Српски фудбал кроз призму догађаја на утакмици Звезде и Војводине

Има ли све ово смисла и вреди ли трошити нерве на такмичење у којем је све познато, питање је које се просто, само по себи, намеће после догађања на утакмици 3. кола плеј-офа српског фудбалског првенства између Црвене звезде и Војводине (2:0). Рекосмо да је познато све, изузев тога ко ће бити нови првак, а у конкуренцији су, треба ли подсећати на то, само два београдска клуба – Црвена звезда и Партизан.
FK-Crvena-zvezda-FK-Vojvodina, marko todorovic, facebook
Фото: Facebook (Marko Todorović)

Свела се прича, као и годинама уназад, да ова два тима, снагом својих играча и моћи управа, одлуче о томе где ће пехар завршити, сви остали су епизодисти, па и статисти, потпуно небитни посматрачи расплета првенства.

У недељу, на стадиону „Рајко Митић“, виђене су две нијансе очекиваног епилога. Први: у којем су Београђани забележили унапред уписану победу. И други: имали су неопходну заштиту, касније и помоћ у главном судији Срђану Обрадовићу, који се активирао када је утакмица почела да улази у критичну фазу. Није домаћин успео до 68. минута да поведе, шта више, имали су гости своје прилике да затресу Звездину мрежу, па је уследио црвени картон капитену Воше Николи Антићу, а десетак минута касније, када ни то није донело резултат, а крај се опасно приближио, арбитар је показао и на белу тачку. У корист Београђана, наравно.

Thumbnail

Сто пута вратили смо спорни моменат код Антићевог искључења... И сваки пут остали у потпуном незнању, не могавши чак ни да наслутимо, зашто је заслужио директни црвени картон. Фримпонг је зауставио налет левог бека Војводине, који је пао, потом се придигао и почео да трчи ка свом месту у одбрани. Протрчао је поред Фримпонга, не гледајући у правцу судије, можда су се двојица играча очешали један о другога, наставивши сваки своју кретњу. У том тренутку, на снимку се јасно види, арбитар Обрадовић енергично креће ка Антићу и показује му пут у свлачионицу. Шта је то видео или чуо, а да сви остали на стадиону нису, зна једино он. Фримпонг, подвлачимо, ако је и било додира између њега и Антића, ни на који начин није реаговао, чак није ни погледао ка противничком фудбалеру, већ је мирно трчао ка средини терена. У сваком случају, пут Звезди ка освајању сва три бода био је отворен.

„Не знам због чега је Антић искључен“, признао је и Драгослав Вуковић, председник Надзорног одбора новосадског суперлигаша. „То је остала недокучива тајна за мене који сам утакмицу пратио с трибина. Уједно, објашњење очекујем од судијске организације, али не у несувислом стилу „Антић је опсовао мајку судији“, већ да буду веома конкретни. Уз све покушаје, ни даље ми није јасно шта је то судија видео, а ми нисмо.“

Thumbnail

Прошло је потом десетак минута, а онда су у дуелу били Вукасовић и Боаћи. Ситуација није била опасна по гол Новосађана, тамнопути фудбалер Звезде се чак окренуо од гола Роцкова, а онда је пао. Без икаквог размишљања, Обрадовић је знао шта је било и шта му ваља да уради. Показао је на белу тачку. Ни безброј пута враћени снимак не може да покаже да је био у праву. А можда о томе најбоље говори Боаћијев задовољни осмех који се види у једном кадру. Уследили су бескорисни, прилично дуги протести Новосађана, искључен је био и неко с клупе Војводине, а одлука је, у стилу оне чувене „коцка је бачена“, била донета и чекао се Кангин гол из пенала за најаву толико важног славља београдских црвено-белих.


Вукасовић: Нема говора о пеналу!
По судији Обрадовићу, виновник прекршаја над Боаћијем после којег је пенал за Црвену звезду био досуђен, јесте Марко Вукасовић. Позвали смо поузданог везног играча Војводине да прокоментарише тај детаљ.
„И сами знате да сам тако васпитан да бих признао своју грешку да сам је направио“, рекао је Вукасовић. „Одговорно кажем да о прекршају нема речи, Боаћи је сам проклизао и пао, а судија је то окарактерисао као мој прекршај. Пенал није постојао, што, уосталом, потврђује и Боаћијев осмех који се на снимку види.
А како коментаришете искључење Антића?
„Жао ми је тог момка, јер баш ништа није учинио да би добио црвени картон. Када му га је судија показао, плакао је као дете, јер је искључен без икаквог разлога, а најблаже речено смешна је тврдња која се у јавности појавила како је опсовао судију. Ни једног тренутка није погледао у његовом правцу, нити је ишта причао“, објаснио је Вукасовић.

„Не замерамо ми ништа Црвеној звезди“, надовезао се Вуковић. „Овде је спорно оно што је урадио главни судија. Замерамо њему и судијској организацији, јер, после свега, поставља се питање да ли се наша лига игра због играча, клубова и гледалаца, или се то ради искључиво због арбитара. То је питање и за председника судијске организације. Уколико је једино важно да до титуле, тиме и до победа у свим утакмицама, дођу Звезда и Партизан, да се при томе не бирају средства, односно да судије буду у првом плану, онда бисмо ми, остали, требали да против њих играмо с трећим тимовима, да нас сигурно победе, а да о трофеју одлучују искључиво у међусобним дуелима. Овако, ем смо изгубили у недељу, ем смо осакаћени жутим и црвеним картонима пред утакмице које нам тек следе.“

Вуковић је, као и увек, био веома директан, али смо га упитали да ли зна да због оваквих изјава може да буде кажњен.

„Нисам то знао“, одговорио је он. „Ако је тако и ако сам их нечим увредио, дубоко се извињавам судији и судијској организацији и желим им срећне првомајске празнике.“

Бољи коментар на укупна збивања, чини се, није потребан. А наш клупски фудбал остао је „богатији“ за још једну модрицу, додуше моралну, мада не можемо а да не изразимо сумњу да је икога од релевантних фудбалских људи за то уопште брига.

А. Предојевић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести