ВУЧИЋ ПРИМИО КИПАРСКОГ КОЛЕГУ ХРИСТОДУЛИДИСА Уверен сам да ћемо додатно оснажити пријатељство две земље

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић  изјавио је, после састанка са председником Кипра Никосом Христодулидисом, да су данас недвосмислено потврдили жељу да се додатно унапреде билатерални односи и сарадња две земље, и захвалио Кипру на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије.
1
Фото: Instagram buducnostsrbijeav

„Изразио сам захвалност Кипру на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије и поштовању међународног јавног права и повеље УН и Резолуције СБ УН 1244”, рекао је Вучић у обраћању медијима.

Нагласио је да Србија у потпуности подржава норме међународног јавног права, Повељу УН, територијални интегритет и суверенитет Кипра, на земљи и на мору и даодао да је политка Србије је непромењива.

„Лично сам имао прилику да у детаље упознам председника Христодулидиса о ситуацији на Косову и Метохији, о току дијалога, о жељи Србије да компромисима и кроз дијалог решава проблеме по том веома тешком питању”, рекао је Вучић.

Вучић је додао да је кипарског колегу упознао и са тешким положајем српског народа на КиМ, али и са тешком позицијом Србије.

„Указао сам и на тешкоће и тежину позиције српског народа на КиМ и тешку позицију Србије која данас испашта ни крива ни дужна само зато што поштује норме међународног јавног права и повељу УН, због политике силе и политике рушења међународног права од оних који су знатно јачи од ње”, рекао је Вучић.

Он је рекао да је Кипар истински пријатељ наше земље, као и да смо ми истински пријатељи и народу и држави Кипар.

Фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ

„Христодулидис је велики пријатељ Србије, ми смо поносни, срећни и захвални што је он гост наше земље. Желим вама и вашој делегацији да се у Србији осећате као код своје куће, као што се и ми осећамо у Никозији”, рекао је Вучић.

Председник Србије је пренео да су данас прво имали разговоре у четири ока, па затим и две делегације, као и да ће вечерас бити приређена у част госта из Кипра свечана вечера.

„Сутра имамо наставак разговора, такозвани трећи самит две владе или трећи савет о сарадњи”, рекао је Вучић и додао да су претходно одржани 2013. и 2018. године.

Вучић је додао да такве самите Кипар одржава само још са Египтом и Грчком, што показује колико је важан однос наш према Кипру и њихов према нама.

Уочи конференције, председник Србије огласио се на Инстаграму, пожелео је добродошлицу председнику Кипра и истакао своју увереност у оснаживање сарадње и пријатељства између два народа.

„Добро нам дошли, драги пријатељу. Радујем се Вашој посети, уверен да ћемо заједничким радом оснажити сарадњу и пријатељство између наших држава и народа”, написао је Вучић на свом Инстаграм налогу „buducnostsrbijeav”.

Председник Републике Србије Александар Вучић дочекао је председника Републике Кипар Никоса Христодулидиса, који борави у званичној посети Републици Србији.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести