Први слободан дан фудбалера Звезде у Турској

АНТАЛИЈА: Анталија, главно и највеће туристичко место на турској ривијери годишње посети и 16 милиона туриста из 193 земље, а тај град које уз мноштво древних локалитета који потврђују да је настао у другом веку пре нове ере, красе и модерни амбијенти, незаобилазно је место за играче Црвене звезде који годинама долазе у Турску на зимске припреме.
antalija
Фото: Youtube Printscreen

"До Анталије одемо кад год можемо, али је то ретко. Ево, данас имамо први цео слободан дан од доласка у Турску на припреме, и искористићемо га.", рекао је фудбалер Вељко Симић новинарима који прате приреме црвено-белих у Белеку.

Анталија је престоница туризма са просечних 300 сунчаних дана годишње, најлуксузнијим хотелима, ресторанима, тржним центрима и комплексима попут, оближње "легндарне дестинације за уживање, адреналин и хипер узбуђење" - "Земље Легенди".

Град је подељен на нови део и стари град Калеичи окржен каменим зидинама. На улазу је велика римска капија са три лука - Хадријанова капија подигнута 130. године. Калеичи је пун барова, чајџиница, ресторана што је нова прилика да се испробају локални сепцијалитети, а турска кухиња спада у међу најбоље и најразноврсније на свету.

Права места за уживање су она са погледом на Средоземно море и римску луку из другог века, али и за упознавање колико је и шта је то место значило кроз историју дужу од миленијума. У старој луци је лифт који туристе подиже на стену одакле се пружа поглед на пучину и делове града који причају исторју.

На супротном кају од Хадријанове капије је Капилар Хани, пространи покривени базар из касног 15. века, а туристе ће до тамо шетњом кроз уске, калдрмом покривене улице, уз реновиране куће из отоманског доба, украшене стаблима мандарина и лимуна, довести и до Хидирилик куле подигнуте између првог и другог века.

Међу знаменитостима на том путу су и етнографски и Ататурков музеј, основан у част оца модерне турске државе и првог председника Кемала Ататурка, а за кога је Антаталија била најлепше место на свету.

Анталија је и град са најбржим растом у Турској. Данас има 2,5 милиона становника, а 2007. их је било мање од 800.000. Ценатр је културних дешавања, фестивала попут филмског Залтна поморанџа, клавира, блуза и џеза ... и цвећа.

Популарност Анталије, није новијег датума, у старим записима и легендама, казује се да је била центар интересовања најзнаменитихјих људи од античког времена до данас. Легенда каже да је краљ Пергамски Аталос наредио поданицима да траже рај на земљи и да је зато место изникло баш ту. И боравак римског цара Хадријана осведочен је капијом која одолева вековима.

Околину Анталије чине и природне оазе са богатом фолором и фауном, шумама борова и еукалиптуса ...водопадима. Ту је и нациоанли парк у чијој близини је смештен Белек, месташце од 750 становника и мноштвом спортских терена и хотела од којих више од 50 описује пет звездица.

Осим бројних фудбалских стадиона у Белеку је и, једини у Европи, голф терен који је цео осветљен ноћу, што чини да зими купаче замене спортисти и у место осим европских фудбалских клубова, попут Звезде, Динама, Шахтјора, Лудогореца, Рапида ... доводи и заљубљенике у голф из Кореје.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести