Велики успех прве табле српске репрезентације: Теодора Ињац интермајстор

Најбоља српска шахисткиња Теодора Ињац (2407) је наставила са сјајним играма, а као награда за постигнуте резултате је дошла и нова титула.
1
Фото: ШСС/Теодора Ињац

Од маја је трострука шампионка наше земље интермајстор у отвореној категорији. Колико је ово велики успех сведочи и податак да у новијој историји српског шаха нема много дама које су стигле до овог признања.

Теодора, која је успешно играла за Шахматни кружок из Новог Сада, а потом и Југовић из Каћа, је до потребних норми дошла на четири турнира. Београђанка је до прве норме стигла играјући за репрезентацију Србије на Европском првенству у Брежицама, у Словенији, крајем 2021. године. Освојила је седам поена из девет партија, а колико је имала снажне противнике показује њихов просечни рејтинг од 2324 поена. Одличне игре на летошњем Србија опену су крунисане новом нормом. На турниру у Новом Саду Теодора је укњижила пет поена из девет партија, а просечан рејтинг противника јој је био 2485! Први пораз је доживела тек у претпоследњем колу, уз сјајан рејтинг преформанс од 2528.

Освајање треће норме наша сјајна шахисткиња морала је да чека само неколико месеци. На Елобрегат опену, крајем прошле године, у Барселони, Теодора је поново освојила пет поена из девет партија, али је просечан рејтинг њених противника поново био преко 2400 поена. Колико је добро играла показује и податак да је у неколико партија против играча са преко 2500 поена рејтинга успевала да остане непоражена. Неколико дана касније Ињац нас је представљала и на Стигес фестивалу, такође у Барселони. Из десет партија је успела да освоји таман толико поена колико јој је било потребно – 5.5, уз просечан рејтинг противника од 2403 поена.

Фото: ШШС/Теодора Ињац

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести