ТРАНСРОДНИМ МУШКАРЦИМА ЗАБРАЊЕНО УЧЕШЋЕ на женским шаховским турнирима, досашњим победницима биће ОДУЗЕТЕ ТИТУЛЕ

ПАРИЗ: Међународна шаховска федерација (ФИДЕ) саопштила је да привремено забрањује трансродним женама да се такмиче у женским дисциплинама.
s
Фото: pixabay.com

ФИДЕ у саопштењу  наводи да ће појединачни случајеви захтевати "даљу анализу" и да би одлука могла да потраје до две године.

Додаје се да ће ФИДЕ пратити развој трансродног законодавства које се брзо развија у многим земљама, где многа спортска тела усвајају сопствене политике.

ФИДЕ ће пратити ова дешавања и видети како их можемо применити на свет шаха. Две године је оквир који се чини разумним за детаљне анализе таквог развоја, наводи се у саопштењу.

Додаје се да трансродни играчи и даље могу да се такмиче у отвореном делу његових турнира.

Критичари ове одлуке указују на то да, иако многа спортска управљачка тела раде на политици према трансродним спортистима, шах не укључује упоредиве нивое физичке активности, преноси Би-Би-Си.

Јоша Иглесијас, транс жена професионална шахисткиња са ФИДЕ чином шаховског мајстора, рекла је да ће таква политика довести до "непотребне штете" за транс играче и жене.

Ова ужасна ситуација ће довести до депресије и покушаја самоубиства, рекла је Иглесијас.

Жена велемајстор и двострука шампионка САД Џенифер Шахаде такође је критиковала одлуку ФИДЕ, рекавши да је та политика "смешна и опасна".

Очигледно је да се нису консултовали ни са једним трансродним играчима приликом његове израде. Снажно позивам ФИДЕ да преокрене курс и крене од нуле са бољим консултантима, рекла је Шахаде.

Посланица из Велике Британије Анђела Игл, која је била заједничка победница британског шаховског првенства за девојчице до 18 година 1976, рекла је да у шаху нема физичке предности у шаху "осим ако верујете да су мушкарци природно способнији да играју од жена".

"Током целе моје шаховске каријеру говорило се да је женски мозак мањи од мушког и да не би требало ни да играмо."

Према њеним речима, "ова забрана је смешна и увредљива за жене".

ФИДЕ је такође одлучила да ће транс мушкарцима који су освојили женске титуле пре промене пола бити одузете титуле.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести