АРУНОВИЋ И МИКЕЦ: Олимпијске игре су сан и врхунац сваког спортисте

БЕОГРАД: Српски репрезентативац у стрељаштву Дамир Микец изјавио је данас да су Олимпијске игре сан и врхунац сваког спортисте и додао да ће дати све од себе да оствари добар резултат у Паризу наредне године.
Zorana Arunović i Damir Mikec/Streljački savez Srbije
Фото: Стељачки савез Србије/Зорана Аруновић и Дамир Микец

Дамир Микец и Зорана Аруновић су пре 10 дана освојили златну медаљу у такмичењу микс парова на Светском купу у Рио де Жанеиру. Микец је у августу освојио сребрну медаљу на Светском првенству у Бакуу у дисциплини ваздушни пиштољ. Српски стрелци су још раније изборили пласман на Игре у Паризу.

Зорана Аруновић се тренутно налази у француском месту Шатеру.

"Желела сам да обавим припреме на олимпијском стрелишту. Такмичења у стрељаштву на ОИ наредне године биће одржана у Шатеруу. Желим да понесем неке  емоције одавде како бих у неком лепом маниру наставила припреме за ОИ. За сада све овде изгледа изузетно лепо, а верујем да ће следеће године да буде још лепше када се неки функционални проблеми среде. Организатори желе да омогуће најбоље услове свим спортистима. Једва чекам да дођем наредне године овде и да се такмичим на ОИ", изјавила је Аруновићева за Тањуг.

Она је најавила наставак припрема за ОИ. На Играма у Паризу учествоваће и Дамир Микец.

"Микец је у самом врху светског стрељаштва, а последње две године доминира у овом спорту", додала је Аруновићева.

Микец је на ОИ у Токију 2021. освојио сребро у дисциплини ваздушни пиштољ.

"Олимпијске игре су сан и врхунац сваког спортисте, али ми имамо и такмичења између ОИ. Имамо ЕП, СП и Светске купове, ова такмичења су реално мање пропраћена. Игре су толико специјалне и посебне, јер су све очи упрте у нас. Олимпијска норма је главни задатак за сваки наредни циклус. Што пре освојите олимпијску норму, лакше дишете. Ја сам у марту изборио норму за ОИ, пошто сам освојио злато на ЕП. Није лако изборити олимпијску норму. Далеко је теже освојити медаљу на СП него на ОИ. Олимпијске игре су нешто посебно, тензија је другачија, притисак је другачији. Али ипак олимпијска медаља је олимпијска медаља", рекао је Микец за Тањуг.

Српски стрелац је истакао да је због короне овог пута период између ОИ у Токију и ОИ у Паризу три године.

"Стрељаштво је специфичан спорт, статичан. Међутим, потребно је доста снаге да се држи пиштољ од 1,5 кг. Потребно је подићи пиштољ више од 120 пута за једну медаљу, мораш бити миран, сконцентрисан, некада се стоји и 90 минута на неком такмичењу. Поред вежбе у теретани, неопходна је физичка припрема, као и разговор са спортским психологом. Без психолога све би било тешко", додао је Микец.

Он се присетио разговора са најбољим тенисером света Новаком Ђоковићем на ОИ у Токију. Двојица српских спортиста су разговарала о психичкој припреми.

"Знам Ђоковића од ОИ у Пекингу и увек се подржавамо. На ОИ сви спортисти су ту, на једном месту, дишемо као један. Осети се олимпијски дух, једни друге подржавамо. Јако је интересантно чути нешто ново о неком другом спорту. Међутим, све је то исто. Оно што ми је Ђоковић рекао ја сам то исто прошао, али на један други начин. Како се припремаш за меч, нервоза.... Имам и ја ту публику која навија у финалу. Морамо да будем ментално спреман, јер да нисам не бих био ту где јесам и не би било оволико медаља", истакао је српски стрелац.

Микец је навео да познаје Зорану Аруновић од 2000. године.

"Подржавамо једно друго на такмичењима, пратимо развој и каријеру. Дружимо се и ван стрелишта и тренинга. Мене тренира брат Горан, а Зорану њена сестра Јелена. Био сам без тренера до ОИ у Лондону. Онда сам одлучио да у тим укључим брата и психолога, пошто преко ноћи не може да се направи успех. После две године све је почело да иде узлазном путањом. Мој брат је бивши стрелац и добро познаје материју, као и мене. То је добитна комбинација, никада нисам имао конфликт са њим, имамо заједнички језик. Све заслуге за медаље иду брату и покојној мајци, чија је највећа жеља била да кренем са овим спортом. Први пут сам у стрељану отишао за њен рођендан", открио је Микец.

Он је изјавио да се није опустио после освајања медаље на ОИ у Токију.

"Видео сам код неких колега и у другим спортовима да када досегну ту неку своју висину за којом су жудели, некако се угасе и не могу више да нађу мотивацију. Ја сам се мало уплашио, био сам јако обазрив, радио сам још више и другачије. Радује ме да сам успео у томе, што и резултати показују. Прошле године сам освојио 15-ак медаља, а ове 12 на највећим такмичењима. Пресрећан сам да је то тако и да немам мањка мотивације. Та медаља у Токију ме је винула још више, јер сам некако испуњенији. Ја сам освојио медаљу на сваком такмичењу у мом спорту. Испуњен сам и због тога приступам лаганије и опуштеније сваком такмичењу. Чак ми и неки пораз сада некако лакше пада. На Светском купу у Рио де Жанеиру сам у појединачној конкуренцији за један круг остао без финала, али сам сутрадан са Зораном Аруновић пуцао маестрално. Докле год имам тај жар ја ћу се бавити овим спортом", рекао је српски стрелац.

Микец је истакао да ће дати све од себе на ОИ у Паризу.

"Игре у Паризу биће моје пете ОИ. Свако ко ми приђе каже да је сада ред да после сребра у Токију освојим злато у Паризу. Нису ми потребни никави притисци уочи Париза. Део нашег задатка, као и мог спортског психолога биће да такве ствари оставимо по страни.  Радимо свој посао, тако ће да буде и на ОИ, нећемо да радимо ништа другачије. Даћу све од себе, а биће резултат какав буде, битно је да будем задовољан", закључио је Микец.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести