Вучић: Региону смета што је Србија снажнија

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић рекао је да земљама у региону смета то што је Србија снажнија. Зашто се они (медији у региону) радују пропасти Александра Вучића, што сам им ја проблем? Шта сам урадио против њих? Смета им што је Србија снажнија, рекао је Вучић за Пинк.
vucic
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

Каже да прати и регионалне и светске медије и да је приметио да од када су почели протести у Београду најснажнија подршка стиже Загреба, загребачких медија, приштинских, босанскохецеговачких.

У Приштини су главну вест направили од 19 њих у Грачаници, то је била главна вест у свим приштинским медијима, каже Вучић.

Коментаришући интервју Вука Јеремића за ТВ БИХ, Вучић каже:

”Чуо сам један клип, толико одвратно за земљу. Важно је да смо од лажног патриоте чули да је Србија крива за све сукобе. Од када сам ја ту, ми нисмо имали никакве сукобе. То је лична мржња и жал зато што не може да буде на мом месту“.

Како каже, кад неко тако изгуби на изборима онда то није једноставно поднети, и онда морате да сипате мржњу.

С лакоћом се са њом носим. Проблем је што своју земљу оптужује за све и што у страним медијима говоре све најгоре о земљи, додао је Вучић.

На изјаву Јеремића у том интервјуу да је Вучић гори од Милошевића само не располаже истом војном снагом, иначе би “сад било још горе”, он подсећа да је у војном смислу војска двоструко већа него у то време.

Али, ја само желим да сачувам мир и стабилност, закључио је Вучић.

Кад нема разговора постоји опасност од насиља над Србима

Вучић је рекао да жели да Приштина укине таксе и да се наставе разговори, јер, каже, док нема разговора Београда и Приштине постоји опасност од насиља над српским живљем. 

Он је казао, поводом најаве могућности да Рамуш Харадинај укине таксе, да тај косовски политичар већ дуго размишља о томе.

Видећемо шта ће уследити. Мислим, када је реч о вербалном притиску, да можемо да кажемо да је у реду све што су урадили западни партнери, а хвала и Кинезима и Русима који су увек били уз нас. Данас постоји јединствена осуда, по том питању, у свету, пренео је он. 

Рекао је да је његова процена - а испоставило се да су други све што су причали промашили, мада није сигуран да ће то уследити одмах - да у Приштини на гласању буде  17:3, како би сачували образ Харадинају, да настави да буде премијер, а да ће терет укидања такси преузети ДПК и друге странке.

Такву ће игру да направе, али то је нихова ствар. За нас је важно да се укину таксе, јер је штета 40 милиона евра коју трпимо као држава, нагласио је он. 

Вучић је најавио да ће Србија, када прође 90 дана, покренути друге механизме при ЦЕФТА и ЕУ. 

Како је казао, постоји нервоза у Приштини и да га брине да би после такси могли да предузму неке друге кораке.

О новим пројектима у наредном периоду

Председник Србије најавио је неколико нових инвестиција и инфраструктурних пројеката у Србији у наредном периоду. 
Како је рекао, очекује се долазак једног великог инвеститора за којег се “Србија бори с Румунијом и Бугарском, а како каже – “ми тренутно водимо”.

Он је навео између осталог да да се завршава аутопут према Северној Македонији, да ће у наредном периоду бити отворен аутопут Обреновац - Чацак, те да почињу да се граде бројни путеви, као што је на пример Нови Сад- Рума - Шабац, Зрењанин - Нови Сад... као и брза саобраћајница Вршац - граница с Румунијом.


Посветићемо се дијаспори, потребна боља стратегија

Председник Србије је рекао да ће се у наредном периоду више посветити дијаспори, те да се мора направити најбоља могућа стратегија да се део наших људи врати у Србију. 

Како је рекао, тешко је да он као председник Србије обилази Србе у дијаспори, јер је питање како би се то протумачило у тим државама, у којима наши грађани живе.

Вучић је рекао да разуме да су неки наши људи из дијаспоре понекад кивни на државу Србију, “некада с разлогом, некада без разлога”. 

Морамо да направимо најбољу могућуи стратегију да део тих људи вратимо, рекао је Вучић. 

Каже да се нада да ће то бити могуће за пет, шест година када ће, каже, у Србији бити стандард који ће омогућити да се део наше дијаспоре врати у матицу. 


Нагласио је да ће се посебно градити и реновирати путеви у источној Србији, код Зајачара, Жагубица-Бор, Мајданпек –Бор, али и пројекат Дунавска магистрала.

Он је подсећајући на недавни обилазак Вршца у склопу кампање “Будућност Србије” рекао да се разговара с Банком савета Европе о одобравању кредита по стопи од један посто за финансирање изградње пречишћивача за воду у тој општини.
Најавио је да ће на Власинском језеру да се гради кружни канализациони прстен како би се побољшала инфраструктура и обезбедила чистија вода што би, каже, требало да допринесе већем броју туриста у том крају.

Каже да се очекују нова улагања у железницу и да се у том сектору очекују нови велики инвеститори.

Подсетио је да је у ранијем периоду пре његовог доласка на власт, како је рекао угашено 4.500 погона и предузећа те да се део њих обновило и да се у том правцу наставља те да ће Србија доћи ускоро до БДП-а какав је био 1989. године.

Председник је говорећи о пензијама рекао да постоји реалан простор за повећање од пет, шест или седам одсто те да се тренутно из буддзета издваја 37, 38 процената за пензије док је раније та цифра била 58,9 посто. 

Вучић је рекао да укупан бруто друштвени производ Србије, све оно што наша земља произведе износи на годишњем ниовоу око 40 милијарди долара, док је пре његовог доласка на власт, општи приход државе се смањивао свајке године за 1,5 милиради долара.

Плате више не расту на партијском договору, већ пуној каси 

Како је рекао Србија више не повећава плате и пензије на основу партијског договора, већ на основу добрих економских резултата. 

Вучић је, гостујући у јутарњем програму ТВ Пинк, казао да Србија исплаћује 37 до 38 одсто из буџета пензије, и подсетио да је стање раније било такво да се из буџета обезбеђивало 58 одсто за пензије.


Минималац са 27.000 иде на 30.000

Председник Србије најавио је да ће ове године бити још једно повећање минималне цене рада и да ће са садашњих 27 доћи до 30 хиљада динара. 

Он је објаснио да је то важно за оне који имају најнижа примања као што су радници на пословима одржавања, попут чистачица.

Минималац у Србији од почетка јануара износи нешто више од 27.000 динара, и реч је о расту минималца од 42 процента у односу на период када је био 15.000, рекао је председник.


Због добрих економских резултата и више фабрика, држава је у могућности да повећава плате и пензије. 

”Због тих података можемо да кажемо да ћемо повећати и зашто хоћемо да повећамо више од индексације. ММФ је хтео да повећавамо на основу раста, а то би значило да, ако имамо раст од 3 одсто, пензије и плате могу да расту за три одсто“.

Међутим, на основу суфицита и раста можемо да дамо повећање од 6 до 7 одсто које ће пензионери заиста да осете, објаснио је он. 

Истакао је да су то ствари за које се бори држава и да је од кључног занчаја да држимо здраву економију.

Нагласио је да није ствар партијског договора, као раније, када су две странке одлучиле да без економског покрића повећају плате и пензије и поред негативног раста од 3,1 одсто. 

Има бахатости на локалу, али људи знају ко је вредан

Вучић каже да грађани имају право да се буне за различите ствари, да има много бахатости на локалу, али и да људи на крају знају ко је вредан и марљив и ко ради озбиљне ствари за земљу. 

Он је подсетио да је на предсечким  изборима победио са 55,1 одсто, а да је другопласирани имао 16 одсто.


О коментарима опозиције: Аутопројекција је чудо

Председник Александар Вучић поручио је опозицији да народ занима само оно што за њих можете да урадите, а не вика и дрека, и да је он очувао земљи стабилност и мир и остварио важне екононске резултате. 

На коментаре да је кампања “Будућност Србије” његова опроштајна кампања, да је атмосфера “као на парастосу”, да га дочекује мало људи, како је навео Драган Ђилас на пример, на твитеру, Вучић каже:

”Аутопројекција је чудо. Направио сам ко зна колико грешака - то је сигурно, али сам се борио сваки дан и донео и сачувао сам земљи стабилност, мир, донео сам раст какав дуго нисмо имали”.

Он додаје да нема проблем с тим шта говори опозиција. 

У реду, ви сте много бољи, идемо на изборе, па да видимо шта ће народ да каже. Сваки дан читам како ми соле памет...Људи, ајде само се уозбиљите мало, имали сте 6-7 избрних циклуса, укључујући и изборе у Београду, где су рекли да ће нас прегазити. Кренули смо са 34 одсто а завршили смо - ми 45, а они 18 одсто и то сви заједно, а само Јанковић и Јеремић су пре тога, неколико месеци раније, имали преко 30 одсто, каже Вучић.

Како истиче, људе не занима вика и дрека већ шта можете за њих урадите.


Додаје да је и тада опозиција протестовала и да су говорили да “није победио”, иако је освојио четири пута више гласова.  

За седам дана имали смо поновљене изборе на 11 места. На сваком од тих 11 места добио сам по 20 одсто гласова више, сви остали су добили значајно мање. Знате зашто? Људи су рекли мало смо се шалили са неким кандидатима, ми смо мислили да ће Вучић свакако да победи, хтели смо да га ограничимо да добро разуме да има некакву опозицију, истакао је он. 

Додаје да су људи тада рекли да гласају за оно што је озбиљност и будућност.

То им се и данас дешава. Неки су помислили да могу да раде како хоће и шта хоће, али и ја сам се изненадио када сам видео број људи који ме је дочекао у Банату, закључио је председник. 
 

Чепурин ме обавестио да Путин такође обилази Русију

Задовољан сам јер знам колико сам се борио за бољи живот грађана Србије, али има још доста посла и доста фабрика треба отворити за све оне људе који немају посла, рекао је Вучић, сумирајући утиске с почетка кампање Будућност Србије.

Он је рекао да је јутрос разговарао с амбасадором Русије Александром Чепурином, који га је обавестио да је и председник те земље Владимир Путин, такође, кренуо да обилази 12 великих регионалних центара у Русији.


С директором Ифимеса

Председник Србије Александар Вучић примио је у Београду директора Међународног института за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС) Зијада Бећировића, који га је позвао да ускоро одржи предавање на институту што је Вучић и прихватио.

Вучић је у уторак у разговору представио приоритете Србије на путу у ЕУ, важност економског развоја Србије, а посебно је нагласио важност убрзаног напретка на путу у ЕУ, наводи се у саопштењу института.

Вучић и Бећировић су се сложили да је од посебне важности одржати регионалну безбедност, стабилност и мир и убрзано решавати отворена питања по принципу win-win решења.

Бећировић је Вучићу представио рад института у регионима Балкана и Блиског истока са посебним нагласком на  Србији и регионалној сарадњи. 

У фокусу су били пројекти, који су повезани са процесом приближавања Србије чланству у ЕУ, а за наредни период планирано је издавање посебног броја међународне научне ревије “Европске перпсективе” који ће бити посвећен процесу придруживања Србије у ЕУ.


Разговрао сам с Чепурином јутрос и рекао ми - невероватно, као да сте се договарали, пошто је дан или два касније Путин кренуо у нешто слично, јер обилази 12 великих центара с Државним саветом и разговара о развоју свих 86 региона, рекао је Вучић.

Говорећи о кампањи Будућност Србије, Вучић је рекао да је на југу Србије посетио и места која ниједан премијер или председник државе до сада није посетио, као што је место Радовница између Трговишта и Босилеграда.

Како је рекао, у многим местима које други нису обилазили био по ко зна који пут како би видео да ли може да се отвори још нека фабрка и на који начин може да се повећа запосленост, повећају плате и побошља живот људи.

Каже да су га упркос тешком животу грађани свуда дочекивали са великом енергијом и да у Врању, на пример, у Јумку, ради сада 1.700 људи, док пре пет година тамо нико није радио.

Вучић је истакао да ће тек бити посла за Јумко када се буду технолошки унапредили пошто ће моћи да прошире извоз на инострана тржишта.

Вучић је рекао да разговор с грађанима даје подстрек да још више ради.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести