"Орловима" вечерас победа не сме да измакне

БЕОГРАД: Фудбалска репрезентација Србије наставља квалификације за Светско првенство утакмицом трећег кола против Азербејџана, у Бакуу (18).
f
Фото: FSS

Изабраници селектора Драгана Стојковића добро су стартовали, освојили четири бода у дуелима с Републиком Ирском и Португалијом и очекује се да вечерас остваре важан тријумф. По многима, Азербејџан је можа и најслабија селекција у Групи А, што никако не значи да ће наш тим лако стићи до жељене победе. Али, после две сјајне утакмице и четири освојена бода победа у Бакуу не сме да нам измакне, јер, реално гледано, бољи смо од Азербејџана.

Селектор Стојковић унео је много позитивних ствари у игру репрезентације, а посебно се то односи да и после примљеног гола(голва) не посустају, него се боре до последњег трена. И против Ираца и против Португала прва полувремена су  била лоша, да би у другима све било куд и камо боље. Против Ираца била је довољна једна добра акција да се на полувреме оде са егалом, а затим у наставку добије утакмица, док је против званичног првака Европе заостатак након првих 45 минута био два гола, што су наши момци успели да анулирају за само четири минута. Чињеница је да су Португалци у финишу постигли регуларан гол који им није признат, али судиј е су тако пресудиле. Оно што треба да упозори  је реакција голмана Дмитровића, који је без потребе излетео и довео екипу у опсаност. У наредним утакмицама то не сме да се дешава, а верујемо и да неће.


Изралеац на центру

Правду ће у Бакуу делити израелски судија Рој Рајншрајбер. Он никада до сада није судио нашој репрезентацији, а од наших клубова правду је делио  на утакмици Партизан – Будућност у квалификацијама за Лигу шампиона.


„Орлови“ су приказали сјајан потенцијал у нападу, предвођени главним креатором Душаном Тадићем  и расним стрелцем Александром Митровићем. Али, оно што брине су грешке у одбрани којих је било и против Ираца и против Португалаца и на којима ће селектор Стојковић морати највише да ради. Али, да не будемо престроги; када је било најважније и ти момци су били на максимуму тако да им се може опростити. Наш тим  ће вечерас играти без суспендованог Николе Миленковића, а Милош Вељковић није отпутовао у Баку због повреде. Селектор ће морати да нађе решење за овај хендикеп. Оно што је на другој страни плус је то што је тим добио још двојицу одличних играча у навали, Немању Радоњића и Филипа Ђуричића. Обојица су имала важне улогу у добрим резултатима на старту квалификација, али оно што је радио Радоњић у дуелу са Португалом је за препричавање. Брзоного крило је демонстрирало све особине модерног фудбалера: бежао одбрани европског првака, у право време слао пасове, дриблингом се ослобађао својих чувара...Изгледа да је на путу да се врати у форму из времена када је стекао статус репрезентативца. 


Филип Ђуричић: Неће бити лако

Репрезентативац Филип Ђуричић  је рекао да му је драго што је први пут у Бакуу, уз подсећање да је селектор пред старт квалификација рекао да ће можда мечеви против Азербејџана и Луксембурга бити можда и најтежи

Сваки меч схватићемо озбиљно, сваки следећи је најважнији. Морамо, дакле, Азербејџан да схватимо озбиљно као што смо то урадили против Ирске и Португалије. Морамо ући јако у меч, да будемо веома сконцентрисани, фокусирани. Сви смо веома мотивисани да играмо за своју земљу и оно што је најважније, сви смо свесни да неће бити лако, напротив, рекао је Филип Ђуричић.


У сваком случају, ако наш тим одигра утакмицу на новоу претходне две  не би требало победа да дође у питање, без обзира што је Азербејџан у првом колу изгубио од Португала минималним резултатом, уз подсећање да ни једном није шутнуо на гол дивала, а да су Роналдо и другови приомађили сиајсет изгледних прилика.  Након ремија за Португалом селектор Стојковић је, између осталог, рекао: 

У прошлости смо навикли да после једног или два добра резултата  долази до опуштања. Та прича је испричана и тако нешто не долази у обзир. Азербејџан је против Португалије показао да ником неће бити лак ривал у групи и мо то морамо да имамо на уму, упозорио је Пикси.  


Исмаилов: Реми би био феноменалан резултат   

Бивши репрезентативац Азербејџана Исмаилов сматра да екипа не постиже боље резултате због фудбалске филозофије селектора Де Бјазија.

Наш тим је и поред пораза  играо добро против Португалије. Поражени смо и од Катара (1:2), али смо приказали тимски фудбал. Једноставно постоје проблеми са нападом зато што репрезентација игра дефанзивно. Бранимо се са 7-8 играча, што аутоматски ствара проблеме са уласком у напад. Стога је мало утакмица у којима освајамо бодове, рекао је некада одлични креативац.

Исмаилов сматра да домаћин не може да приреди изненађење. 

Србија је  узела бод у мечу са веропским шампионом Португалом (2:2) и показали квалитет. Уколико успемо да изборимо реми био би то феноменалан резултат, али биће веома тешко. Ако будемо играли у истој постави и у истом дефанзивном фудбалу, онда опет нећемо моћи да постигнемо гол. Морамо да размишљамо и о нападу Ако желимо да побеђујемо морамо да постижемо голове, а са оваквом тактиком то ће бити тешко. Но, ипак верујем да као домаћини можемо да савладамо Ирце и Луксембуржане, казао је Исмаилов.


Србија је после два одиграна кола прва на табели Групе А и било би лепо да остане на тој позицији и после утакмице у Бакуу. Имамо тим за добар резултат против Азербејyана и верујемо да ће нам репрезентација донети нову радост.

И. Лазаревић

 

Данас

А група

Азербејџан-Србија (18)

Луксембург-Португалија (20.45)

1. Србија   2      1      1      0      5:4   4

2. Португалија       2      1      1      0      3:2   4

3. Луксембург   1      1      0      0      1:0   3

4. Азербејџан    1      0      0      1      0:1   0

4. Ирска    2      0      0      2      2:4   0

Е група

Велс-Чешка (20.45)

Белгија-Белорусија (20.45)

Г група

Црна Гора-Норвешка (20.45)

Гибралтар-Холандија (20.45)

Летонија - Турска (20.45)

Х група

Кипар-Словенија (18)

Хрватска-Малта (20.45)

Словачка-Русија (20.45)

Сутра Б група

Шпанија-Косово (20.45)

Грчка-Грузија (20.45)

Ц група

Литванија-Италија (20.45)

Северна Ирска-Бугарска (20.45)

Д група

БиХ-Француска (20.45)

Украјина-Казахстан (20.45)

Ф група

Аустрија-Данска (20.45)

Молдавија-Израел (20.45)

Шкотска-Фарска Острва (20.45)

И група

Андора-Мађарска (20.45)

Енглеска-Пољска (20.45)

Лихтенштајн-Исланд (20.45)

Ј група

Јерменија-Румунија (18)

Немачка-Северна Македонија (20.45)

Сан Марино-Албанија (20.45)

EUR/RSD 117.1216
Најновије вести