Дневник/ С. Шушњевић

Председник је изразио очекивање да ће таква одлука могла да буде донета у наредних годину дана, што би био огроман успех, не само за Ниш већ и квантни скок за целу Србију.

"Нови Сад ће да има огромне користи, много више новца у буџету, јер ако дођу до вредности од милијарду евра, то је два одсто БДП, а ако достигну две милијарде, што ја и очекујем, онда и дупло већи допринос спрском БДП-у. Ово је фантастично место, као и будућности за Србију", истакао је Вучић.

Каже да су такве инвестиције и фабрике оно што је најважније за нашу земљу.

Вучић је рекао ће друга фабрика Континентала почети да ради већ у септембру 2022. године, али да ће им бити потребно неколико година да достигну пун капацитет производње.

Фото: Дневник/ С. Шушњевић

Додао је да ће ту радити доста наших инжењера који ће имати високе плате.

Такође, приметио је да су Немци у кругу фабрике окачили српске заставе и ставили немачку јелку.

Радови на другој фабрици почели су у јуну ове године, а планирано је да објекат буде завршен до септембрта 2022. године.

Зграда нове фабрике имаће више од 30.000 квадратних метара производног и канцеларијског простора и биће једна од највећих Контонненталових фабрика у свету.

Ова компанија је у марту ове године отворила први производни погон у Индустријској зони Нови Сад Север 4 у којој је већ почела производња напредниих и сложених електронских система за аутомобилску индустију.

Укупна вредност инвестиција Континентала у обе фабрике износиће 140 милиона евра.

Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/bs

Оба погона ће запослити најмање 500 радника, а у првој фабрици отвореној почетком године сада ради 150 запослених.

Континентал аутомотив Србија послује у Новом Саду дуже од три године када је најпре оформио истраживачко-развојни центар

у коме реди око 700 инжењера, међу којима је велики број свршених студената Универзитета у Новом Саду.

У овом центру се развијају решења за путничке аутомобиле и
комерцијална возила за Континеталову дивизију Vehicle networking
and information.

То обухвата производе као што су инструмент табле, радари, камере, контролне јединице за даљиснко праћење позиције и параметара возила, системи за приступ возилу помоћу паметних телефона, мобилне апликације, а главни производ је систем намењен високоаутономној вожњи.

Континентал је основан 1871. године, а данас послује у 59 земаља и у својим фабрикама, развојним центрима и пословницама запошљава више од 240.000 људи.

Србија добија "мега фабрику" у Каћу, надам се и у Нишу

Александар Вучић изјавио је да ће друга фабрка немачке компаније Континентал у Каћу, где је завршена прва фаза радова, бити појединачно најзначајнија фабрика у земљи и у технолошком смислу, као и по вредности коју ће стварати, прва високотехнолошка "мега" фабрика у Србији и прекретница за наш економски развој.

Фото: Дневник/ С. Шушњевић

Вучић је у обраћању подсетио да је Енцо Ферари (оснивач Ферарија) рекао да ако можеш нешто да сањаш можеш то и да оствариш, а да је парола Дајмлера "Најбоље или ништа".

Председник је истакао да када је отварана прва фабрика Континентала у Србији да су говорили о нечему великом што тек долази, а да данас могу да кажу да наша земља добија фантастичну и моћну фабрику.

"То ће бити најзначајнија по вредности фабрка и њен допринос БДП - у Србије ће бити најзначајнији и највећи у поређењу са свим другим фабрикама у Србији. То је огромна ствар и фантастична вест за целу Србију. Ово је високо технолошка мега фабрика", нагласио је Вучић.

Изразио је уверење да ће бити још таквих фабрика у Србији и да се данас борио у разговору са представницима Континентала да следећа таква фабрика буде буде у Нишу и да би то била прекретница за развој тог дела Србије.

"Остварићемо овде невероватне резултате - ствараће се у овој фабрици више од два одсто БДП-а Србије, што немамо ни у једној другој фабрици", навео је председник.

Захвалио је Континенталу и радницима што су се борили за Србију.

Председник је изразио уврење да ће наши људи одлазити углавном из туристичких разалога у иностранство, као и да ће се они који су отишли "трбухом за крухом" вратити у Србију.

Каже да се очекују велике промене у аутомобилској индустрији и да је то управо оно што ће радити фабрка Континентала у Каћу, пошто ће аутомобили бити другачији, аутономни односно без возача.

Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/bs

Вучић напомиње да ћемо и ми морати да ухватимо корак са тим, да мењамо законе и идемо ка е-мобилној индустрији, како би били лидери у тој области у овом делу Европе.

Додао је да се глобалне промене у том смислу очекују већ за 15 до 20 година и да нам је фабрика Континентала најбоља припрема за оно што следи.

Вучић је обећао Континенталу да ће држава још више помоћи ако буду хтели да отворе наредну фабрику у Нишу и да је уверен да ће за годину дана када буде отварана завршена фабрка у Каћу моћи тада да најаве и градњу нове фабрике у Нишу.

Истакао је да Ниш има одличан универзитет исто као и Нови Сад и поручио да држава жели да уведе дуално образовање у све области и у све нивое образовања.

Вучић је додао да је када је био премијер у немачким предузећима радило 17.000 људи у Србији, док је то сада скоро 75.000, што показује да је наша земља за кратко направила значајну разлику.

"Не би могли без велике немачке подршке. Ескобар каже да Србијом огромном брзином напредује и брже од својих комшија, и то не би могли без помоћи ЕУ и поготово из Немачке. Желим радницима срећан рад, да имају загрантовану будућност за себе и своју децу", поручио је Вучић.

Фото: Дневник/ С. Шушњевић

Председник Вучић, амбасадор Немачке Томас Шиб и представници Континентала су затим положили документа за изградњу фабрике у капсулу која ће бити положена у зграду када фабрика буде завршена.

Трансформација аутомобилске индустрије дешава се у Србији

„Континентал аутомотив Србија“ је успео да Србију и Нови Сад високо позиционира на мапи високотехнолошких производних локација Континентала, изјавио је директор фабрике у Новом Саду Лићијан Марђинеану да прослави завршетка прве фазе радова на новом производном погону у Каћу.

"Наши купци су већ почели да препознају капацитет које имамо и могу поносно да кажем да хиљаде возила широм света имају инструмент табле произведене овде у Србиији", рекао је Марђинеану.

Фото: TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIC/bs

Генерални директор Континентал аутомотиве Србије Саша Ћоринга рекао је да Континентал само неколико месеци од отварања своје прве фабрике у Новом Саду поново представља нешто изузетно и од још веће важности за компанију, али и целокупну транформацију аутоиндустрије.

"Аутомобилска индустрија пролази кроз дубоку и брзу трансформацију. Мобилност будућности ће изгледати поптуно другачије. Како би се смањило загађење, повећала безбедности и комфор и оптимизовало време трајања вожње, возила ће бити електрична, потпуно повезана и аутономна. Срећан сам што је Континеентал изабрао баш Србију и Нови Сад као једну од најважнијих локација где ће се ова трансформација десити", рекао је Ћоринга.

Фото: TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIC/bs

Подсетио је да је Континентал пре четири године отворио иновативно-развојни центар у коме 700 инжењера развија иновативне системе као што су приступ возилу преко мобилних телефиина, системе за високоаутономну вожњу и друге технологије.

"Данас улазимо у нову, вишу фазу радова на изградњи наше нове фабрије што је још један доказ да Континентал наставља да доприноси промени комплетне струцтуре српске економије у првацу испоруке иновативних технологија за цео свет, раста извоза, стварања мреже локалних добављач и мотивисања стручних људи да своју будућност граде у земљи у којој живе и коју воле", нагласио је Ћоринга.

Директор Кониненталове пословне јединице "Human machine interface", Франк Рабе оценио је да је од првих корака компаније у Србији до данас пређен пут истинског напретка.

"Оно што се овде дешава је невероватна допринос нашој трансформацији и успешној будућности компаније на глобалном нивоу. Али још сам задовољнији када видим да кораци које предузимамо доприносе развоју привреде Србије", рекао је Рабе.

Фото: TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIC/bs

Он је нагласио да је искуство Континетала са радом у Србији изузетно и да је допринос пословних делова Континентала у Србији укупном пословњу компаније веома важан.

Амбасадор Немачке Томас Шиб оценио је да је завршетак прве фазе изградње нове фабрике Континентала импресиван догађај који представља пример изванредних економских односа Немачке и Србије, чак и у условима пандемије.

Фото: TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIC/bs

"Драго ми је што могу да кажем да су билатерални односи Немачке и Србије врло добри и блиски. Од самог отварања Континенталове фабрике у марту канцеларка Ангела Меркел и други званичници су били ту да подрже овај догађај у Србији", рекао је Шиб.

Он је рекао да ће фокус нове Владе Немачке бити на производњи и иновацијама, што се поклапа са Континеталовим пројектима у Србији.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести