Соња и Милош Васић основали Фонд за таленте: Нисте сами..

БЕОГРАД: Нас као младе таленте неко је препознао и помогао нам је да остварујемо своје снове, а сада ми желимо да то исто омогућимо неким новим младим људима, изјавили су српски олимпијци Соња и Милош Васић.
Sonja i Miloš Vasić osnovali Fond za talente Foto: promo
Фото: Соња и Милош Васић основали Фонд за таленте Фото: промо

Кошаркашица Србије и репрезентативац у веслању у оквиру "Фондације 1%", основали су Фонд Соња и Милош Васић, са циљем да подрже младе људе у откривању и остваривању својих идеја и потенцијала.

"Када смо нас двоје остваривали своје снове, имали смо среће да наиђемо на праве особе. Ми желимо да млади таленти знају да нису сами и да имају коме да се обрате", рекла је Соња Васић Танјугу.

Брачни пар Васић говорио је и о томе како су уопште дошли на идеју да се укључе у ову хуманитарну причу.

"Лично сам познавала једну од девојака која је учестовала у самом покретању Фондације и прича нам је привукла пажњу. Гледали смо колико је изводљиво да се ми ту уклопимо. Били смо свесни да када покренемо фонд, да ће то ићи полако. Као професионални спортисти имамо брдо обавеза, али смо од почетка можда и претерано оптимистични и имамо велике амбциије које желимо да остваримо. Надам се да ћемо првенство целу Фондацију, а онда и наш фонд, некако изнети на видело у нашој земљи", каже кошаркашица Србије.

Иза Соње и Милоша је један остварени пројекат, пошто је преко њиховог фонда успешно прикупљен новац за Теодору Стојиљковић и њено студирање у Француској, на престижном Универзитету "Сциенцес По Парис".

"Наш први пројекат је био награђивање младих талената и то углавном преко Центра за подршку талената. За први пројекта смо изабрали да наградимо петоро талената, да чисто видимо како би то изгледало. Цела прича са Теодором је испала случајно, да смо планирали не би било боље. Теодора је играла кошарку, па је због повреде одустала, а чак је имала и фотографију са мном са квалификација из Ниша, што уопште нисам знала. Када смо сели и све ставили на папир, деловало је као велики залогај за нас. Сума која је требало да се скупии била је око 4.500 евра, што за наше почетне кораке није мало", каже Соња и додаје:

"Имали смо огромну срећу да смо наишли на подршку људи из спорта. Иако је већина истицала да их не спомињемо, морамо да истакнемо помоћ тенисерке Александре Крунић, која је покрила више од половине пројекта, стрелкиње Зоране Аруновић и компаније Беогас. То су биле највеће донације, али фонду значи и донација од 200 динара и од 200 евра. То је најбитније, јер људи не схватају да једна њихова кафа коју неће попити у кафићу, за некога значи много", каже Соња и додаје да на сајту Фондације налазе упуства како могу да се уплате донације.

Репрезетативац Србије у веслању истиче да им ангажман око Фондације одузима време, али да је то ништа наспрам доброг осећаја да су неком успели да помогну.

"Ангажовањем у хуманитарним пројектима изашли смо из неког свакодневног живота и тренинга, а сама пауза у такмичењима била је прилика да се више активирамо по том питању. Како су почели да се остварују пројекти и како смо све више у тој причи, осећај задовољства је све већи", рекао је Васић.

Васићи су у новембру покренули и пројкет "Не заборави ко си, подржи свој завичај",у циљу подршке школама и ученицима у општини Мали Зворник, у којој је Милош одрастао.

Прилику да се бави весањем и да испуни своје животне снове, Милош је добио седећи у клупи ОШ "Милош Гајић”, када га је 2006. године Веслачки савез Србије одабрао као једног од талената.

"Од почетка сам имао идеју да помогнемо младима из мог краја. Из свог искуства, док сам још живео тамо, знам колико се цени било какав види помоћи. Не траже ти људи помоћ, али много је пороидица у којима један родитељ ради или су оба незапослена. Ја сам био један од талената, а тамо их има још", каже Васић.

Циљ овог пројекта је да се прикупе средства за накнаду месечних ужина ђака који долазе из вишечланих породица, ученика који живе само са једним родитељем, како би им се помогло да се квалитетније посвете учењу и образовању.

"Започели смо ту акцију од новембра и током целе школске године планирамо да прикупимо средства. Пројекат је тек на почетку, а надам се да ћемо након овог у општини Мали Зворник да развијемо и неке следеће, као што је школа спорта, часови страног језика", истиче Милош.

Циљ је да овај пројекат буде вишегодишњи, како би младима који имају другачији стил живота отворили видике и пружили могућност да се развијају.

"Имамо неколико идеја у вези са пројектима које бисмо желели да остваримо у 2021. години. Ове смо смо реализовали два, следеће бисмо волели да их буде више. Можда пуцамо на високо, али ми смо спортисти и наивкли смо да дајемо све од себе", закључили су Соња и Милош Васић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести