Отворено првенство Срема: Ковачевић победник

Веома јак турнир по убрзаном темпу игре, који је уједно био и Отворено првенство Срема у рапид шаху за све играче из сремских клубова регистроване у Шаховском савезу Војводине одржан је у недељу 16. октобра у ресторану „Фламинго„ у Инђији.
YT
Фото: Youtube Printscreen

Учествовало је чак 110 играча, међу којима и 10 велемајстора, шест интермајстора и седам ФИДЕ мајстора, који су се такмичили у девет кола по Швајцарском систему паровања. Темпо игре је био 10 минута по играчу, са бонификацијом од три секунде за сваки одиграни потез.

Након велике и неизвесне борбе до последњег тренутка, прво место поделила су тројица велемајстора са по 7,5 поена, те је Бухолц одлучивао о коначном поретку. Према овом критеријуму, победник турнира је велемајстор Александар Ковачевић, док је друго место освојио велемајстор Синиша Дражић, обојица без изгубљене партије. Дражић је уједно понео и ласкаву титулу првака Срема. Треће место, такође са 7,5 поена, али са нешто слабијим Бухолцем од прве двојице, заузео је велемајстор Стефан Ђурић.

Најуспешнији омладинац је интермајстор Стефан Тадић, коме је припало 17. место са шест поена. Најбоље пласирана дама је 11-огодишња Сара Мијић, која је освојила 4,5 поена и заузела 55. место, а раме уз раме са њом на 57. месту је и друга шахисткиња на турниру, Анастасија Гогић, такође са 4,5 поена. Радује учешће великог броја нових нада шаха – Јурија Гарифулина, Огњена Ћузовића, Лазара Гиргиса, Вука Ћирковића, Лава Пајчина, Николе Лесковца, Михаила Гусева, Милоша Пасуле, браће Митић и осталих младих шахиста који су се равноправно борили на 64 поља са знатно старијим и искуснијим колегама.

Директор турнира је био Бојан Синадиновић, спортску правду су делиле националне судије Красоје Нотарош и Алмир Гагић, а огранизација је била поверена Шаховском спортском удружењу „Инђија„ из Инђије.

А. Гагић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести