Тур де Фрушка за свачији укус

Таман када помислимо да смо све благодети и предности које нам Фрушка гора пружа искористили на прави начин, појави се неко са новом идејом која нас додатно заинтригира - такав случај је са спортском манифестацијом Тур де Фрушка која ће се одржати од 27. до 29. маја следеће године.
с
Фото: Инвиктабајк

Припреме су увелико у току, јер организатори желе да све протекне идеално. Централни догађај током тродневног програма свакако су маратони у планинском бициклизму, сходно и називу, али је у распореду још много занимљивих ставки. Одржаће се елиминатор трка, први Балкански е-бајк куп, трејл трка, дечја трка, уз богат пропратни садржај као што су ноћни базар, музички и гастрономски програм.   

– На идеју да организујемо овај догађај дошли смо пошто смо посећивали МТБ маратон Три стране Копаоника, као и Тур де Коп и тамо смо виђали доста људи из Новог Сада, које никада нисмо сретали на Фрушкој гори. На основу њихових прича стекли смо утисак да такве манифестације, пригодне и занимљиве и спортистима, али и породицама са децом, недостају на овој војвођанској планини – рекао је директор трке Тур де Фрушка Иван Арпаш.

Сви љубитељи МТБ трка моћи ће да бирају на којој ће од три стазе да се надмећу.

– Велики маратон је 70 километара, средњи 45 и мали 25. Старт ће бити код хотела „Фрушке Терме“ одакле се иде у Врдник, а потом у шуму. Правимо МТБ стазе које ће бити одвојене од постојећих пешачких, имаће посебне маркације и то је оно што ће остати иза овог нашег пројекта, јер ће после сви моћи да их користе – истакао је Арпаш.


Спој спорта, привреде и туризма

-Тур де Фрушка замишљен је као спој спорта, привреде и туризма.

Пробали смо све да увежемо у једну целину. Поред спортских догађаја представиће се око 50 малих привредника и двадесетак винара, а кроз промоцију целе манифестација истицаћемо туристичке потенцијале Врдника и Фрушке горе – рекао је Иван Арпаш.


Све популарнији е-бајк биће, такође, у програму Тур де Фрушке.

– Људи код нас још увек нису много упознати са овим начином вожње. То је одлична ствар за рекреативце, који немају толико времена да тренирају, а хоће да иду у природу, јер им електро-бицикл то олакшава. Правимо први Балкански куп и очекујемо велики број учесника из региона – открио је Арпаш. 


Подршка Стевића и институција

Када се одважно крене у неки подухват, поготово велик као што је Тур де Фрушка, важна је и подршка која у овом случају стиже са свих страна.

– Наш познати бициклиста Иван Стевић, четвороструки учесник Олимпијских игара, помаже нам организационо и укључен је у целу причу. Велику подршку имамо од покрајинског премијера Игора Мировића, од Града Новог Сада, покрајинског секретара за спорт и омладину Данета Басте, покрајинског секретара за привреду и туризам Ненада Иванишевића, као и од члана Градског већа за спорт и омладину Огњена Цвјетићанина. Договорили смо се и са хотелом „Фрушке Терме“ чија управа је одушевљена овом идејом – нагласио је Иван Арпаш.


Реализација трејл трке за све љубитеље трчања у природи поверена је клубу Инвиктус, биће и дечја трка са гуралицама, тако да је све прилагођено томе да се викенд проведе са породицом у Врднику.

– Очекујемо укупно око 750 учесника. Врдник смо одабрали због добре инфраструктуре, хотела, продавница и увек је лепо посећен. Пред нама је велики посао. Сваки дан смо на Фрушкој гори, правимо стазе, идемо на састанке, прибављамо дозволе, договарамо се са хотелима, полицијом, контактирамо хитну помоћ... Трудићемо се да све одрадимо без грешке јер желимо да овај догађај постане традиционални – истакао је Иван Арпаш.

        К. Бугарски

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести