Вучић: Војска ће заштити народ ако га нападну

БЕОГРАД:  Уколико дође до нарушавања уставног поретка и напада на Србе на северу Косова и Метохије заштитићемо наш народ, поручио је данас у Скупштини Србије председник Србије Александар Вучић.
2
Фото: Танјуг/ Тања Валић

Он је рекао да је јутрос у 6.29 минута као врховни командант наредио пуну борбену и бојеву готовост српских армијских јединица.

"Уколико дође до било каквог угрожавања поретка и живота људи на северу КиМ наша војска ће заштити наш народ", рекао је Вучић.

Он је рекао и да су све полицијске јединице посебне и специјалне намене у приправности и истакао да Србија ништа ни од кога неће да крије. 

Свесни смо, истакао је, тешких и ужасних последица и Београд ће наставити да ради на очувању мира и стабилности.

"Ми да дозволимо нову Олују у било ком делу где живе наш народ - нећемо", рекао је Вучић. 

Ухапшене 23 особе, народ узнемиренији него икада

Вучић је изјавио да су у акцији специјалне јединице НЈСО, бивше Росу и ФИТ, ухапшене 23 особе српске и бошњачке националности на северу КиМ, махом припадника косовске полиције, да је реч о покушају потпуне криминализације нашег народа, који је, истакао је, узнемиренији него икад. 
 

Вучић је у Скупштини Србије рекао да су до сада на територију севера КиМ специјалне јединице упале са 73 углавном оклопна возила, док више од 50 возила чека у јужној МИтровици, 15 на територији општине Србица, док је осам већ упућено преко брда на територију општине Зубин поток.

"До сада је ухапшено 23 лица српске и бошњачке националности, на територији три општин,е Косовска Митровица, Лепосавић и Зубин Поток", рекао је Вучић.

Он је подсетио да је Београд имао сазнања да ће се то догодити и да је домаћој и међународној јавности и представницима ЕУ још 17. маја ове године предочено да албанци припремају хапшење више десетина лица на северу КиМ под изговором борбе против организованог криминала и корупције, што ће изазвати велику узнемиреност и страх код Срба.

Вучић је рекао да је и даље веома тешко стање у Зубином Потоку где се ненаоружани Срби супростављају припадницима албанских екстремистичких група одевених у униформе. 

"Најпре је до сукоба дошло у месту Вараге и у клисури су пробили три барикаде албански специјалци. Срби нису располагали никаквим оружјем и имамо доказе и снимке да Албанци пуцају бојевом муниуцијом изнад глава Срба, који су викали и покушавали вербално да се супроставе јединицама ФИТ, Росу и НЈСО".

Како је рекао, у току је премлаћивање Срба код техничке школе у Зубином Потоку и упади у куће, а када не пронађу никог - онда све ломе.

"На најбахатији начин показују колико су велики и снажни и моћни. До сада нема погинулих, Албнаци ће за повређене од каменцице рећи да су рањени, У Косовској Митрови су пуцали на људе у једној од споредних улица јер су их младић Срби гађали каменицама", додао је Вучић.

Завршавајући говор пред посланицима, Вучић је истакао да, шта год да се догодило на КиМ,Србија ће победити.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести