Каратисткиња Александра Ђикић после 16 година донела сениорску балканску медаљу Хајдуку

Александра Ђикић, чланица Карате клуба Хајдук из Куле, бранећи боје Србије у борбама појединачно, у категорији до 55 килограма, постала је првакиња Балкана у Подгорици и тако после 16 година донела сениорску балканску медаљу у овај узоран спортски колектив.
с
Фото: Приватна архива

Пре Александре медаље са Балканског првенства у клупску ризницу донели су Бојан Николаш и Жељко Стојановић 2008. године, кад су се обојица у Грчкој окитила бронзама, које је нова владарка Балкана Александра Ђикић у Подгорици позлатила.

Ђикићева је у првом колу победила такмичарку из Турске, па иако је резултат био 2:2 Александра је прошла даље јер је имала предност првог поена. У другом колу савладана је такмичарка из Хрватске резултатом 2:1 да би у полуфиналном мечу победила такмичарку из Србије разултатом 4:2 и тако се пласирала у финале, обезбедивши сребрно одличје.

А у финалном мечу у борби за златну медаљу Александра је одржала час карате и своју ривалку из Словеније Лауру Бергант савладала са 8:0.

Ђикићева је бриљантно одрадила све мечеве и остварила је један од највећих успеха у историји клуба дугој 47 година посебно што се ради о сениорској конкуренцији, а  Александра има само 19 година и тек је изашла из јуниорске конкуренције.

Годинама у назад једна је од најперспективних такмичарки у Србији и актуелни је шампион државе што ју је и квалификовало да буде део нациналног тима за Балканијаду. Освајањем злата она је и дефинитивно потврдила да је најбоља такмичарка у Србији у својој категорији и да са пуним правом очекује позив селектора за наредни Европски шампионат који ће у мају бити одржан у Задру.

Фото: Приватна архива

У прилог изузетности Александриног достигнућа говори и чињеница да се окитила једном од укупно две златне медаље које је освојила селекција Србије па и то говори колико је такмичење било захтевно и колико је било тешко доћи до највишег степеника на постољу.

Ђикићева је поред појединачног наступа била и чланица екипе, али је нажалост наша селекција заустављена у борби за бронзану медаљу од репрезентације Северне Македоније.

– Александру уз раскошнан таленат, краси велики рад и одрицање и важи за бескомпромисног „фајтера” у карате свету. Ово је највећи резултат у њеној досадашњој успешној каријери, али смо сигурни да може да направи и наредни искорак па да нападне и европску медаљу. Наравно, у клубу смо изузетно поносни и презадовољни јер је ово још једна у низу потврда високог нивоа квалитета стручног рада у Хајдуку и да смо ми вишедеценијски бренд у карате спорту препознат у домену континуиране производње врхунских такмичара и нових шампиона – рекао је Александрин тренер Никола Гребер.

Ђ. Бојанић

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести