Пут до Катара са много препрека

Фудбалска репезентација Србије у Даблину, у мечу са Ирском, одиграла је  можда и најбољу партију  у последњих неколико година, али није победила, одиграла је само нерешено (1:1) због несрећног и несхватљиог потеза Сергеја Милинковића - Савића, који је на петерцу напуцао Миленковића и лопта се закуцала у нашу мрежу.
ФСС/Наши фудбалери нису могли да поверују какав гол су примили у Даблину
Фото: ФСС/Наши фудбалери нису могли да поверују какав гол су примили у Даблину

Требали смо да  победимо барем са три гола разлике, јер смо играли добро, стварали прилике, али су стрелци затајили, уз то сјајно је бранио и млади голман Ираца Гавин Базуну.

Ушли смо у меч са изузетно офанзивним саставом, играли смо све до несрећног 86. минута одлично, није било слабог места у нашем тиму, лопта је лако ишла од ноге до ноге и преко бокова опасно смо нападали. Стварали смо и прилике, али лопта никако није хтела у мрежу Ираца. Чинило се да ћемо лако одржати минималну предност, коју смо стекли после корнера Тадића и небеског скока Сергеја, а онда се све распало несхватљиво примљеним голом, а  на крају можемо бити задовољни што у последњих неколико минута Ирци нису постигли и други гол. 

Сада смо корак даље од директног пласмана на Мундијал у Катар, шансе још нисмо изгубили, али право на нови кикс немамо ако желимо да играмо на Мундијалу. Морамо све три преостале утакмице да добијемо, с Азербејџаном у Београду и онда на гостовањима у Луксембургу и у Португалу. 

Ни Поругалцима неће бити лако, дочекују Луксембург и гостују у Даблину, али сада у односу на нас  имају бодовну предност, па  ће им  у одлучујућем мечу за прво место у групи, 12. новембра, бити довољан и реми. 

Разочаран је био после утакмице селектор Драган Стојковић Пикси. 

- Одиграли смо сјајан меч, немам  шта да замерим играчима, играли смо фантастичан фудбал. Тако је то бива у фудбалу,  екипа која доминира  и не искористи бројне шансе  на крају буде кажњена. Имали смо их, али нисмо успели да тријумфујемо  из неког разлога -  рекао је Стојковић Играчима је тешко пао реми у Даблину, али верују да шанса још увек постоји и да могу да победе у три преостала меча у квалификацијама.  

- Имали смо много шанси, требали смо да постигнемо други гол и да у том случају мирно приведемо утакмицу крају. То се није десило, примили смо несрећан гол и победа је изостала.  Још увек је све у нашим  рукама.  Ако победимо све три утакмице идемо на Светском првенство, а то нам је циљ – поручио је капитен Душан Тадић

Дефанзивни везни Немања Гудељ најавио је да екипа иду на све три победе.

- Тешко нам је пао реми. Кренули смо у утакмицу онако како смо прижељкивали, доминирали смо, имали смо шансе, дали на време  гол, имали контролу игре, али, нажалост, нисмо постигли још један гол. Шта је ту је , нема одустсјања имамо шансе за пласман на Мундијал и борићемо се жестоко да одемо у Катар. Наравно да имамо шансе да се пласирами на Мундијал, знамо какву екипу имамо, остале су још три утакмице, настојаћемо  да их добијемо и завршимо као први у групи -  рекао је Гудељ.

Морамо да верујемо да ћемо стићи на Мундијал, као први у групи или преко баража, али реално пут до Катара је са много препрека. Јер, да бисмо били први у групи морамо да победимо у све три преостале утакмице, а у баражу нас чекају два ривала која морамо да савладамо да бисмо стигли у Катар.У овом тренутку свако нагађање је незахвално.

Г. Ковач

Квалификације за СП

Д група

БиХ – Казахстан        2:1

Француска – Финска 2:0

 

Ф група

Аустрија – Шкотска   0:1

Данска – Израел        5:0

Фарска О. – Молдавија      2:1

 

Г група

Црна Гора – Летонија        0:0

Холандија – Турска   6:1

Норвешка – Гибралтар       5:1

 

Х група

Хрватска – Словенија        3:0

Русија – Малта 2:0

Словачка – Кипар      2:0

А група

Азербејџан – Потругал 0:3

Ирска – Србија 1:1

1. Португал

5

4

1

0

11:4

3

2. Србија

5

3

2

0

12:7

11

3. Луксембург

4

2

0

2

5:8

6

4. Ирска

5

0

2

3

5:8

2

5. Азербејџан

5

0

1

3

3:9

У следећем колу, 9. октобра, састају се: Азербејџан - Ирска, Луксембург – Србија, три дана касније играју Србија – Азербејџан и Португал – Луксембург. Следећег месеца, 11. новембра, састају се Азербајџан – Луксембург и  Ирска - Португал,а у последњем колу, 14. новембра, мегдан ће поделити Португал - Србија , Луксембург - Ирска.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести