Звездин европски сјај и бојажљива Воша

Црвена звезда има тим направљен за учешће у Лиги шампиона, у великом је налету после историјског успеха у Салцбургу и, за услове српског фудбала, утисак је да је за класу испред свих домаћих ривала.
Fudbaleri Vojvodine i Crvene zvezde vodili žestoke ali korektne duele/J. Grlic
Фото: Ј. Грлић/Фудбалери Војводине и Црвене звезде водили жестоке али коректне дуеле

Осетили су то на својој кожи и фудбалери Војводине, који су најављивали да ће покушати да зауставе победнички спринт Београђана, али су на “Карађорђу” остали далеко иза њих, недоречени и необјашњиво бојажљиви. Првак је славио резултатом 4:1 (2:1), а да домаћину практично није оставио никакав простор да барем покуша да начини изненађење.

- Основни утисак који сам стекао током утакмице, а с којим се сложила и већина мојих саговорника, јесте да нас је Војводина мало више респектовала него што је то било потребно - указао је на проблем новосадских црвено-белих тренер Беогрђана Владан Милојевић. - С друге стране, иако нисмо имали времена за тренинге после дуела у Салцбургу, силно смо желели да победимо у дербију у Новом Саду и у томе смо успели.

Милојевић је јасно указао на основни узрок (пре)слабог отпора ривала, што је његовом тиму широм отворило врата као шестој узастопној и на крају убедљивој победи. Због чега су ученици тренера Александра Веселиновића с толиким страхопоштовањем ушли у сусрет, питање је на које ће одговор морати да потражи и понуди га јавности струка, а чињеница је да су таквим приступом играчи потпуно спутали сами себе. Домаћин је, додуше, нешто и покушавао у првих 45 минута, али је деловало као да игра “под ручном”, плашећи се ваљда да не доживи убедљив пораз. Упркос тој “предострожности”, на крају га је и уписао, остављајући навијаче разочараним, па и тужним због укупног утиска који су оставили њухови љубимци.

- Ни ја не могу да се отмем утиску да је одређена група наших играча превише респективала супарника и да нас је тај респект блокирао - сложио се и тренер  Александар Веселиновић. - У првом полувремену успели смо да надоместимо наше недостатке и сасвим коректно смо парирали Звезди, успут створивши једну прилику коју смо реализовали и још две које нисмо. Ипак, било је видљиво да смо у дефанзиви дозвољавали ривалу да лако стиже у нашу трећину терена и нисмо успели да у дело спроведемо договор да будемо агресивнији.


Војводина у среду у Раткову

Времена за анализу дербија биће довољно, јер следе две недеље суперлигашке паузе због обавеза репрезентације, а Новосађани у плану имају да одиграју и једну јачу тренинг утакмицу. Још увек није познато ко ће им бити ривал, у разматрању је неколико опција, а једино што је извесно је то да ће комбиновани састав у среду, у 17 часова, одиграти утакмицу у Раткову са екипом домаћег Радничког.


Због изостанка повређеног Дамира Зломислића,  у улози дефанзивног везног појавио се грчки интернационалац Дијаматис Хухумис, фудбалер који је у Нови Сад стигао из Слована из Братиславе као - леви бек.

- У везном реду смо имали двојицу нових играча - Хухумиса и новајлију Ђуричина. Грк јесте одличан играч, али није с нама прошао припреме, а током каријере можда је само седам-осам пута играо на позицији задњег везног. Нисмо имали другу алтернативу и док је имао снаге Хухумис је коректно одрађивао посао. У наставку је, међутим, пао и појавили су се велики проблеми у нашој игри, како у дефанзиви, тако и у нападу. Били смо принуђени да тражимо неке друге солуције које нисмо увежбавали на тренинзима, а када то радите у утакмици с ривалом квалитета Црвене звезде, такви напори углавном остају неуспешни - додао је Веселиновић.

Фото: Navijaci Vojvodine/J. Grlic

Утисак је и да су Београђани показали да се приближавају моделу модерног фудбала, у којем је брза и прецизна размена пасова основа на којој се базира освајање простора. Расположени Јованчић, Јовичић, Бен и остали играчи из везног реда Звезде без проблема су стварали вишак и лако долазили до добрих ситуација пред и у шеснаестерцу Војводине. Уз то, одбрана домаћина деловала је доста конфузно и својим грешкама омогућила је нападачима гостију да доста лако постигну чак четири гола. На другој страни, везни ред Веселиновићевог тима играо је доста споро, тежећи игри у ширину, а не у дубину и то је тешко могло да буде делотворно у утакмици с квалитетним и мотивисаним супарником. Уосталом, боље сведочанство од коначних 1:4 није потребно.    

Фото: Navijaci Zvezde/J. Grlic

А. Предојевић

Фото: Ј. Грлић

Марин на дербију

У ВИП ложи новосадског стадиона, у јакој “постави” гостију из Београда коју су чинили председник клуба Светозар Мијаиловић, почасни председник и легендарни ас Драган Џајић, генерални директор Звездан Терзић и спортски директор Митар Мркела, приметили смо и Марка Марина, који је постао играч београдских црвено-белих. Он је пратио утакмицу и, без сумње, задовољан напустио Нови Сад.

Три новосадска дебитанта

Својеврстан куриозитет представља чињеница да су у дербију у дресу Војводине први пут наступила чак тројица фудбалера. Огњен Ђуричин, стрелац за Новосађане, почео је утакмицу, док су са клупе у игру ушли голман Никола Симић и нападач Дарко Бједов.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести