Вучић: Спремни смо и да повећамо удео власништва у Ер Србији

БЕОГРАД: Не разумем зашто је проблем кад Србија помаже своју авиокомпанију у корона кризи, а није кад то чини Немачка и спасава Луфтханзу, каже председник Александар Вучић и поручује да ће држава не само помоћи Ер Србији у овим кризним временима, већ, ако буде потребно, и докапитализовати националну авиокомпанију.
aleksandar vucic, Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

"Што се тиче Ер Србије, не само да ће да опстане, него ћемо имати довољно снаге и знања, ако буде потребно да ми докапитализујемо и преузмемо већи проценат (власништва). То није никакав проблем. Ер Србија ће бити успешна авиокомпанија и понос Србије на сваком месту у свету", истакао је Вучић одговарајући на питања новинара.

У Ер Србији 51 одсто је власник држава, а 49 одсто компанија Етихад из УАЕ.

"Слушам данима напада око Ер Србје и то углавном долази из наше земље. Мени није јасна мржња према свему што је наше", истакао је Вучић и подсетио да Немачка помаже своју Луфтханзу са девет миљарди евра и то уз услов да отпусте 25.000 људи.

Одакле потреба тих људи да буду против свега што је наше, запитао је Вучић.

"Замислите да смо ми рекли да ћемо да отпустимо 1. 000 људи. И ми ћемо морати да поднесемо неки план реструктурирања пошто смо под директном контролом ЕК за државну помоћ", навео је Вучић.


Бројеви не падају, али здравство је под контролом

"Корона" бројеви не падају, али успевамо да држимо под контролом, колико је то могуће, здравствену негу и заштиту, истакао је Вучић.

Како је рекао, здравствени систем помаже свима којима је помоћ потребна, уз захвалност свим лекарима, здравственим радницима, који, каже, трпе огромне притиске, "ни криви, ни дужни".

"Свака им част на томе што раде", рекао је Вучић.

Он је подсетио да ће 17. децембра бити отворена нова ковид болница у Крушевцу, што ће додатно да оснажи здравствене капацитете и да помогне људима.

Вучић је приметио и да, када види бројке у Краљеву, где је сваког дана 220-250 заражених, то изгледа као да је "свако у Крављеву имао корону".

Зато ће та болница у Крушевцу знатно помоћи и Расинском, али и Рашки, Нишавски, Шумадијски, Моравички...

Пензионерима 17. децембра 5.000 динара

Вучић је најавио  да ће пензионери 17. децембра добити помоћ од 5. 000 динара.

“Они то заслужују, а Србија то себи може да приушти. Знам колико то њима много значи посебно онима који имају пољопривредне или најмање пензије, они који имају пензије до 30.000, испод просека републичке пензије”, указао је он.

Вучић је истакао да је то подршка и помоћ пензионерима, којима је, иначе, захвалан што су се дисциплиновано И одговорно понашали, као и на свему што су, истиче, увек чинили - што су најпре изградили земљу И што се данас понашају тако и толико одговорно.

“Молим све нас да мало више водимо рачунам о њима. Погледао сам бројке од последњих седам дана, годишта људи који су преминули. То су три четвртине или четири петине наших родитеља, старији људи. О њима морамо да посебно водимо рачуна », апеловао је он.


Истакао је да ће Србија урадити само оно што раде и друге европске земље по питању државне помоћи својој авиокомпанији.

Председник наводи да је Ер Србија боља од других авиокомпанија у региону и да једина у региону има директан лет за Њујорк.

Напомиње да је Ер Србија добила најбоје услове на једном од најпрестижнијих аеродрома Џон Ф. Кенеди у Њујорку, нову позицију и то захваљујући успешном преговарању.

Нагласио је и да то што Србија лети за Њујорм и користи тај аеродром је велика реклама за нашу земљу.

Ер Србија није имала ниједан инцидент у овом тешким временима и за разлику од других летела све време током ове кризе као национална авиокомпанија једне мале земље, рекао је Вучић.

"Одакле потреба да уништимо све оно што је наше. Министар Мали је пре неки дан растурио у парампарчад Фискални савет око Ер Србије. После тога више нису имали ни реч да кажу по том питању", нагласио је Вучић.

Поједини у нашој земљи, додаје Вучић, навијају да нам све пропадне, као што навијају и за корону и да имамо што више мртвих и чуде се како Србија има мање мртвих него друге земље.

"За њих би било најбоље да Србија има 10 пута више мртвих да би могли то да злоупотребе за кампању против васти у Србији. Баш их брига за животе људи, већ само хоће да се дочепају фотеље", каже председник.

Ставови изнесени у Конгресу нам не иду на руку

Вучић је изјавио, после свега што се јуче по питању КиМ чуло у америчком Конгресу, да је сада јасно да је био у праву када је говорио о последицама избора у САД на Србију, те додао да се нада да ће администрација Џозефа Бајдена имати другачији став од онога што је изнето у Конгресу.

Енгел, председник Комитета за спољне послове америчког Представничког дома, рекао је јуче да Србији неће бити одобрено чланство у ЕУ, све док не призна Косово.

"Није само Енгел, сви су то рекли. Сада се види колико сам био у праву, када сам пре неколико недеља говорио, не скривајући ништа, без личних симпатија (о изборима у САД). Овакви ставови нису нешто што иде на руку Србији", рекао је Вучић.

Он је истакао да Србија мора да води рачуна, јер су то важни људи у САД и да на одговоран и озбиљан начин мора да одговори.

"Надам се да ће нова амдинистрација имати другачији став и политику у односу на оно што је изнето у Конгресу. Наше је да водимо своју политику", рекао је Вучић.

„Јасно је да ће нам бити теже...“

Вучић оцењује да је јасно да ћемо се суочавати са највећим притисцима и да ћемо бити у тешкој ситацији.

Тај коментар изнео је поводом дебате у америчком Конгресу, у којој се чуло да се од нове администрације у Вашингтону очекује да приволи Србију да призна независност тзв. Косова, те подсећа да САД имају економске и дипломатске инструменте утицаја.

Велике притиске председник очекује и око Републике Српске, као и Косова, иако ти притисци, истиче, нису били слаби ни раније.

"Сад ће бити још теже", закључује.

"Оно што ми смета, не могу да кажем да ме брине, је да се у Србији неки радују мислећи да је то уперено проитв мене. Није. То је уперено против свакога у Србији", додаје.

Каже и да је његова обавеза да чува ову земљу, и да због тога неће рећи ружну реч о Елиоту Енгелу и Медлин Олбрајт.

"Да потпишем акт независности Косова гарантујем да бих добио Нобелову награду за мир", додаје.

Верујем да ћемо решити проблем у градњи пруге С. Пазова-Н. Сад

Вучић је рекао да је данас разговарао са надлежнима о реализацији великих пројеката у Србији и томе шта компаније из појединих страних земаља би желеле да учине у нашој земљи користећи политички утицај и шта би требало да буде наш одговор како би се најбоље поставили и превазишли политичке препреке.

Вучић је рекао да постоје велики проблеми на деоници брзе пруге од Старе Пазове до Новог Сада (где су ангажовани Руси), али да верује да ће та деница бити завршена у року односно до краја следеће године, можда евентуално са закашњењем од неких месец дана.

Биће ту мука и томе ће говорити ресорни министар у наредним данима или неко други, али верујем да ћемо иматти снаге и успети да решимо те проблеме, нагласио је Вучић после разговора са министрима и директорима јавних предузећа из области инфраструктуре, рударства, енергетике и привреде.

"Разговарали смо о томе шта неке компаија из појединих страних земаља користећи политички би желели да учине у нашој змељи, а шта б требало да буде наш најбољи одговор и како да се понашао у условима подељеног света, јер када радите са једнима као да сте урадили нешто против других. Желимо да покушамо да превазиђемо све те политичке преке а да за нашу земљу донесемо најбољи реузлтат", рекао је Вучић у Палати Србија.

Каже да је замолио људе да са још више енергије раде на реализацији инфраструктурних пројеката како би имали још бољи БДП земље.

Вучић је истакао да се тренутно граде четири аутопута.

Каже да Азербејџанци граде моста на Сави код Шапца на аутопуту Рума - Шабац, затим да се гради мост на Сави на деоници Сремска Рача - Кузмин, мост на Морави на деоници Моравског коридора код Појата и Ћићевца, као и да се увелико ради на аутопут од Прељине до Пожеге који би требало да буде завршен до краја следеће године, то јест 19.децембра 2021. године.

Вучић додаје да у енергетици треба убрзати градњу електране у Костолцу која би требало да буде завршена до друге половине 2022. године, уместо до 2023.

Истакао је да је циљ да се спроведу озбиљне реформе ЕПС-а и Србјагаса, као и да верује да ћемо пре краја године завршити гасовод Балкански ток кроз нашу земљу.

Такође, додаје да би требало да градимо и секундарну мрежу за гас од Ниша до Димитровграда...

Циљ је, истиче, да се повећа животни стадард грађана реализацијом програма развоја Србија 2025.

Додао је да није задовољан планирањем, што нам је бољка у последњигх 30 година и да и сада локалне самоуправе планирају веће приходе а потцењују расходе.

Ипак, Вучић истиче да је задовољан како су планирани велики пројекти.

Има проблема са експропријацијом, на пример, на обилазици око Београда и расејавању Рома на територии Вождовца и Раковице, затим у експроприајцији на деоници Чачак - Пожега...

Казао је да ћемо сад пробати Србја да врати азарбејџански кредит од 170 милиона евра узет 2011. године када је камата због лошег рејтинга наше земље била чак четири одсто.

Истакао је да ће то смањити јавни дуг наше земље за 0,4 одсто додајући да наш јавни дуг сада износи око 57,9 одсто БДП, што је значајно ниже него у земљама Европе.

Вучић је истакао да Србија са европским компанијама, Развојном банком Савета Европе (ЦЕБ) и Немачком развојном банком ради на пројекту изградње фабрика за пречишћавање отпадних вода и обнављању канализационе мреже у 28 локалних самоуправа.

Поред тога, навео је и да ће се са кинеским партнерима радити на завршетку недостојуће водоводне и канализационе мреже и пречишћавање отпадних вода у око 65 или 70 локалних самоуправа у централној Србији.

Тема разговора са министрима и директорима јавних предузећа, додаје Вучић, била је и реструктурирање битних предузећа, међу којима су, додаје Петрохемија, Симпо, Јумко, Ласта...

За Петрохемију, каже Вучић, и даље је важан међународни фактор, и да не могу да нађу партнера, а да то нису Руси.

Истакао је да је јако битно реструктурирати та државана предузећа, како држава због њих не би "крварила", односно губила новац, већ да како би од тих предузећа обезбедила више прихода.

Вучић наводи да су разговарали и о рударству, са посебним акцентом на Јадар и додао да би производња литијумских батерија за нашу земљу значила "милијарде више на годишњем нивоу".

"Тиме бисмо направили огромну разлику у односу на све друге земље у региону", каже Вучић.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести