Јуниори Воше показују да припадају првој екипи

Иза рукометаша Војводине је најбоља сезона икада.
д
Фото: РСВ

Освајањем четири трофеја – Еврокупа, Аркус лиге, националног купа и Сверспског купа, зацементирали су место у историјским књигама. 

Црвено-бели не само што су без премца у сениорској конкуренцији, већ са једнаким успехом постижу врхунске резултате и у млађим категоријама. И за један и за други подвиг велику улогу имао је помоћник у стручном штабу тренера сениора Бориса Ројевића и први стратег јуниора, Драган Кукић.

– Велико је задовољство да је, поред прве екипе која има историјску сезону, и генерација М16 успела на доминантан начин да освоји државно првенство. Пре тога, уследило је разигравање кроз лигу млађих категорија у Војводини, где смо прво имали обичну лигу. Ту смо одиграли шест утакмица, и уписали шест победа. После се правила Суперлига – 14 утакмица и 14 победа. Све то говори да је та генерација – 2006, 2007. годиште и млађи, врло добра. Обично се каже да је успех када из једне генерације извучемо два, три играча. Овде је свака позиција дуплирана. Велико је задовољство било радити са тим момцима, још када се све то крунише освајањем државносг првенства – истакао је Кукић.

Међутим, како истиче, помоћник главног тренера Бориса Ројевића у првом тиму, трофеји нису примарни циљ јуниора.

– Сврха рада са млађим категоријама је да што више играча избацимо у сениорски погон. Поред тога што је генрација сјајна, поклопило се да због великог броја утакмица сениора и борбе на три фронта, СЕХА лига буде та у којој ћемо да играмо са млађим саставом. Оно што је било импресивно је то што момци нису имали респекта ни према Нексеу, ни према Вардару, Еурофарму, Битолу. Представили су се у правом светлу и ту су показали да са правом може да се прича о њима као о првотимцима Војводине.

Војводина будуће првотимце прво шаље на „каљење“ у Славију у Прву лигу Војводине, што се испоставило као пун погодак.

– Највећа добит за рад у млађим категоријама је Славија. То је нешто што годинама нисмо имали. Много младих рукометаша се губило. До 16 година имају организовано такмичење у РСВ-у, РШ-у, после нису имали где. Војводина је препознала проблем, одреаговала и направила сарадњу са Славијом. То је експозитура на наше младе играче.

Иако све није било толико добро на почетку, временом су таленти све више показивали потенцијал.

– У рукомет су ушли са 15-16 година. То је за њих било ново искуство. Нису били инфериорни у рукометном делу, већ у физичком смислу. Неке утакмице су губили, јер нису могли да издрже дуеле један на један, два на два. За пола године се видела добит, да би у другом делу остварили 10 победа из 12 утакмица. То је права ствар за њих и за све које долазе. Неће бити више одустајања од рукомета са 16 година, оних који нису екстра таленти, али морају да се чекају. Већ следеће сезоне ћемо у том рангу такмичења заузети високу позицију на табели.

С обзиром на то да ће Војводина да игра квалификације за Лигу Европе, очекује се да наредне сезоне буде још више утакмица. То значи да ће млађима да се пружи већа шанса у домаћој Аркус лиги.


Награђени најбољи појединци

Војводина је у финалу победила Хајдук из Бешке 34:24. У јакој конкуренцији признања за чланове најбоље поставе М16 освојили су – леви бек Ален Хорват (Хајдук Бешка), десни бек Марко Јокић (Војводина), пивот Андрија Станков (Војводина), лево крило Ђорђе Драшко (Војводина), средњи бек Илија Солдо (Хајдук Бешка) и десно крило Василије Боројевић (Војводина).


– Већ смо имали дебитаната. Драшко Ђорђе је предњачио у свему томе. Игром случаја је због повреда првотимаца на његовој позицији добијао шансу и са радошћу све те минуте искористио на прави начин. Баш треба да направимо стратегију развоја најталентованијих. Да полако уче од старијих. То што имају 16, 17 година не значи ништа. Ти момци су јако добро обучени технички и тактички. Све је постављено од стране клуба и стручног штаба. Нема вежбе коју прва екипа не ради, а они не знају. Већ су били на тренинзима првог тима услед повреда одређених играча. Радим са том генерацијом, а укључен сам и у рад сениора, као помоћник Ројевићу. Са великим поносом могу да кажем да ништа не кваре, већ да показују да припадају првој екипи – истакао је Драган Кукић.

В. М. Петровић

 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести