МЕЂУНАРОДНО ПРВЕНСТВО ВОЈВОДИНЕ Фернандез и Колчин победници

Међународно првенство Војводине, Војводина опен 2023, одиграно је у Техничкој школи „Милева Марић Ајнштајн” у Новом Саду од 29. јуна до 5. јула.
Покрајински секретаријат за спорт и омладину/ Дане Баста повлачи први потез у присуству главног судије Јасне Шакотић
Фото: Покрајински секретаријат за спорт и омладину/ Дане Баста повлачи први потез у присуству главног судије Јасне Шакотић

Играло се девет кола, сваки дан по једно, осим викендом када су одигране по две партије у дану. Овај сјајни догађај традиционално подржава и Покрајински секретаријат за спорт и омладину. Сходно томе, покрајински секретар Дане Баста је отворио и затворио такмичење, изразивши велико задовољство одзивом учесника, као и организацијом. Колико је она била добра сведоче нам и изјаве, Алекса и Леона Кареја из Енглеске, који су истакли да је она била на високом нивоу, да никада нису имали проблем да пронађу таблу за којом играју. Такође, одушевљени су Новим Садом.

Играла су се два турнира. Мајсторски А турнир, на којем су се освајале и норме за међународне титуле, и аматерски Б. Као што је главни судија међународни арбитар Јасна Шакотић истакла приликом доделе награда владала је фер и спортска атмосфера. Тако је било захваљујући њој, као и неуморном директору турнира Данку Бокану, помоћном судији и председнику Шаховског савеза Војводине Зорану Станимировићу, који су одрадили феноменалан посао, као и сви чланови организационог тима.

На А турниру је наступало 98 шахиста и шахисткиња из 22 федерације, од тога је било чак 45 учесника са неком од међународних титула. Колико је турнир био снажан показује и податак да се у конкуренцији нашло десет велемајстора, девет интермајстора и један женски интермајстор, те  чак 15 ФИДЕ мајстора! Након неизвесних борби до последњег кола победио је енглески велемајстор Данијел Хауард Фернандез са освојених 7,5 поена, претрпевши само један пораз. Пола поена мање забележио је казахстански интермајстор Аристанбек Уразајев, Иако је имао велики број ремија руски велемајстор Михаил Бријакин је дошао до трећег места, предводећи групу играча са по 6,5 поена. Толико су освојили и интермајстори из Индије Рахул и Деј Шахил, те ФИДЕ мајстор из Украјине Свјатослав Базакутса, најбоље пласирани српски играч је био велемајстор Никола Седлак, велемајстор из Индије Пранеш, ФИДЕ мајстор Сањин Ћулум из Босне и Херцеговине и интермајстор Мелих Јурцевен из Турске. Најбоље пласирана дама је женски интермајстор из Индије Пријанка.

Сјајни руски шахиста Максим Колчин је обележио Б турнир. Он је са импозантних осам поена из девет кола дошао до првог места, уз освојених невероватних 139 поена рејтинга и остваривши рејтинг преформанс од 2266. Пратио га је Небојша Павков са пола поена мање, који је поражен само од победника турнира. Њих двојицу следи квинтет играча са по седам поена, а најбоље додатне критеријуме имао је Драган Чича, па је он освојио треће место, испред ФИДЕ мајстора Саше Пантелића, Бухара Сахина из Турске, интермајстора Анђелка Драгојловића и Ахмета Гурела из Турске. Међу награђенима се налазе још Слободан Стошић, женски ФИДЕ мајстор из Русије Алена Скворцова (најбоља дама на Б турниру), и млади Михајло Пушара из Црне Горе, који су сви освојили 6,5 поена.  

Стефан Костић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести