Србија без среће у баражу за одлазак на Европско првенство

Фудбалска репрезентација Србије ни после 20 година неће учествовати на Европском првенству.
srbija skotska1
Фото: FoNet

„Орлови„ су после велике борбе и пенал - рулета изгубили од Шкотске, а трагичар је био наш најбољи стрелац Александар Митровић чији је пенал Маршал одбранио.    

Обе репрезентације су веома опрезно ушле у меч. У првих десетак минута готово се ништа није догађало на терену. Додуше, Шкоти су имали благу инцијативу, али све се сводило на неколико додавања на нашем делу терена. Наши фудбалери су покушавали кратким пасовима да нешто ураде, али све до 15. минута нису успели да уђу у шеснаесерац гостију. Прву какву - такву прилику имали су Шкоти, када је после слободног ударца тукао Робертсон, али је Рајковић лако ухватио лопту. Тек после двадесетак минута игре успели су наши играчи да успоставе равнотежу на терену и да полако одиграу неколико добрих пасова. Али, све до 23. минута нису успели да упуте ударац према беспосленом Маршалу.

Онда је Александар Митровић грудима примио једну лопту и повратном упослио Лукића, који је добро циљао, али је његов одмерени шут прохујао поред десне стативе. Шкоти су можда могли да учине нешто више када је Мекгин тукао искоса с леве стране, али је Рајковић из другог покушаја ухватио лопту. У последњих петнаестак минута првог дела фудбалери Србије су имали више лопту у ногама, али никако нису нашли пукотину у одбрани шкотског састава.

У наставак меча Шкоти су ушли много боље и већ после неколико минута имали су дивну прилику да поведу. Дајкс је на десној страни „сломио“ два играча Србије и лепо упослио Робертсона, који је сам са 17 метара тукао слабо преко гола. Ипак, већ у следећем нападу Шкоти су повели. Кристи се на ивици шеснаестерца ослободио својих чувара и из окрета, уз помоћ стативе, савладао Рајковића.

После примљеног гола наши фудбалери дуго нису успели да се опораве. Шкоти су високим пресингом успевали већ у зачетку да зауставе покушаје наших играча. Тек негде двадесетак минута пре краја успели су српски фудбалери да дођу до полуприлике. После набачене лопте тукао је Сергеј Милинковић – Савић, али слабо поред десне стативе. С друге страни Шкоти су доста лако стизали до нашег шеснаестерца, али Кристи и Дајк нису били прецизни. Последњих петнаестак минута притисли су наши играчи Шкоте и покушавили набаченим лоптама нешто да учине, али Александар Митровић и Јовић нису успели да надмудре одбрану гостију. И када смо помислили да више нема шансе, успела је Србија да изједначи. После корнера са леве стране који је извео Младеновић, на петерцу највиши је био Лука Јовић и закуцао главом лопту у мрежу. И меч је отишао у продужетке.

Продужеци су почели лаганим нападима Шкота, али су врло брзо наши играчи преузели инцијативу и заређали неколико корнера, али одбрана гостују је била на месту. Голман Маршал је успео да одбрани и ударац Гудеља са двадесетак метара. И у другом  продужетку наши фудбалери су имали инцијативу, неколико пута је припретио Катаји, али лопта није хтела у мрежу, па су пенали одлучили. Нажалост, не у нашу корист.  

Г. Ковач    

СрбијаШкотска 5:6 (1:1, 0:0)

БЕОГРАД: Стадион “Рајко МИтић” судија Лахоз (Шпанија), стрелци: Јовић у 90. за Србију, а  Кристи у 52. минуту за Шкотску , стрелци са пенала: Тадић, Јовић, Гудељ, Катаи за Србију, а Григит, Мекгрегор, Мектомини, Бекнерни  Келејни за Шкотску. Ударац Александра Митровића голман Маршал је одбранио. Жути картони: Миленковић, Гудељ, С. Милинковић (Србија), Галагер (Шкотска).   

СРБИЈА: Рајковић 6, Миленковић 6,5, С. Митровић 6 (Спајић), Гудељ 7, Лазовић 6, Немања  Максимовић 6 (Јовић 7), Лукић 5,5, Костић 5, (Младеновић 7),  Милинковић – Савић 6 (Катаи), Тадић 6 – Митровић 6,5.       

ШКОТСКА: Маршал 7, О'Донел 6,5 (Грифитс), Галагер 5, Мектомини 6, Робертсон 6,5, Мекгин 6 (Мекберни), Тирни 6, Џек 6 , Мекгрегор 6, Кристии 7 (Патерсон),  Дајкс 6,5 (Меклејн).   

Финала баража

Грузија – Северна Македонија 0:1

Србија – Шкотска 5:6 (1:1)

Мађарска – Исланд  2:1

Северна Ирска – Словачка 1:2 (1:1)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести