Српски шахисти се ДОБРО ПОКАЗАЛИ на Светском купу у Бакуу

БАКУ: Светски куп у отвореној и женској конкуренцији, у азербејџанској престоници Баку приближава се крају. Оно што је већ сада извесно је да ћемо добити нове победнике у обе конкуренције с обзиром на то да су и пољски велемајстор Јан Криштоф Дуда, као и руски велемајстор, који сада наступа за Швајцарску Александра Костењук елиминисани. Што се тиче српских представника, сви су завршили такмичење, али резултатима можемо бити веома задовољни.
sahovska tabla ilustracija
Фото: Dnevnik.rs

Након сензационалног избацивања бранитељке трофеја из даљег такмичења, интермајстор Теодора Ињац је укрстила копља са још једном Рускињом, интермајстором Полином Шуваловом. Први дуел њих две је завршен без победника, али у другој партији је Шувалова изненадила Теодору, која се није најпрецизније одбранила. То је Рускиња искористила, стекла предност, коју је постепено повећавала, те релативно брзо приморала прву таблу наше репрезентације на предају. И поред тога, Ињац је овај турнир одиграла сјајно, доказавши да је у одличној форми, што радује пред Европско екипно првенство у Словенији, које је на програму у новембру.

Добру форму је потврдио и велемајстор руског порекла који игра под заставом Србије Алексеј Сарана. Након што је донекле изненадио и елиминисао велемајстора Кирила Шевченка, који наступа за Румунију, актуелни првак Европе је приредио праву сензацију. Жреб га је послао на једног од десет најбољи планетарних шахиста, велемајстора који игра под заставом Сједињених Америчких Држава Веслија Соа. У првој партији је Сарана успео да створи позициону предност, коју је изузетно прецизном игром конвертовао у вођство у мечу. Сутрадан је наш представник играо на реми, до којег је и дошао, не дајући много шансе фаворизованом Американцу. И тако, шокиравши шаховски свет, Сарана се нашао у осмини финала, где га је чекао Соов сународник, велемајстор Леинар Перез Домингез. Нажалост, Сарана је поражен у првој партији, па је притисак био на њему у реваншу. Иако је дао све од себе, није успео да дође до победе и до изједначења. Партија је завршена ремијем, чиме је окончано и Саранино учешће на овогодишњем Светском купу, који је одиграо фантастично.

Тренутно се играју мечеви четвртфинала у отвореној, односно полуфинала у конкуренцији дама. У отвореној конкуренцији се састају: светски број један велемајстор Магнус Карлсен из Норвешке и талентовани велемајстор Гукеш из Индије, домаћи велемајстор Нијат Абасов и чувени индијски велемајстор Видит,  потом дуел сународника из САД велемајстора Фабијана Каруане и Домингеза, те дуел талентованих Индијаца Арјун Еригаисија и Прагнананде. Код дама имамо дуел украјинског велемајстора Ане Музичук, која је елиминисала рођену сестру Марију да би се нашла у полуфиналу, и бугарског интермајстора Нургул Салимове, која је избацила Шувалову, односно Кинескиње велемајстора Тан Зонђи и руског велемајстора Александре Горјачкине.

Припремио: Стефан Костић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести