Таленти: Невена Куртеш фудбалски бисер новосадске Бистрице

За Невену Куртеш је логично било да уплива у спортске воде, али је можда неочекивано што је она одлучила да заигра фудбал, уместо да у руке узме рукометну лопту.
Kurtes Nevena/Privatna arhiva
Фото: Приватна архива

Рукомет је у крви породице Куртеш, с обзиром на то да је Невенин отац Горан забележио највише наступа у историји каћког Југовића, а стриц Зоран је, такође, био рукометаш, па и селектор и тренер бројних клубова код нас и у иностранству. Невенин рођени брат Никола игра ван граница Србије, док јој је брат од стрица Александар тренутно првотимац новог суперлигаша Кикинде.

Чланица новосадског клуба Бистрица 30. августа напунила је 11 година, али је по свему судећи, када је реч о њеној фудбалској каријери, доста зрелија.

– Тренирам од седме године. Прво сам била заинтересована за борилачке спортове, али сам онда видела флајер за тренинге женског фудбала и хтела сам да пробам. Тата ме је послао пре тога на рукомет и тренирала сам неколико месеци, али није ми се допало. Њему и брату се, с друге стране, није свидело што сам кренула на фудбал. Мама ме је подржавала, а после је и тата, наравно, када је видео да ми добро иде и да волим тај спорт – открила је своје почетке Невена Куртеш.


Подразумева се - број 9

Занимало нас је и који број на дресу носи Невена.

– Деветку, јер ми је то омиљени број. Тата и брат су исто носили деветку, а и баш тај редни број сам у дневнику у школи – открила је Невена.


Она је одлична ученица петог разреда Основне школе “Прва војвођанска” и једина је девојчица из те установе која тренира фудбал. Успех из школске клупе пренела је и на терен, јер како каже, на скоро свакој утакмици постигне гол.

– Има нас 27 девојчица, а ја играм на средини. Пошто смо једина екипа у овом узрасту у Новом Саду такмичимо се против дечака. Имамо одличне тренере, Милоша и Немању Савића, али нису браћа. Тренирамо и током лета, а када почне школа, некада на фудбал идем преподне, некад послеподне.

Иако има само 11 година, Невена већ размишља о даљој каријери.

– Када будем мало старија моћи ћу да заиграм за Војводину, а са 16 можда да одем и у Мађарску.

На недавно завршеном Светском првенству у Русији Невена је навијала за Француску.

– Омиљени играч ми је Мбапе, а клуб Пари Сен Жермен, у којем он игра. Гледала сам финале Мундијала и срећна сам што је Француска победила – истакла је Невена Куртеш.   

К. Б.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести