Баскеташ Михаило Васић, „Дневников” лауреат: У Па­ри­зу за­о­кру­жу­је­мо ле­пу сли­ку

Ба­ске­таш Ми­ха­и­ло Ва­сић на­ви­као нас је да у "Днев­ни­ко­вом" из­бо­ру за нај­бо­љег спор­ти­сту Ауто­ном­не По­кра­ји­не Вој­во­ди­на бу­де на вр­ху или у са­мом вр­ху ли­сте.
basket
Фото: Dnevnik.rs

Та­ко је би­ло и у 2023. го­ди­ни, ка­да се на­шао на ви­со­ком, дру­гом ме­сту, од­мах иза не­при­ко­сно­ве­не ска­ка­чи­це удаљ и свет­ске шам­пи­он­ке

Ива­не Шпа­но­вић. Про­шло­го­ди­шњи ла­у­ре­ат по­ме­рио се, да­кле, за јед­ну по­зи­ци­ју ни­же, али то ни за дла­ку не ума­њу­је ње­гов до­при­нос и вред­ност осва­ја­ња свет­ске ти­ту­ле у Бе­чу. За­јед­но са Стра­хи­њом Сто­ја­чи­ћем, Де­ја­ном Мај­сто­ро­ви­ћем и Мар­ком Бран­ко­ви­ћем про­кр­чио је пут до пла­не­тар­ног зла­та, све­до­че­ћи још јед­ном да се нај­бо­љи ба­скет 3х3 игра у Ср­би­ји и Но­вом Са­ду.

– Ве­ли­ка је част ка­да се на­ђе­те ме­ђу до­бит­ни­ци­ма "Днев­ни­ко­вог" при­зна­ња и бу­де­те у дру­штву свих ових сјај­них спор­ти­ста – ре­као је Ва­сић на не­дав­но одр­жа­ној 67. при­ред­би ор­га­ни­зо­ва­ној по­во­дом из­бо­ра нај­бо­љих спор­ти­ста у Бој­во­ди­ни. – Ис­ко­ри­сти­ћу при­ли­ку да ва­шем ли­сту за­хва­лим на ве­ли­кој по­др­шци ба­ске­ту и ба­ске­та­ши­ма, као и ме­ни лич­но, и на­дам се да ће­мо се и сле­де­ће, олим­пиј­ске го­ди­не, ви­де­ти на истом ме­сту.

Фото: Dnevnik.rs

Ни­је Ми­ха­и­ло за­бо­ра­вио да, из вла­сти­тог угла, оце­ни сјај­не до­ме­те ко­је већ го­ди­на­ма оства­ру­је Ива­на Шпа­но­вић.

– Без ди­ле­ме, она је нај­бо­ља спор­тист­ки­ња на­ше зе­мље, са­мим тим и Вој­во­ди­не. Већ го­ди­на­ма оства­ру­је не­ве­ро­ват­не ре­зул­та­те, осва­ја нај­ве­ће ме­да­ље и сва­ка јој част на то­ме. Же­лим јој сву сре­ћу на Олим­пи­ја­ди у Па­ри­зу, да ско­чи да­ље не­го икад и осво­ји је­ди­ну не­до­ста­ју­ћу злат­ну ме­да­љу.

Срп­ски ба­скет тим већ го­ди­на­ма осва­ја све нај­вред­ни­је ме­да­ље на европ­ским и свет­ским пр­вен­стви­ма, али, баш по­пут Шпа­но­ви­ће­ве. још увек ни­је осе­тио ра­дост због узи­ма­ња нај­вред­ни­је олим­пиј­ске ме­да­ље. На про­шлим ОИ "ор­ло­ви" су, због са­мо јед­ног кик­са, мо­ра­ли да се за­до­во­ље брон­зом, а за Па­риз на­ја­вљу­ју но­ви ју­риш ка оства­ре­њу сно­ва и ком­пле­ти­ра­њу сли­ке о нај­до­ми­нант­ни­јем свет­ском ти­му.


При­пре­ме већ од фе­бру­а­ра

Иако то­ком го­ди­не на­сту­па­ју на ве­ли­ком бро­ју тур­ни­ра ши­ром све­та, ре­пре­зен­та­тив­ци Ср­би­је има­ће по­себ­не при­пре­ме за на­ступ на ОИ у Па­ри­зу.

– Ко­ли­ко знам, оне ће по­че­ти већ од фе­бру­а­ра сле­де­ће го­ди­не, та­ко да сам си­гу­ран да ће­мо, пред­во­ђе­ни се­лек­то­ром Мар­ком Жде­ром, спрем­ни до­че­ка­ти на­ступ у фран­цу­ској пре­сто­ни­ци. Да­ће бог да се по­сле то­га по­но­во оку­пи­мо на бал­ко­ну Скуп­шти­не Бе­о­гра­да и по­де­ли­мо с на­ви­ја­чи­ма ра­дост због осва­ја­ња же­ље­ног зла­та – ис­та­као је Ва­сић.


– На­рав­но да Олим­пиј­ске игре до­че­ку­је­мо с ве­ли­ким оче­ки­ва­њем, јер је то је­ди­на ти­ту­ла ко­ја нам не­до­ста­је. На­ша ге­не­ра­ци­ја осво­ји­ла је баш све што је мо­гла и свим ср­цем са­да же­ли­мо да узме­мо и оно што нам, ба­рем по на­шем ми­шље­њу, је­ди­но не­до­ста­је.

Фото: ФИБА

Ва­сић је прог­но­зи­рао ко ће Ср­би­ји би­ти нај­ве­ћи кон­ку­рен­ти на том пу­ту.

– Аме­ри­кан­ци ће си­гур­но до­ћи у до­бром са­ста­ву, а оче­ку­јем да се на ОИ пла­си­ра­ју и ак­ту­ел­ни шам­пи­о­ни из Ле­то­ни­је. Се­лек­ци­је Ср­би­је, САД и Ки­не ди­рект­но су из­бо­ри­ле пра­во уче­шћа, док ће пре­о­ста­лих пет еки­па за то мо­ра­ти да се из­бо­ри кроз ква­ли­фи­ка­ци­о­не тур­ни­ре. Кон­ку­рен­ци­ја ће, да­кле, би­ти ве­о­ма ја­ка, али нас то не пла­ши. На­про­тив, ну­ди нам до­дат­ни мо­тив да пру­жи­мо све од се­бе и ис­пу­ни­мо циљ ко­ји смо по­ста­ви­ли.

Ба­скет 3х3 је из­у­зет­но ди­на­ми­чан и брз спорт.

– Све се де­ша­ва у тре­нут­ку и са­мо пар ло­ших ми­ну­та на тур­ни­ру, по­пут на­ше сла­бе пар­ти­је у по­лу­фи­на­лу про­тив Ру­са у То­ки­ју, мо­гу све сно­ве да сру­ше. Мо­ра­ће­мо да бу­де­мо пот­пу­но фо­ку­си­ра­ни и да не до­зво­ли­мо да нам се не­што та­кво по­но­ви – до­дао је Ми­ха­и­ло Ва­сић.

Алек­сан­дар Пре­до­је­вић

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести