Барселона у Новом Саду организује камп за талентоване дечаке

Славна Барселона ће први пут у Новом Саду одржати летњи кам (од 18. до 22. јуна) у ФЦ “Вујадин Бошков”.
barsin letnji kamp1
Фото: Приватна архива

Млади таленти, од 6 до 16 година, имаће прилику да са тренерима из Барсе и врсним стручњацима са Балкана уче фудбалске вештине

Директор “FBC Escola” кампа за Србију и фудбалски тренер Мирослав Радоичић каже за “Дневник” да је Барса у потрази за талентима и да ће њени тренери- скаути доћи како би проценили најталентованије дечаке, а који ће добити прилику за бесплатан пут у Барселону и тренажни процес у школи фудбала Ла Масија у Барси, која је изнедрила највећа имена попут Месија, Ћавија и Инијесте.

Радоичић је пре пет година положио лиценцу Барселониног тренера и већ наредне године почео да ради у летњим камповима за младе таленте, који се могу наћи у целом свету - Бразилу, Америци, Кини и многим државама. Мирослав је до сада радио на Балкану, што не значи да се и њему неће пружити прилика да оде на други крај света, јер ће тренери из Барселоне, мимо оцењивања деце, оцењивати и тренере.

Фото: Приватна архива

Помоћ Града и Покрајине

Град Нови Сад ће издвојити средства за помоћ деце које немају финансијску могућност да похађају Барсин летњи камп, а имају таленат да им се смеши лепа будућност.

„Ово је први камп оваквог типа који су подржали Град и Покрајина, што само говори колико је то једна лепа прича“, истиче Радоичић.


„Ми имамо много талентоване деце и одлична вест је да ће Барселона, уколико се овај летњи камп покаже као успешан, размотрити и идеју да баш у Новом Саду отвори своју школу фудбала, што би за нас био велики успех, јер је школа отворена током целе године“, истиче Радоичић.

Млади фудбалери ће у току кампа учити технике и вештине игре кратких пасова, познате као “тика-така”, карактеристичне за играче Барселоне.

Фото: Приватна архива

„Деца ће имати два тренинга дневно и сваки дан час шпанског језика, као и забавно-едукативни програм- каже Радоичић и додаје да ће први пут камп бити и хуманитарног карактера - бесплатан за вансеријске таленте без финансијске подршке, родитељског старања, из породица са троје и више деце, уз услов да су млађи од 18 година, а уз подршку Града Новог Сада и Покрајинске владе, који су стали иза овог пројекта.“

Циљ је да сви имају једнако право да се боре за награду и пут у Барселону, те се позивају тренери из школа фудбала и родитељи да пријаве вансеријске таленте на мејл fcbescola.sbija@gmail.com. Све додатне информације могу се пронаћи на сајту www.fcbcampnovisad.com, или добити позивом на број 062/8539-728.

Фото: Приватна архива

Број деце је ограничен, а пошто ће га водити четири фудбалска тренера, планира се да ће петодневну школицу похађати око 150-оро деце. Међутим, интересовање је већ сада велико, те се јављају родитељи, поред Србије, из Аустрије, Црне Горе, Македоније...

„Тренерима из Барселона је наше поднебље изузетно занимљиво, јер, по њиховим речима, ми смо расадник талената. Још увек се не знају имена тренера који ће доћи у Нови Сад, али сви знамо човека који о томе одлучује, а то је Иса Гереро“, подсећа Радоичић и истиче да је још једна занимљивост везана за Барсу и њихову школу, да се без обзира на тим, тренер мења на сваких шест месеци, док код нас тренер узме генерацију, па их изведе до првог тима.

„Цена кампа је без ноћења 330 евра и деца добијају две оригинал Барселонине опреме и десет тренинга, два пута дневно. Са смештајем у ФЦ “Вујадин Бошков”, ручком, часовима шпанског и едукације боравак кошта 390 евра а 440 евра за комплетан пакет са три оброка, тренинзима, спавањем, часовима и едукацијама. Са децом ће све време између часова и тренинга бити и аниматори. Деца су подељена по групама генерацијски. Међутим, могу да напредују и да тренирају са старијима уколико су изузетно талентовани, или да иду у млађу групу“, каже Радоичић и додаје да је филозофија Барселоне да сва деца у кампу буду срећна и задовољна и да се осећају тих пет дана као да стварно играју у Барси и да су део њихове породице.

Тренинзи трају око сат и по - два, што је око 20 сати тренинга током којих тренери могу да процене која деца су талентована да обуку Барсин дрес на дуже време.

Фото: Приватна архива


Пријаве

За децу која испуњавају критеријуме да похађају камп бесплатно ( деца без родитељског старања, деца самохраних или незапослених родитеља као и деца из породице са троје и више деце, а да су сва деца из вишечлане породице млађа од 18 година) потребно је да тренери или старатељи, родитељи пошаљу податке на мејл адресу фцбесцола.србија ­гмаил.цом, са кратким видеом на којем се види њихова игра, на основу које ће тренери проценити да ли су талентована да похађају камп.

„Зависно од броја пријава биће направљена и селекција, већ сада смо добили податке дечака из околине Зрењанина без родитеља, који је изузетно талентован, а за кога је председник општине послао пријаву“, наводи као пример Радоичић.


Иако је позив отворен тек од понедељка, већ се пријавило око тридесетак дечака. За оне који немају да плате школицу, организатори су омогућили вансеријским талентима да тренирају бесплатно, уз услове да су без родитељског старања, или самохраних или незапослених родитеља , као и деца из породице са троје и више деце, али да су млађа од 18 година.Други критеријум је селекција коју ће на основу пробног тренинга и фудбалских способности обавити тренери на локацијама у Србији, чији ће резултати бити објављени на сајту.

„Број деце којима је омогућен бесплатан камп је ограничен на десеторо за сада, будући да их финансирамо захваљујући донацијама, те зато позивамо све компаније и институције, које су у прилици, да нам помогну“, каже Радоичић и додаје да камп неће бити комецријалног карактера, са неограниченим бројем деце, већ да се талентованим појединцима пренесе дух Барселоне у Новом Саду. 

Маша Стакић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести