Завршене шаховске Друге лиге Србије група Војводина: Омладинац и „Лајош Сеги” прволигаши:

Друге лиге Србије група Војводина у отвореној и женској конкуренцији одржане су у новосадском хотелу „Путник”.
sah
Фото: Шаховски савез Војводине

Први турнир је одигран од 2. до 9. новембра, а други од 9. до 12. новембра. Директор оба турнира је био новосадски ФИДЕ мајстор Данко Бокан. Победници такмичења ће следеће године наступати у Првој лиги Србије.

Након 11 одиграних кола по Бергеровом систему паровања (свака екипа игра против сваке) до титуле и промоције у Прву лигу је дошао „Лајош Сеги” из Бајше. Они су са одличних 25 меч бодова заслужено заузели прво место, доживевши само један пораз од Крајишника из Крајине.

За „Лајош Сеги” су наступали: интермајстори Корнел Салај, Тибор Фаркаш и Балинд Нађ, ФИДЕ мајстори Жолт Хорват и Арпад Керчкемети, као и Шандор Фаркаш, Бенце Јухаш, Горан Габрић, Андраш Солимоси, Алекс Нађи, Борко Клер и Золтан Баша. Три бода иза победника се нашла екипа Војводине из Новог Сада.

Тим који је дошао до сребрне медаље су чинили: велемајстор Богдан Лалић (Хрватска), интермајстор Анђелко Драгојловић, ФИДЕ мајстори Хусеин Чан Агделен (Турска), Вук Савановић, Зоран Грујић, Велибор Чабаркапа, Горан Ђачанин, као и Алекса Илинчић, Добрица Стиковић и Војислав Вељковић.

Треће место су поделили Херцеговац из Гајдобре и Деч, међутим, Херцеговац је освојио пола поена више, па му је припала бронзана медаља. До тог успеха екипу из Гајдобре су водили: ФИДЕ мајстори Јамац Самани (Турска) и Алекса Алимпић, Илија Алимпић, Жарко Дедијер, Лав Пајчин, Милан Гагић, Небојша Павков, Страхиња Ђурнић, Драган Чича, Стефан Јока, Недељко Пецељ и Недељко Хајдер.

Од следеће сезоне ће у трећем рангу такмичења наступати Стара Пазова, Сента и Златица. Главни судија турнира је био међународни арбитар Ратко Пижурица.

Фото: Шаховски савез Војводине

Код дама је убедљиво до промоције у Прву лигу за жене дошао Омладинац из Нових Бановаца, који је остварио максималан резултат након пет одиграних кола. Омладинац је оправдао улогу првих фаворита.

Наступили су у саставу: женски велемајстор Светлана Прудњикова, женски интермајстор Љиља Дрљевић, женски ФИДЕ мајстор Галина Зеленаја, Ива Узелац и Јасмина Фејсов.

Друго и треће место су са по 10 поена поделили Полет из Растине и Новосадски шаховски клуб. Додатни критеријуми су одлучили да сребро припадне екипи из Растине, која је играла у саставу: женски ФИДЕ мајстор Патриција Вујновић (Хрватска), Ања Јовановић, Милица Миливојевић, Весна Богдановић, Горица Аћимовић и Милица Милошевић.

Бронзане Новосађанке су: Светлана Стојадинов, Данијела Петровић, Сара Мијић и Мира Пејић. Да све протекне у најбољем реду побринуо се главни судија искусни међународни арбитар Михајло Савић. Треба истаћи и да су први пут све партије ове лиге преношене уживо.

Сви награђени су примили пехаре и медаље од председника Шаховског савеза Војводине Зорана Станимировића.

С. Костић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести