ФИНАЛЕ СВЕТСКОГ КУПА У СТРЕЉАШТВУ У ДОХИ: Зорана Аруновић четврта ваздушним пиштољем

Српска стрелкиња Зорана Аруновић је остала на корак од подијума првог дана финала Светског купа који се одржава у престоници Катара Дохи.
s
Фото: Зорана Аруновић, фото: ССС

Она је ваздушним пиштољем освојила четврто место иза три Кинескиње, а прошле године је била друга на овом такмичењу. Аруновићева је у финале ушла са четвртог места у квалификацијама, са три круга заостатка за најпрецизнијом – Кинескињом Ксуе Ли и исто толико испред деветопласиране Ане Коракаки (Грчка), светске вицешампионке, која је остала пред вратима финала. Финале је била изузетно интересанто и обиловало преокретима. Зорана је одлично почела и после првих пет хитаца финала била је на челу „трке“. Касније је пала на треће, па на пето место, на коме се налазила и пред 18. хитац када испада петопласирана. Међутим, тада је погодила сјајних 10,8 кругова и вратила се на трећу позицију. Борбу за медаље су уз нашу репрезентативку наставиле три Кинескиње – Ранксин Ђианг (светска првакиња), Ксуе Ли (бронза на овогодишњем СП) и најмлађа, 19-годишња јуниорка Нан Жао. Уочи 20. хица, после кога на ватреној линији остају само три финалисткиње, Нан Жао се налазила на првом месту, док су преостале две Кинескиње и Аруновићева имале идентичан резултат и делиле другу позицију, што се врло ретко дешава. Све три такмичарке из Кине су 20. хицем погодиле „десетке“, а Зорана 9,5 и такмичење завршила као четвртопласирана. У завршници је до злата дошла Ли. На другом месту је остала Жао, а светска првакиња Ђианг је освојила бронзу.

Дамир Микец је ваздушним пиштољем био десети. Актуелног првака Европе, светског и олимпијског вицешампиона, је од пласмана у финале делио само један круг. Наш стрелац, победник финала Светског купа 2022, је у квалификацијама погодио 581 круг, а четворица такмичара, пласираних од петог до осмог места, су у финале ушла са 582. Злато је отишло у руке Немца Робина Валтера, првака Европе из 2022, други је био Паоло Мона (Италија), а трећи Емилс Васерманис (Летонија).

Сутра ће бити одржана такмичења ваздушном пушком. У мушкој конкуренцији надметаће се Лазар Ковачевић. У Дохи је још и Теодора Вукојевић (МК пушка тростав) која ће гађати у петак. Уз стрелце су тренери Јелена Аруновић, Горан Микец и Стеван Плетикосић, својевремено освајач две медаље на финалу СК. Иначе на финале Светског купа пласирали су се освајачи медаља на Светском првенству и по 12 најбоље пласираних на овогодишњим ранг-листама Светског купа, не рачунајући стрелце који су се на СП у Бакуу попели на победничко постоље. У свакој дисциплини учествује по 16 такмичара, јер сем квалификованих, право учешћа има и један репрезентативац из земље домаћина.

Г. М.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести