Жустра расправа о експропријацији у Лепосавићу

ЛЕПОСАВИЋ: У јавној дебати са представницима приштинске владе, мештани села Дрен и Лешак, чија имања косовске власти желе да експропришу, нису добили одговор на питање шта ће се градити на том земљишту.
Танјуг/Дописништво Ким
Фото: Танјуг/Дописништво Ким

Након објашњења Африма Муратија, из приштинског Министарства инфраструктуре, заштите животне средине и просторног планирања, о томе шта је Закон о експропријацији, правни тим који је ангажовала Канцеларија Владе Србије за КиМ указао је на сва кршења тог истог закона.

"Влада (у Приштини) је ову експропријацију почела тако што сама не поштује ниједно правило, ниједну процедуру коју је сама прописала. Тако не може да се ради. То је најгрубље кршење људских права", рекао је адвокат Небојша Влајић.

Према његовим речима, приштинска влада не даје никаква објашњења ни локалној самоуправи.

"То је због тога што она ни локалну самоуправу не сматра за сараднике и савезнике и влада је ту у праву. Нико не мозе да буде сарадник у таквом једном подихвату", додао је Влајић.

Грађани су упорним питањима покушавали да сазнају шта приштинске власти желе да граде на њиховим имањима, међутим, конкретног одговора није било.

"Пошао сам једно јутро по хлеб, а испед мене су се појавиле тешке машине. Стао сам да питам шта је ово, нико није хтео ништа да ми каже. Када сам се вратио - поново исто, наоружани полицајци поред, како да се човек осећа када види тако нешто. Овом одлуком коју сте донели ми више немамо права на живот, на слободу кретања, деца више нису слободна да изађу испред куће", рекао је Иван Јошовић, мештанин Засеља, код Лешка.

Мештани су додали да ће животима бранити своју имовину.

Председнк Привременог органа општине Лепосавић Зоран Тодић подсетио је да су на раније насилно одузетим парцелама у Кошутову и Бистрици већ изграђене базе такозване Специјалне полиције, без икакве јавне расправе.

"И сада покушавате да ово наметнете у пакету. Неће вам проћи. Донесите одлуку о поништењу одлуке о окспропријацију, јер у супротном борићемо се свим правним средствимо да не дозволимо изградњу база", рекао је Тодић.

Мештани села Лешак и Дрен већ две недеље протестују због нелегалне експропријације, а заједно са адвокатом којег им је доделила Канцеларија Владе Србије за КиМ поднели су жалбу Врховном суду у Приштини.

Они страхују да ће и на том земљишту бити изграђене базе такозване Специјалне јединице Полиције Косова, као што је то раније био случај у селима Кошутово и Бистрица, али и општини Зубин Поток.

Јавна расправа ће се 21. фебруара одржати и у Зубином Потоку, општини у којој је мештанима бесправно отето 50 хектара земље.

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести