Крстајић: Гаћиновић и Максимовић "отпали" због система

Најбоља репрезентација Србије отпутовала је у Аустрију, селектор Младен Крстајић повео је 23 играча који ће играти на Мундијалу, а „Орлови“ ће у Бад Валдерсдорфу боравити недељу дана и имаће у Грацу две припремне утакмице.
krstajic, fss
Фото: Младен Крстајић, фото: ФСС

Прва провера биће против Чилеа у понедељак, 4. јуна, док је сусрет са Боливијом на програму пет дана касније.

„Иде све по плану. Први микроциклус је завршен у Старој Пазови, уводни рад пред оно што нас чека у Аустрији. Могу да будем задовољан атмосфером, радом и односом играча. Заиста сам задовољан“, рекао је селектор Младен Крстајић новинарима на аеродрому “Никола Тесла”.

Селектор је истакао да ће први дуел са Чилеанцима бити прилика да се играчи првенствено опораве од напорних такмичења.

„Играчи су завршили напорне сезоне и битно је вратити их у такмичарски ритам. Покушаћемо да у првој утакмици комбинујемо састав јер су многи тек завршили сезоне , неки су играли преко 50 утакмица. Комбиноваћемо доста, приоритет није резултат, а против Боловије ћемо тражити нешто друго. Сигурно је да се полако спремамо за тај 17. јун и утакмицу са Костариком која је много битна.“

Голман Александар Јовановић (Архус), дефанзивац Матија Настасић (Шалке) и играчи средине терена Немања Максимовић (Валенсија) и Мијат Гаћиновић (Ајнтрахт) неће путовати у Аустрију, односно касније у Русију.

Фото: ФСС

„Не постоји ту ништа лично, највише бих волео да сам могао да поведем 35 играча са ширег списка, али правила су таква. Имали смо такав почетак припрема са четири голмана, да Матија Настасић и Бане Ивановић нису сто одсто спремни. Дошао је моменат да у 12 сати морамо да пријавимо списак играча за утакмицу са Чилеом, у 16 сати ФИФА избацује списак свих репрезентација које ће учествовати на Светском првенству. Меч са Чилеом је у 20 због чега смо дошли до закључка да нема резона да водимо четворицу играча више на припреме.“

Селектор не крије да му је било тешко да донесе коначну одлуку о прекобројним играчима…

„Жао ми је и тешко ми је било да одлучим. Био сам у таквој позицији као играч два пута, 2000. и 2010. године. Ми смо држава, нисмо клуб и стицајем околности због начина игре који форсирамо ти играчи су остали прекобројни. Матија Настасић и Бане Ивановић нису тренирали са екипом током целе недеље, нису потпуно спремни и одлучио сам се за Банета који је имао слабију повреду од Матије. Он је ван терена већ два и по месеца. Питање је да ли ће Ивановић бити спреман за понедељак, мислим да га нећу ставити да игра против Чилеа, баш из разлога да бих га сачувао за финалну пробу против Боливије, али и меч са Костариком. Што се тиче осталих играча, од четворице голмана сам се одлучио за ову тројицу. Они су сви једнаки, ситнице су одлучивале. Гаћиновић и Максимовић су отпали због система игре,Радоњић и Живковић су добили малу предност.“

Фото: ФСС

На завршном списку налазе се тројица дебитаната, који су део седморке која није играла у квалификацијама. Ради се о играчима који су огроман потенцијал и свакако залог за будућност, али и садашњост нашег репрезентативног фудбала.

„Не можемо да гледамо само на сутра, већ и на будућност. Мислим да сам био јасан код одговора на таква питања. Имао сам на ширем списку 35 играча, правила ФИФА су таква и моја је одговорност кога ћу повести“, закључио је селектор Србије Младен Крстајић.

Србија ће на СП играти у Е групи са Бразилом, Швајцарском и Костариком.

С. Р.

Фото: ФСС

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести