У РЕКТОРАТУ УНИВЕРЗИТЕТА У НОВОМ САДУ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА "ПУТ ПРАВИХ ВРЕДНОСТИ" (Фото)

Председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић отворио је у Изложбеном павиљону Ректората Универзитета у Новом Саду изложбу "Пут правих вредности". Организатор изложбе чији су аутори Наташа Јанковић и др Марија Павловић, је ОКС, а поред Универзитета суорганизатор је и Асоцијација спортских вератана Новог Сада. Изложба ће бити отворена до 31. октобра.
1
Фото: Г. Маленовић

Божидар Маљковић је подсетио да је Олимпијски комитет Србије основан пре 113 година и да су га у хотелу Москва осниовали генерал Ђукић и неколицина младих официра.

- Оснивачи су у сваком сегменту важни и све што радимо радимо у њихову славу. Овом изложбом "Пут правих вредности" желимо да изведемо децу напоље да се баве спортом. Ситуација није добра, 68 посто наше деце има проблеме физичке природе, 12 посто се бави спортом, а само четири посто под надзором тренера. Идеја о овом пројекту родила се у мом стану у Београду, а изложба је до сада била постављена у неколико градова и веома је посећена. Генерал Ђукић нас је учио да се бавимо спортом, али учио нас је и витештву, које данас посебно недостаје. Ми у Олимпијском комитету се трудимо да вратимо те вредности - казао је Маљковић.

Фото: Г. Маленовић

Ректор Универзитета у Новом Саду проф. др Дејан Мадић, потиче са Факултета спорта и физичког васпитања и цео живот је у спорту.

- Олимпијске игре у античкој Грчкој су одржаване у миру, јер су тада прекидани ратови. Тада је било важно да се такмичи и да се показују способности у неким важнијим стварима. Било би добро да је тако и данас. Спорт на нашем Универзитету има важну улогу, једна је патриотска, коју видимо када нас поздрављају кошаркаши са балкона и остали наши врхунски спортисти. Они својим резултатима показују да ова земља има шта да прикаже. С друге стране важна је и наука, којом се ми бавимо и где спортски резултат није само врх једног леденог брега и да ка њему стремимо, већ  нам је спорт важан и ради здравља нације. Ради поспешивања биолошког развоја деце, затим побољшања здравља радно активне популације и успоравања криве опадања способности код старих. То је важна улога спортске науке - казао је Мадић.

Фото: Г. Маленовић

Зоран Панчић, бивши врхунски спортиста, учесник Олимпијских игара и освајач олимпијских одличја захвалио се ОКС на изложби која је постављена у Новом Саду.

- Нови Сад је град спорта, има много врхунских спортиста који су учествовали на Олимпијским играма, светским и европским првенстви. Имамо прилику да се подсетимо и да евоцирамо успомене на неке важне тренутке из наших каријера, а посетиоци да се упозна са олимпијским покретом и олимпијцима. Драго ми је да ће ова изложба бити отворена месец дана у нашем граду и замолио бих просветне раднике, посебно наставнике физчке културе да што више деце доведу да погледају изложбу. Ово је прилика да се види једна историја спортских успеха наше земље, са спортистима који су пронели славу наше земље - казао је Панчић испред Асоцијације спортских ветерана Новог Сада.

Фото: Г. Маленовић

Изложби је присуствовао и Огњен Цвјетићанин, члан Градског већа за спорт и омладину, као и многе спортске легенде. Циљ изложбе која је први пут постављена 2021. и од тада је представљена публици у Београду, Зрењанину, Пожаревцу и Крагујевцу је да упозна са историјатом и континуитетом олимпијског покрета, као и његовим значајем у нашој средини од Краљевине Србије до данас.

Фото: Г. Маленовић

На изложби је представљен настанак олимпизма у нашој земљи, као и хронологија учешћа наших олимпијаца на Летњим олимпијским играма од 1912 до 2020. године, са подацима о самим Играма, друштвеним околностима које су их пратиле и члановима наших делегација, као и мање познате занимљивости у вези са ОИ. Посетиоцима је омогућено да виде најзначајније експонате  из фундуса Олимпијског музеја, од првог учешћа Србије на петим Олимпијским играма у Стокхолму, прве освојене медаље у атлетици 1948. на Играма у Лондону, до последњег успеха наших спортиста у Токију.

Фото: Г. Маленовић

Изложба је суфинансирана средствима програма Европске уније Еразмус+ и Олимпијске солидарности, а изложбу је подржао и Музеј Војводина витринама за експонате.

Тект и фото: Г. Маленовић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести