Ђорђевић: Победници траже решење, а остали разлог

БЕОГРАД: Селектор кошаркашке репрезентације Србије Александар Ђорђевић, уочи дуела са Аустријом и Грузијом на старту квалификација за Светско првенство у Кини, изјавио да је циљ да се у опуштенијем амбијенту остваре две победе.
aleksandar djordjevic, fonet ap
Фото: Aleksandar Đorđević, foto: FoNet/AP

"Схватамо сви ста је пред нама, свака следећа утакмица је најважнија. У кратком периоду треба да дођемо до одговорајућег аутоматизама који ће нам донети што бољи резултат. Потребна нам је помоћ публике. Многи су дошли са индивидуалним очекивањима, али је јако битан крајњи резултат. Увек постоји разлика између победника и ових других. Једни траже разлог, други га понове и нађу решење", рекао је Ђорђевић на конференцији за медије у дворани "Александар Николић".

О противницима није желео да бира скромне речи, већ им је упутио највиши респект.
"Све је спремно према играчима, видео, индивидуалне карактеристике противника. Сви знају своје задатке без да ја претерано инсистирам на томе. Видећемо да ли ће то бити довољно. Претерано информација је контрапродуктивно. Кошаркашки инстинкт се губи са њима".

Селектор "орлова" имао је посебан савет играчима пред предстојеће дуеле.
"Уопште није потребно да покажете своју најбољу слику. Трудите се да о постепено доприносите резултату. На нама је да сто висе опустимо амбијент. Сви морамо да будемо зрели и паметни и пустимо их да они у природном амбијенту изађу на терен и дају свој допринос".
Ђорђевић је рекао да тренутно размишља само о кадровима којима располаже.
"Ова два дана су као два месеца. Не знам колико је добра ствар да сада размишљам о осталим играчима осим ових 14 којима располажем. Свесни смо проблема са клубовима који нас ангажују током сезона. Сваки следећи пут ће бити много лакши. Савез је дао све од себе да нам омогући добра услове" изјавио је српски селектор.


Ђорђевић: Штимцу хвала, био је прави пример репрезентативца

БЕОГРАД: Селектор кошаркашке репрезентације Србије Александар Ђорђевић захвалио се Владимиру Штимцу на свему што је урадио за државни тим и поручио да је био прави пример како се носи дрес своје земље.

"Одмах после финала против Словеније обавестио нас је у свлачионици да завршава са репрезентацијом. Тада су биле помешане емоције, али морамо да разумемо и прихватимо његову одлуку. Изгледа да је постала мода опраштање од репрезентације, не свиђа ми се то", уз осмех је рекао Ђорђевић на конференцији за медије пред почетак квалификација за Светско првенство.

Ђорђевић је подсетио да је центар Ефеса, освајач олимпијске, светске и европске медаље са репрезентацијом, увек давао максимум.

"Штимцу велико хвала од свих нас. Био је велики пример односа српског играча према дресу репрезентације и увек је давао 100 одсто. Радом и залагањем према кошарци направио је велике кораке у последњих пет година, како у клубовима, тако и у репрезентацији, што је за похвалу", закључио је селектор.


О изјавама о смени генерација Ђорђевић није желео да жури.
"Играчи имају квалитет. Има играча који траже форму, али то није релевантно у овом тренутку. Смена генерација се ради плански, али имамо довољно луфта и играча који су у систему претходне четири године па ће нови морати додатно да се наметну".

Капитен репрезентације Србије Милан Мачван истакао је специфичност момента овог окупљања.
"Многи нам је драго што смо се окупили. Нису нимало лаки противници као што изгледа, а свако наредно окупљање биће лакше за нас. Мислим да су сви свесни озбиљности утакмица. Млади имају искуство играња у млађим категоријама репрезентације, а ми старији ћемо им помоћи да се боље адаптирају", закључио је Мачван.

Утакмица између Србије и Аустрије игра се у четвртак од 20 сати у хали "Александар Николић", као и три дана касније против Грузије.

EUR/RSD 117.1197
Најновије вести