ЈЕДНА ОД НАЈУСПЕШНИЈИХ СЕЗОНА КАЈАК КАНУ КЛУБА ЛИМАН: Братска сарадња донела медаље

Иза Кајак кану клуба Лиман из Новог Сада је једна од успешнијих сезона. На 13 регата освојена је укупно 61 златна медаља, 38 сребрних и 32 бронзане.
1
Фото: Миљан Делић (лево) и Марко Цвијановић у двоседу, фото: KKK Лиман

На Првенствима Србије узето је шест титула, четири вицешампионских места и 10 бронзи, а на шампионатима Војводине четири најсјајнија одличја и три треће позиције. Круна сезоне било је сребро Марка Цвијановића у четвороседу са репрезентацијом Србије на Олимпијским надама у Пољској.

– Прошлог октобра сам преузела стручни рад и младу екипу од које се није пуно очекивало, осим од појединаца, али сезону смо завршили са много медаља и двојицом репрезентативаца на Олимпијским надама у Пољској. Освојено је шест титула првака Србије и још одличја са државних смотри и то ми даје за право и да не будем толико скромна – рекла је Ивана Шешум, тренер у KKK Лиман.

Поред кадета Марка Цвијановића у државном дресу такмичио се и Миљан Делић, који је од ове сезоне јуниор. Њих двојица су у Пољској били у двоседу, а Марко и у једноседу и четвороседу. Још једна узданица клуба је и кадет Лука Цвијановић (прошле сезоне пионир), Марков једну годину млађи рођени брат, док им је Миљан брат од тетке. Породична екипа Лимана је окосница колектива са Шодроша.

Фото: Лука Цвијановић на победничком постољу, фото: KKK Лиман

Лука стиже старије

Лука Цвијановић је прошле сезоне наследио на месту најбољег пионира у држави рођеног брата Марка.

– Од њега се много очекује. Дише за вратом старијој браћи, али конкуренција само извлачи из тебе најбоље и мотивише те да радиш. Сва тројица лепо функционишу и имају велику подршку породице – рекла је Ивана Шешум.


– Марко је прошле године дебитовао на олимпијским надама, а ове је узео прву медаљу, док је Миљану ово био првенац у државном дресу. Делић је преко зиме много напредовао и успео је да се наметне селекторима. Од неког 17. кадета у држави већ на почетку сезоне дошао је до титуле на Првенству Србије на 5.000 метара у једноседу. На крају је постао кадетски првак у олимпијској дисциплини, једноседу на 1.000 метара, док је ту Марко освојио бронзу и то је, такође велики успех за нас – истакла је Ивана Шешум.

Марко је, упркос сребру на Олимпијским надама у Пољској, имао још циљева.

– Желео сам медаљу у једноседу, али сам у последња два завеслаја остао без треће позиције у полуфиналу која води у А финале. Остаје ми за следећу годину да испуним тај циљ – рекао је Марко, који је у 2023. први пут био и на репрезентативним припремама, иако је и раније добијао позив. 

Фото: ККК Лиман

Миљан је крунисао велики напредак дебијем у репрезентативном дресу.

– Очекивао сам да одем на олимпијске наде и испунио сам жељу за ову сезону. Надам се да ћу и следеће поново бити на том такмичењу – додао је Делић.

Браћа од тетке, Марко и Миљан, почели су у исто време да тренирају кајак, а Лука годину дана касније.

– Стално смо заједно, па понекад дође и до засићења, али добро функционишемо. Волео бих да Лука буде добар, али не и бољи од мене – кроз смех је рекао Марко, који ће можда следеће сезоне веслати породични двосед са млађим братом.

KKK Лиман је знатно повећао број чланова, поготово деце најмлађег узраста, тако да се они угледајући се на најуспешније, могу, такође, надати лепој будућности. Скромним средствима су мало побољшани тренажни услови у смислу набавке реквизита, а од 1. октобра су почеле припреме за нову сезону у којој поменута тројица кајакаша имају шансе да се нађу у репрезентацији.

К. Бугарски

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести