АСОЦИЈАЦИЈА СПОРТСКИХ ВЕТЕРАНА НОВОГ САДА ДОДЕЛИЛА НАГРАДЕ НАЈБОЉИМ АФОРИСТИЧАРИМА: Златна плакета за Миладина Берића (Фото)

Асоцијација спортских легенди Новог Сада доделила је награде на Конкурсу за најбољи афоризам на тему спорта за 2023. годину. Свечаност је уприличена у Кићи спортских легенди на новосадском Спенсу.
1
Фото: Г. Маленовић

Прву награду и Златну плакету освојио је Миладин Берић из Бања Луке за афоризам: "Наступ наше репрезентације на Свјетском првенству постао је традиционалан. Ми их дигнемо у небеса, а противници спусте на земљу!". Сребрна плакета је припала Дарку Жигровићу из Хрватске за афоризам: "Ставио је боксачке рукавице на клин. Каријеру наставља голим шакама." Бронзана плакета отишла је у руке Зорана М. Јовановића из Србије за афоризам: "У медијима је објављена тужна вест. Почело је још једно фудбалско првенство."

За посебан квалитет афоризама су похваљени: Александар Чотрић, Васил Толевски, Милан Купецки, Сергеј Пугачев, Веселин Зидаров, Душан Мијајловић Адски, Бојан Рајевић и Игор Дамњановић.

Фото: Г. Маленовић

Жири су чинили Нинус Несторовић и Васа Мијић као копредседници и чланови: проф. др Никола Грујић, Павле Бајчетић и Добривоје Антонић.

Васа Мијић је истакао да се на конкурс одазвало 111 аутора из девет земаља са 1810 афоризама.

- Ово је друга година како додељујемо ове награде. Позитивно сам изненађен одзивом на овај наш конкурс. Ми смо највише захваљујући Боби Антонићу који такође пише афоризме дошли на идеју да на крају године правимо конкурс за најбољи спортски афоризам. Као део жирија учествовао сам у избору најбољих. У мору добрих афоризама било је тешко одабрати најбоље. Гледали смо да афоризми буду актуелни, али да прожимају историју спорта и да буду аутентични и шаљиви - казао је Мијић.

Фото: Г. Маленовић

Милан Берић је сатиричар, књижевник и афористичар се некада бавио шахом и мали фудбал, тако да је логично да пишеи афоризме о спорту.

- Покушао сам да све оно што се дешава око нас преточим у афоризам, наравно највише на тему фудбала, јер је то спорт који највише интересује наш народ. Има ту и афоризама на тему шаха, одбојке, бокса.Афоризме пишем од почетка овог века, имам већ неколико књига афоризама и награда. Афоризам као форма што самстарији све ми је дражи, јер за то треба и начитаност и умност - истакао је Берић.

Фото: Г. Маленовић

Зоран М. Јовановић из Лесковца пише афоризме већ десетак година.

- Инспирацију црпим из живота, јер извор за афоризме имате свуда око себе. Видео сам конкурс, а радим као спортски новинар ла локални портал из Лесковца и дуго година сам био спортски радник у фудбалу и рукомету пронашао сам тему, посало двадесетак афоризама и част ми је што је жири изабрао мој као награђен - казао је Јовановић.

Текст и фото: Г. Маленовић.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести