Турнир изазивача: Јан Непомњашчи учврстио вођство

Руски шаховски велемајстор Јан Непомњашчи забележио је и  трећу победу  на Турниру изазивача у Јекатеринбургу и стекао лепу предност у односу на пратиоце после само шест одиграних кола.
sahovska tabla ilustracija
Фото: Dnevnik.rs

Непомњашчи (29 година) је  у најбржој партији до сада, после само 30 потеза, успео да савладао Кинеза Динг Лирена, који је пре почетка турнира означен као један од главних фаворита (други је по рејтингу).Најдужи меч одиграли су холандски велемајстор Ариш Гири и Рус Кирил Алексејенко. Чининило се да ће се меч завршити без победника, али је у 89. потезу погрешио русаки велемајстор и у 98. морао је да потпише капитулацију. Била је то прва победа Гирија на турнирима изазивача после 17 ремија и једног пораза.    

У шестом колу постигнути су следећи резултати:  Гришчук (Русија) – Карауња (САД) реми,  Алексејенко (Русија) – Алексејенко -  Гири (Холандија) 0 :1,  Ванг Хо (Кина) - Вашер Легрев (Француска) реми  Непомњашчи (Русија) –Динг Лирен (Кина). 1:0.  На табели води Непомњашчи са 4,5 бода,а следе:  Вашер Легрев са 3,5, Ванг Хао, Карауња, Гири  и  Гришчук по 3,   Динг Лирен и Алексејенко по бод.У седмом колу састају се: Корауња – Ванг Хо, Вашер Легрев – Непомњашчи, Динг  Лијен – Алексејенко, Гири – Гришчук.   

Турнир је двокружни, наградни  фонд је  500 хиљада евра, а победник ће стећи право да одмери снаге са  Магнусом Карлсоном за светску титулу. Тај меч је планиран за децембар у Дубаију.

Г. К.

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести