Судија Петар Пипер главни „јунак” фудбалске приче између Радничког и Војводине

Фудбалски судија Петар Пипер из Чачка, о чему је “Дневник” већ писао после утакмице у Нишу између Радничког и Војводине (1:0), апсолутно не заслужује место на суперлигашкој листи арбитара.
Crveni karton Planicu
Фото: Јелена Грлић

Тада је, да подсетимо, одрадио велики део посла на путу ка победи Нишлија, изазвавши силно незадовољство и бес у редовима Новосађана. Уместо да тада буде кажњен, ма - скинут с листе, Судијска комисија ФСС поново га је делегирала за делиоца правде у утакмици између истих ривала, овога пута у Новом Саду. Епилог је нова ерупција незадовољства у Војводини, иако црвено-бели, ако је за утеху, барем нису изгубили (0:0).

Поред ривала из Ниша, Воша је морала да се бори и истрпи још једну неправду у режији Петра Пипера, који јој је најпре поништио гол који је постигао Милан Спремо у 41. минуту, а онда, у 70. минуту, показао најпре жути, а који секунд касније и црвени картон Богдану Планићу. Иако смо свесни да судија из Чачка не мора никоме да правда своје одлуке (осим својим колегама из Судијске комисије), несхватљиво је да делилац правде буде “јунак” једне утакмице, а да се стадионом пролама “Лопови, лопови”. То, међутим, као да не погађа никога у судијској бранши, па омогућује својим члановима да раде шта хоће, а успут су заштићени правилима да њихов учинак ама баш нико не сме да коментарише.

У чудној атмосфери и с неуобичајеним уводом одиграна је утакмица на “Карађорђу”. Данима пре ње кладионице (!?) су великим квотама фаворизовале Нишлије, стварајући психозу да ће сусрет у Новом Саду бити намештен, односно да ће Војводина да пусти Радничком да освоји бодове.

„Пре свега, желео бих да одговорим мом пријатељу Мирку Поледици и кажем да се ништа чудно не дешава у Новом Саду“, нагласио је тренер Војводине Радослав Батак, на конференцији за новинаре после утакмице. „Војводина и Раднички су показали да нема никаквог лоповлука, већ да се игра поштено, фудбалски и у духу фер-плеја, те да њиховим међусобним двобојем Србија треба да се дичи. И код новинара сам видео неверицу када сам рекао да хоћу да проверим на које младе играче можемо да рачунамо у следећој сезони. Не знам када је неко од вас последњи пут био у Ветернику да погледа наш тренинг и види какви су ти играчи... Ако читавог живота будемо сумњали у људе који поштено раде свој посао и наносили им такав притисак, онда не знам чему мој ентузијазам и добра воља да урадимо нешто у српском фудбалу, у Војводини и свом граду. Три ноћи нисам спавао пред дуел с Радничким.“


Душан Мијић: Поледица и тужи и суди

Медији су објавили, а Мирко Поледица, председник синдиката професионалних фудбалера Независност, на свом Твитер налогу потврдио, да га је у суботу увече позвао председник ФК Војводина Душан Мијић и - претио му. Због тога је, како је сам Поледица навео, ишао у полицију да пријави случај. Позвали смо Душана Мијића и упитали га да ли је заиста претио Мирку Поледици.

„Пре свега, волео бих да видим ту пријаву против мене и на чега се она односи“, рекао је Мијић. „Имао сам разговор с господином Поледицом и занима ме шта је то по њему “претња”. Питао сам га одакле, из којих извора, добија информације о намештању у српском фудбалу и да ли је то у опису посла којим се бави. После свега, мислим да је оне тај који прети и Војводини осталим клубовима и изгледа да је сам узео закон у своје руке. Он је постао и тужилац и судија. Уз то, после утакмице Војводина - Раднички, занима ме какве то све везе има с кладионицама и квотама.“


Млади тренер је очигледно тек почео да се суочава с проблемима који муче српски фудбал. Један од најизраженијих је, нажалост, питање арбитара и њихове (не)спремности да правила игре штите доследно. Петар Пипер, Срђан Обрадовић и слични најбољи су пример који, по нама, потврђује овакву тврдњу, јер суде по неким својим (наравно и не само својим) аршинима. То фудбал води право у недођију, ствара афере, рађа сумње у поштење, нажалост свих других, осим самих - судија.

„Голови се поништавају и признају у свим европским лигама“, објаснио је Батак. „Људи смо, грешимо. Да ли је све оно што смо видели у нашој утакмици с Нишлијама инсинуирано и смишљено? Такав притисак не можемо да стварамо пред утакмице. Покушавао сам да га не пренесем на играче, а и са сам с тим притиском живео и не знам колико дуго ћу моћи овако да издржим.“


Планић: Не знам зашто сам добио црвени картон

У 70. минуту судија Петар Пипер је показао најпре жути, а одмах потом и црвени картон штоперу Војводине Богдану Планићу.

„Не знам шта да вам кажем“, рекао је Планић. „Судија је најпре досудио фаул за Раднички који уопште није постојао и показао ми жути картон. Одмах затим ми је показао и црвени, а да му том приликом ништа нисам рекао. Питао сам га после зашто је то учинио, а он је одговорио да је то било због тога што сам га опсовао. Та његова тврдња није истинита и смешна је, гледао ме је у очи и - слагао.“


Елем, по бод су на свој салдо уписали и Војводина и Раднички. Утисак је да су оба тима, и поред лошије игре, показали да су саткани од спортиста, момака који и даље поштују начела фер-плеја. С друге стране, тих постулата канда се не придржавају неки други битни фактори на терену, људи који усмеравају сусрете својим одлукама. То је одавно јасно, случајности ту не постоје, а пример Петра Пипера је најбољи доказ за ову тврдњу. Питање је једино да ли то неко региструје или, можда, користи људе његовог кова за постизање свакојаких интереса. И зато нам је, између осталог, домаћи фудбал ту где јесте. На репу Европе.

Иначе, на утакмици са Нишлијама дебитовао је за новосадског суперлигша Јозеф Обусу из Гане и био бурно поздрављен од навијача.

А. Предојевић

 

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести